Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett kiemelten fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is.

Egészséges ember számára a napi ajánlott rostfogyasztás mennyisége 20-30 gramm, míg a székrekedéssel, elhízással, magas koleszterinszinttel, cukorbetegséggel, érelmeszesedéssel küzdők számára 40-50 gramm élelmirost-bevitel is szükséges lehet, megfelelő mennyiségű folyadékkal együtt.

Miért fontos a megszokottnál többet inni, ha sok rostot tartalmaz az étrend?

Az élelmi rostok kétfélék lehetnek: vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok. A vízoldékony rostok (például pektin, egyes nyálkaanyagok) felszívják a vizet, magukba zárva megduzzadnak, és zselés állagúvá válnak. A vízben nem oldódó rostok, amilyen például a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin, változatlan állapotban jutnak a vastagbélbe.

Az élelmi rostok vízmegkötő tulajdonsága miatt nagyon fontos rostban gazdag étrend mellett a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról gondoskodni. 1 gramm rost körülbelül 50 ml vizet képes megkötni, tehát napi 40 gramm rostbevitel esetén körülbelül 2 literrel növekszik meg a napi folyadékszükségletünk. Az élelmi rostok az emésztőrendszeren végighaladnak, majd végül a vastagbélben történik meg a víz egy részének a visszaszívódása. A megfelelő mennyiségben fogyasztott folyadékkal együtt a széklet nagyobb tömegűvé és lazábbá válik, nyomást gyakorol a végbélre, ezáltal a székletürítés gyakoribb, rendszeresebb lesz.

Ezt lvasta már? A rostok szerepe az étrendben

Körülbelül mennyivel kellene a szokásosnál több folyadékot fogyasztani magas rosttartalmú étrend mellett?

Normális, kiegyensúlyozott, 20-30 grammnyi rosttartalmú vegyes étrend mellett 1,5-2 liter folyadékfogyasztás ajánlott. Magas rosttartalmú étrendnél fokozni kell a folyadékbevitelt is: napi 40 grammnyi rostbevitel mellett 3-3,5 liter folyadék elfogyasztása válik szükségessé. Részesítsük előnyben a magas víztartalmú zöldségeket (például paradicsom, uborka) és gyümölcsöket (például narancs, dinnye, körte, szőlő). Levesek, főzelékfélék, mártások, befőttek fogyasztásával is növelhetjük a folyadékbevitelünket. Az italok közül a gyümölcsteákkal, turmixokkal, tejjel, limonádékkal, cukormentes üdítőitalokkal és 100%-os, cukrozatlan gyümölcsleveket vízzel hígítva változatosabbá tehetjük italfogyasztásunkat.

Milyen következményei lehetnek, ha valaki nem iszik eleget rostban gazdag táplálkozás mellett?

A magas rosttartalmú, szárazabb ételek megfelelő folyadékfogyasztás nélkül csökkenthetik a bélperisztaltikát, szorulást, rendszertelen székletürítést, vagy súlyosabb esetben akár bélelzáródást is okozhatnak. A teltségérzet kellemetlenné válhat, puffadás, görcsös hasi fájdalmak jelentkezhetnek. A magas élelmirost-tartalmú étrendből bizonyos vitaminok (például zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódása csökkenhet, ezeknek a mikrotápanyagoknak a pótlására figyelemmel kell lenni, ezért fontos a helyesen összeállított étrend.

A megkötött salak- és méreganyagok a vastagbélben sokáig pangnak, károsodhatnak az ott élő mikroorganizmusok, és kedvezőek lehetnek a körülmények daganatos elváltozások kialakulásához. Tehát a túlságosan nagy mennyiségben (60 gramm élelmi rost naponta) fogyasztott rostos ételek, ha a folyadékbevitelt nem növeljük kellő mértékben, épp ellenkezően hatnak a szervezetünk egészségére, mint a megfelelő folyadékbevitel mellett megfelelő mennyiségben fogyasztott élelmi rostok.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

A rostok szerepe az étrendben

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben találhatóak meg, és létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.