Dr. Plósz János

belgyógyász, gasztroenterológus

Szakterülete:

belgyógyász, gasztroenterológus

Bemutatkozás:

Nevem Dr. Plósz János, 1975.03.21-én születtem Sárospatakon.

Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.

1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.

1999.09.22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.

Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterületei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999 novemberében.

2005 májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gasztroenterológiai szakirányra jelentkeztem.

2005 januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.

2007 novemberében gasztroenterológiai szakvizsgát tettem.

Jelenleg immár több mint 19 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gasztroenterológiai Laborjában és Osztályán.

Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.

Magánrendelésem weboldala és elérhetősége: Endomedix Debrecen Gasztroenterológia Központ

Dr.. Plósz János LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Lehet, hogy sorvadásra utaló jeleket észleltek, emiatt írták ezt a diagnózist. Ez esetben érdemes vérképet valamint B12 vitamin-szintet nézni, hiány esetén pótolni. Savhiány a jelenlegi civilizált étrendünk mellett nem okoz jelentős problémát (bár a mikróbák elleni védekezésbenm segít).
A gyomor-bélrendszer a szervezet belső és külső környezete között képez határvonalat, így jelentős immunológiai védekező apparátus található a gyomor-bélfalban, ezen sejtek közül több típus is gyulladásban is előfordul (a gyulladás tulajdonképp egy heves védekező reakció). Szóval az enyhe vegyes lobos beszűrődés tulajdonképpen a normál, védelmet biztosító sejteket írja le.
Az alacsony lipáz érték jelentőség nélküli, nem utal elégtelen hasnyálmirigy-funkcióra. A jelentősen emelkedett érték akut hasnyálmirigy-gyulladást igazol. Elégtelen enzimtermelés igazolására széklet pancreas spec. elasztáz értéket érdemes vizsgálni.
Szedheti a pantoprazol-t és a Cortiment-et együtt, nem várható kölcsönhatás a két szer között.
A vizsgálatok alapján a hasnyálmirigy rendben van, az ok inkább emésztési zavar, bélflóra-eltérés, esetleg hisztamin intolerancia lehet. ez utóbbi vérvétel során igazolható, az emésztési zavarra H2 kilégzési teszt alkalmas (ez most nem nagyon működik). Érdemes a jelentősebb diétahibákat kerülni valamint probiotikumot használni (legalább 1 hónapig), gyógyszeresen a panasz esetén Meteospasmyl vagy Duspatalin tabl. lehet jó hatású.