Orvos válaszol összes kérdés: összes

Összes kérdés a(z) összes témában

Gyakori kérdések a(z) összes témában

Lelet értelmezés

2020-01-29 16:07:15
Kedves Doktor úr! Köszönöm a válaszát a korábbi petefészkemben talált echogén solid képlet kapcsán. Időközben elmentem egy hasu uh-ra is, ahol a következő eredményt kaptam: "bal ováriumban 36x15 mm átmérőjű elváltozás látható, benne excentricusan 18x16 mm átmérőjű echodúsabb solid képlet. Az elváltozás körül cysticus és echoszegény részletek is megfigyelhetőek. A jobb ovariumban 44x28x31 mm nagyságú cysticus képlet látható. Sem szabad hasi sem mellüregi folyadék nem látható. A bal ováriumbban látható elváltozás nagy valószínűséggel dermoid cystának felel meg." Ez a tegnapi eredményem, egy héttel ezelőtt ez volt: "bal petefészek 38x26 mm, norm szerk. benne 17 mm átlagátmérőjű éles határú echogén solid képlet. jobb petefészek norm. szerkezet." Nagyon nagy a különbség a két vizsgálat között a bal petefészkem kapcsán? A jobb petefészkemben lévőnek van esély, hogy felszívódik? A hasi vagy a hüvelyi UH tud pontosabb diagnózist adni? Illetve ajánlottak hasi Ct-t is. Ez valóban indokolt lenne? Ha valóban dermoid ciszta, azonnal meg kell műteni? Eléggé aggódok, hogy esetleg rámegy a petefészkem is, de sajnos csak hétfőn tudok visszamenni az orvoshoz. A tumormarker vizsgálat még nem készült el, sajnos még kis pecsételés előfordul. Előre is köszönöm a választ!

Cukorbetegség megelőzése méréssel.

2020-01-29 09:51:09
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy ha szeretném elkezdeni mérni a vércukromat, egy esetleges cukorbetegség kialakulásának megelőzése céljából, hogyan tudnám megtenni ezt? Pontosabban, a cukorbetegek által használt egyszerű vércukorszint mérő (Toll?), az alkalmas-e rá, az ebből szerzett adatoknál mikre kell figyelnem? Naponta hányszor, vagy úgy általában milyen gyakran érdemes mérni? Ha táblázatot készítenék egy napi vércukor és vérnyomásmérés adataiból, azzal ki lehetne mutatni az olyan betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek bizonyos fajtái, gondolok itt a gyakori szív és érrendszeri, illetve vérrel kapcsolatos betegségekre, ha igen, a nap, melyik szakában érdemes a méréseket megtenni? Válaszát előre is köszönöm!

Vékonybél vizsgálat eredmény

2020-01-28 14:45:53
Tisztelt Dr Úr. Nem régiben voltam vékonybél vizsgálaton maszek alapon, régebb óta fent álló alhasi (bélek környékéről eredőnek érzett) panaszaim miatt. Volt vastagbél tükrözés negativ, hasi ultrahang negativ, labor negativ (összbilirubin szintem magas állandó jelleggel). Hányinger, savas visszabüfögési tünetem nincs és nem is volt, ellenben alhasi diszkomfort érzet, onnan induló rossz közérzet, és ilyenkor mellé társuló felében pl darabos, felében hígabb világosabb színű széklet, egyébkor darabos széklet volt jellemző. Ez már hosszabb ideje fent állt. Mely rossz közérzet vissza vissza tért, ezért mentem el a vizsgálatra. Most a bél tisztítás óta rendben van a székletem. Vízfogyasztásra is figyelek még jobban. A leletben ezt írták, szeretném kérni a segítségét ezt miként lehet értelmezni, mi áll benne pontosan. ---------------------------- Lelet:A kapszula lenyelése akadálytalanul zajlott. A nyelöcsö nyálkahártyája ép, kóros eltérés a Z-vonal magasságában látható A cardia ép, jól zár. A fundus, corpus redőzete megtartott, a corpus nyálkahártyáján egy apró savhematinos felmaródás látható. Az angulus ív és az antrun) nyálkahártyája ép, a pylorus nyálkahártyája ép, rajta több alkalommal is nagyobb mennyiségü epés reflux látható. A kapszula elsö alkalommal 54 percnél érte el a bulbust, majd többször visszatért a gyomorba, lóra 2 percnél végleg a vékonybélbe került. I óra 48 percnél egy AVM látható. Egyebekben a nyálkahártya ép, a Kerkring-redözet ép. Kóros eltérés a terminalis ileum területén sem látható. A vékonybél tisztasága a duodenum epés szennyezettségén kívül a teljes szakaszon kifogástalan. A kapszula 2 óra 30 percnél érte el a vastagbelet. A vastagbél szennyezett, a megítélhetö nyálkahártya ép. ------------------ Segítene az értelmezésében? --------2 gyógyszert írtak fel: napi 40 mg emozul, 2x1 motilium de azt nem hogy meddig kell szednem. Ön mit javasolna Dr Úr? Előre is köszönöm válaszát.

