Dr. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus

Szakterülete:

belgyógyász, gasztroenterológus

Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.

Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.

Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Dr.. Plósz János LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Az eosipnophyl emelkedés hátterében vagy parazita-fertőzés vagy allergiás mechanizmus állhat. Előbbit széklettenyésztéssel, utóbbit allergológiai kivizsgálással lehet igazolni. Ha nem javít a panaszokon, illetve a coeliakia és a tejfehárje allergia is negatív, akkor nincs értelme ilyen jellegű diétát tartania. A panaszok hátterében vékonybél-bakterialis kontamináció (laktulózzal végzett H2 kilégzési teszt igazolhatja), hisztamin intolerancia (DAO-szint meghatározás) is állhat.
Ha gyulladásos bélbetegség merül fel (hasi fájdalom, fogyás, visszatérő hasmenés), érdemes lehet egy MR enterographiát végeztetni (Crohn betegség vékonybél-érintettségének kizárására).
Én nem gondolnám, hogy a laktóz intolerancia és a következményes tejtermék-kerülés magyarázná a korai csontritkulást (a D-vitamin felszívódás zavarát pedig biztosan nem magyatrázza). Mindenképp érdemes lenne megtalálni az optimálisan felszívódó D-vitamin és Ca készítményt, és ezeket folyamatosan használni.
A májenzim-értékek emelkedése nem jelentős, nagyon nem kell aggódni miatta (akár zsírmáj is okozhatja), ez esetben a kalória- és zsírbevitel csökkentése, illetve a rendszeres, intenzív testmozgás segíthet az eltérések rendezésében.A fájdalomcsillapítók kerülése javasolt, a korábbi antibiotikum kezelés miatt tartósabb probiotikum kúra szűntetheti a hasi panaszokat.
A jelezett ételek (vagy legalábbis a jelentősen emelkedett szintet mutatók) elhagyása segíthet a panaszok megszüntetésében, de az intoleranciát inkább következménynek tartanám, semmint oknak. Az antibiotikum kezelés komoly bélflóra károsodást okozhatott, a savcsökkentő kezelés is reásegíthet erre. Az emelkedett értéket mutató élelmiszerek elhagyása mellett tartósabb proboitikus terápia (akár több hónap) illetve Dicetel, Duspatalin vagy Otilonium használata segíthet.