Dr.. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus

4205

kérdésre
válaszolt

Szakterülete:

belgyógyász, gasztroenterológus

Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.

Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.

Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Dr.. Plósz János LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Pont a visszafogott panaszok miatt gondolnék inkább arra, hogy nem feltétlenül a magasabb vékonybélben lévő baktériumszám okozza a panaszt (és ha tényleg így van, akkor azt kezelni sem kell). Sajnos előre nem tudjuk megmondani, hogy a SIBO-t okozó kolónia mira érzékeny, illetve meddig lenne éredmes az adott antibiotikumot-kombinációt használni.
A magas H2 érték a kilégzési tesztben SIBO-ra utal, de a panaszok megfelelhetnek postinfect IBS-nek is. A sokféle antibiotikum hatására már a SIBO akár rendeződhetett is, ugyanakkor a saját flórát nem segítik az antibiotikumok. A természetes szerek használati idejével kapcsolatban nincs tapasztalatom :( szerintem a felsorolt antibiotikumok után nincs értelme újabb próbálkozásnak
Csak probiotikumtól nem várható a SIBO rendeződése, azonban érdemes lehet természetes, antibakteriális hatású ételek fogyasztását megpróbálni (grapefruit mag csepp, fokhagyma). A probiotikumok a saját (vasatg)bélflórát képesek modulálni, ezáltal kedvező hatást elérni. A napi 1-2 laza székletre megoldás lehet a megfelelő probiotikum (pl. Bonolact regeneral) használata és valamilyen bélben ható simaizomellazító szer használata (Duspatalin, Meteospasmyl, Otilonium), ha nem SIBO-nak, hanem fertőzés után visszamaró irritabilis bél szindrómának tartjuk a panaszt.
Igen, valószínűleg a fokozott rostpótlás okozza az eltérést, emiatt nem indokolt felfüggeszteni a fogyasztását.
Ha a lelet több mint 200 qg/gramm-ot mutat, akkor nem kóros, nem utal elégtelen hasnyálmirigy-enzimtermelésre. Ha testsúlyvesztés nincs, akkor az enzimtermelés csökkenése miatti felszívódási-emésztési zavar fennállása nem valószínű. Érdemes lehet egy H2 kilégzési tesztet végeztetni laktulózzal vékonybél-bakteriális kontamináció (SIBO) kizárására. Addig is érdemes lehet probiotikumot használni (esetleg Gelsectan kapszula szedését megpróbálni).