Visszatérő fejbőr problémák

2020-01-28 14:20:56
Tisztelt Doktornő! 13 éves fiam visszatérő fejbőr problémái miatt fordulok Önhöz. Kb. szeptember óta küzdünk kisfiam fejbőr korpája, gombás fertőzése miatt. Kezdetben mechanikus megoldást választottunk, olajozás, vakarás. Októberben elkezdett szedni Terbisil tablettát és használni Nisoral sampont. Mivel 1 hónap után sem láttunk jelentős javulást, bőrkaparékot küldtünk mikrobiológiai vizsgálatra,a vizsgálat során gomba már nem tenyészett ki. A gombás fertőzés megszűnt. Nisoral sampont továbbra is használ, de a probléma továbbra is fennáll, és mintha újra romlana. Korpás a fejbőre, újra vastagabb rétegekben. A kérdésem az lenne, hogy milyen készítmény használatát javasolná? Bőrtápláló vitaminnal próbálkozzunk? Vagy valami más áll a háttérben? Mielőbbi válaszát várom, köszönettel:

Clostilbegyt?

2020-01-28 09:33:47
Kedves Dr. Pétervári László! 39 éves nő vagyok, a párommal 7 hónapja próbálkozunk, eddig nem sikerült teherbe esnem. Előzményeim: 10 éve a hormonszinjeim felborulása miatt (sok prolaktin, tesztoszteron, kevés ösztrogén a ciklus közepén) Prednizolont és Bromocriptint kellett szednem kb 1 évig. Akkor helyreálltak a szintek, más tünetem nem volt, utána ez a probléma nem jelentkezett. 1 éve a bal oldalon petefészek gyulladásom volt, melyre 2 kör Dalacint kellett beszednem. Utána még hosszú hónapokig fájt a bal petefészkem, de hüvelyi ultrahang nem mutatott ki problémát. A petefészek gyulladás után a ciklusom rövidült kb. 2 nappal és azóta is rövidebb, de szabályos. 2019 decemberében elmentem egy ciklus eleji és végi hormon vizsgálatra, ott minden a határértéken belül volt, nem volt elétérés.   Ciklus 3. nap: AMH: 2,2 / TSH:1,2 / FSH: 7,8 / LH: 4,7 / Prolaktin 7,4 / Ösztradiol: 131 / Tesztoszteron: 0,55 Cikuls 20. napi progeszteron 49.   Jelenleg panaszom nincs.   Érdeklődni szeretnék, hogy mit javasol. Felmerült korábban, hogy clostilbegyt-et próbáljam meg 3 hónapig szedni. Próbáljam-e meg még ezt a 3 hónapos  clostilbegyt-es gyógyszeres kezelést, vagy ezt nem javasolja és rögtön menjek meddőségi központba? Előre is köszönöm válaszát!

Látás romlás, talp bizsergés?

2020-01-27 23:20:29
Tisztelt DoktorÚr! 21 éves férfi. Mindig nagyon jó szemem volt, de az elmúlt hónapban hirtelen észrevetően romlott. Az utcán sétálva a kijelzők,busz homlokára írt feliratok,a járműrendszámok összemosódnak olyan távolságból, melyből ezelőtt még le tudtam olvasni. A távoliabbi házak körvonala sem éles már. De ami nagyon furcsa, hogy van, amikor sétálok, és nem mosódnak el. De legtöbbször igen. Ilyenkor olyan,mintha könnyes szemmel néznék. Továbbá 6 napja folyamatosan, a talpamon olyan érzést érzek, mintha hangyák szaladgálnának rajta. Nem egy ponton, hanem mikor hol a talpon belül.Főleg a balon.Néha a tenyereimen, lábszáramon is érzem. 8 hónapja magamtól csináltattam koponya és gerincMR-t minden régióban,negatív lett,kivéve kezdődő lágyéki gerincsérvet. 3 hónapja fejfájás miatt volt koponyaMR-em:Egy ér nyom egy ideget, nem kell műteni (képen csatolom). 2 hónapja lágyékgerinc CT-n:Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával. Egyéb tüneteim (nem tudom köze lehet-e hozzá,de leírom) -este kijövő,gyorsan gyógyuló szúnyogcsípésszerű kiütés -kicsit sötétebb köröm Nagyon félek,mi okozhatja ezeket. Kérdéseim, amikre kérem mindenképpen válaszoljon: -Összefügg e két fő tünet? -Ön szerint agyi, gerinc probléma okozza ezeket?Ha igen, melyik régióban? -Nem furcsa,hogy néha nem ilyen rossz a látásom,néha igen? -SM-et kimutatta volna a gerinc,agyi MR? -A gerincdaganatot kimutatja a ct? -A vizsgálatoktól eltelt idő alatt,kialakulhatott valami rosszabb? -Lehet,hogy nem is ér nyomja az ideget,hanem daganat kezdett növekedni,csak még kicsi volt,és nem látszott?Nem furcsa,hogy a korábbi koponyaMR-nél még nem nyomta ér az ideget? -Ha egy ér nyom egy ideget kell MR-rel ellenőriztetni?Milyen időközönként?Nekem azt mondták,menjek vissza ha panaszom van. -Agyi,gerinc probléma okozhat emésztési panaszt? -Szemész OCT vizsgálattal egyertelműen meg lehet mondani,hogy agyi probléma okozza-e a látásromlást? Köszönöm szépen a segítségét!

Hasi panaszok, félelem

2020-01-27 22:58:23
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül egy hónapja karácsony környékén kezdődött nálam hasi diszkomfortérzés. Kezdetben az ünnepi vacsoráknak tulajdonítottam, de az érzés nem múlt el, sőt fájdalommá alakult, amelynek a helyét nehezen tudnám meghatározni. Inkább bal oldalon bordaív alatt, de előfordult a bal oldalamon, köldök körül, néha jobb oldalt is. Nem erős fájdalom, de zavaró. Hasmenésem nem volt. Reflux beteg vagyok, mire 10 éve szedek gyógyszert, de ez eddig maximum egy kis gyomorégést okozott, néha gombócérzést a torkomban. Lelkileg nehéz éven és sok magánéleti és munkahelyi stresszen voltam túl, az ünnepek nagy részét is egyedül töltöttem, ez mellett korábban is volt némi hajlamom hipochondriára és pánikra. Orvoshoz fordultam, elvégeztek egy gyomortükrözést, amelyen megállapították, hogy a nyelőcsövem és a gyomorom rendben van, a refluxra jellemző kis felmaródás látható csak, illetve rekeszizom sérv, amely eddig is megvolt. Ugyanakkor a gyomorsav a gyógyszer ellenére sok volt, ami arra utal, hogy nem sokat használ az általam már 10 éve szedett Pariet. Ezt a háziorvosom le is szeretné cserélni. Azóta nem is nagyon veszem be, inkább csak Mezymet szedek. Ezt követően voltam hasi UH-on, ami kicsit zsírosabb májat állapított meg, minden más, a hasnyálmirigyem az epe, epevezeték, veséim is rendben voltak. A vérvétel eredményei egy kicsit magasabb vérzsírt és szintén kicsit magasabb GOT-t mutatott, ezeken kívül minden határértékeken belül volt. Vizsgálták a tumormarkereket is, de azok teljesen rendben voltak. Viszont sajnos ezek ellenére megmaradt a hasi fájdalom, ami ugyan nem erős, de bosszantó, hogy van. Továbbá feltűnt, hogy a székletem sárgás színű zsírosabb, kicsit lazább állagú, (de nem hasmenéses) lett, illetve egy kevés nyák is megjelent rajta. Ettől szintén megijedtem. A hasi fájdalom sajnos továbbra is megvan, valamikor gyomorszájnál, valamikor a hasam közepén, köldök körül, ennél gyakrabban baloldalt, a bordák alatt vagy lejjebb, volt hogy vesetájékon éreztem, sajnos nem is tudom felsorolni, de nagyon bosszantó. Pár napja érzek hátfájdalmat is leginkább a lapockáim között. Egy hónap alatt két-három kilót fogytam, most vagyok 93 kg, szóval ez talán nem olyan jelentős, de ez lehetséges, hogy inkább azért van, mert kevesebbet eszek az állandóan stresszes vagyok, leginkább a betegségtől való félelem miatt. Az étvágyam sem ugyanolyan. Hányás nem volt, émelygés ritkán, esténként. Amitől rettegek, most már hetek óta az egyértelműen a daganatos megbetegedés, azon belül is a hasnyálmirigy rák vagy esetleg vastagbélrák. Ezeknek van realitása? Illetve érdekelne mi lehet a hasi panaszok oka? Mivel nagyon nehezen szabadulok a gondolattól, hogy valami nagy baj lehet a háttérben természetesen felmerült bennem, hogy lelki okok vannak a háttérben. Sajnos ettől már nehezen is alszok és napközben is sokat aggódok a tünetek miatt. A vény nélkül kapható stresszoldók nem sokat értek. Viszont csak lelki okok miatt csak nem fájna egy hónapja kisebb-nagyobb intenzitással a hasam, hátam, illetve a székletem is sárgás és kicsit nyákos. Előre is köszönöm a válaszát!

Hüvelyi uh

2020-01-27 22:42:06
Kedves Doktor úr! Elhúzódó vérzés miatt kerestem fel nőgyógyászati szakrendelést. Az uh eredménye: bal petefészek: 38x26 mm, norm. szerk. benne egy 17 mm átlagátmérőjű éles határú echogén solid képlet. Jobb petefészek: 29x21 mm norm. szerk. Diagnózis: tu. ov. l.s? Ez azt jelenti, hogy petefészekrákom van? Ha igen, ez már előrehaladott stádium? Mit jelent az echogen solid? Lehetséges, hogy emiatt vérzek tovább? Vérvétlre kell majd mennem (Ca 125, he4, roma score), szerdán mennék, de még néha a WC papíron van egy kis vérzés. Ez adhat téves eredményt? Norculot tablettát szedek 5 napja. Nagyon félek, 29 éves vagyok, fél éve nem élek nemi életet, nem szertnem húzni a vérvételt, mert napok óta gyomorgörcsöm van. Előre is köszönöm a választ!

alacsony neutrofil granulocita

2020-01-27 17:42:46
Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát az alacsony neutrofil granulocita c. kérdésemmel kapcsolatban. Annyit kérdeznék még, hogy mire gondol pontosan vírus szerológia alatt? Milyen vírusra nézessek szerológiát, mire lenne érdemes? HIV-re szűrettem magam, az negatív. Köszönettel!

Légzésfunkció romlása

2020-01-27 17:22:28
Kedves Doktornő! idős édesanyám 2014 óta jár a Tüdőgondozóba ellenőrzésre évente 1-2 alkalommal. Allergiás asztmát, COPD II.-t és tüdőtágulatot diagnosztizáltak nála. Gyógyszereket Seredite Discus 50 ug 2*1, Lordestin 5 mg 1*1 és szükség szerint Buventol Easyhalter, amit mostanában napközben 1* használ Az évek során mért eredményei időrendi sorrendben (az utolsó mérés 2019 november): FVC: 85-110- 96-103- 95- 89- 97- 109% FEV: 57- 66- 66- 71- 74- 76- 75- 56% PEF: 48- 52- 49- 61- 62- 60- 63- 42% TIFF:41- 53- 58- 59- 56- 62- 53- 52% Fél éve annyira leromlott a légzése, hogy már időnként idehaza nyugalmi állapotban is fullad és teljesen kimerül. A tüdőgondozóban megnyugtatták, hogy a tüdeje rendben van. Nem értem, akkor mitől van ez a jelentős romlás. Egyéb betegségei magas vérnyomás, pajzsmirigy alulműködés és reflux. Tudna tanácsot adni, mit tehetnénk? Köszönettel L.Gitta

Indokolt-e konizáció LSIL miatt?

2020-01-27 16:40:40
Kedves Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, mert kétségek között vagyok azzal kapcsolatban, hogy valóban indokolt-e a LEEP konizáció? Az előzményem a következő: 2018 novemberében állapították meg, hogy méhszájsebem van, valamint a rákszűrés alapján az LSIL áll fenn. Ezt követően az orvosom javasolt különböző kenőcsöket (Gynoflor, Micovag, Ovestin). 3 hónapig használtam, ezt követően újból voltam rákszűrésen, viszont ekkor az eredményem jó volt, azt mondták, hogy az LSIL képes meggyógyulni. 2019.novemberben, tehát bő fél évvel a jó eredményem után ismét elmentem rákszűrésre. Ekkor újból megállapították az LSIL-t, valamint a méhszájsebet is. A Doktornő kérte, hogy végezzünk egy HPV tesztet, valamint biomarker vizsgálatot is. Az eredmény sajnos nem túl biztató. A HPV negatív lett, nincs a szervezetemben HPV vírus (bár nem zárta ki a doktornő, hogy korábban volt), a biomarker vizsgálat pedig pozitív lett. A doktornő emiatt két opciót javasolt. Vagy 3 hónap múlva megismételjük ugyanezt a vizsgálatot, de azt mondta, hogy a változó eredményeim miatt ő leginkább a LEEP konizációt javasolná. Ebben a kérdésben szeretném a Doktornő segítségét kérni. Ön szerint mennyire indokolt a műtét, mit javasolna? Amennyiben mégis a műtét mellett maradunk, kérte a Doktornő, hogy időpont foglalás előtt gondoljam végig, hogy szeretnék-e bódítást kérni vagy sem. Ön szerint egy ilyen műtét mennyire indokolja a bódítást? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Cavinton Forte

2020-01-27 16:30:36
Tisztelt Doktor úr! Nemrégiben a háziorvosom Cavinton Forte gyógyszer szedését írta elő nekem, amit legalább 6 héten át kell szednem. Sörfőzéssel foglalkozom, hétvégén pedig egy csapatépítőre vagyok hivatalos. Kérdésem az,hogy ha Cavinton mellett, ha megiszom egy üveg sört, attól lehet-e bajom? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: M.R.

Trombocytopenia-vérkép

2020-01-27 10:53:34
Tisztelt Doktornő! Én egy 34 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás. Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L között mozog. Hematológus sajnos csak tőlünk 50 km-re van, hatalmas várólistával. Én azonban aggódom, hogy az állapotom nem romlik e, ezért laborvizsgálatot végeztettem. Csupán négy eltérésem van, de mindenképp szeretném kikérni az Ön véleményét is. Triglicerid 0,57 mmol/l, Összfehérje 65 g/l, Hemoglobin 121 g/l és trombocitaszám 89 G/l. Egyéb tünetem nincs, ha csak az nem, hogy jó két hete vérzett az orrom (előtte már régóta nem), illetve ha beütöm magam, az szépen elszíneződik (talán jobban, mint előtte, de ez nem biztos). Köszönöm a segítségét. Illetve tavaly volt egy pozitív végbélrákszűréses (M2-PK) tesztem, amit két negatív követett. Ott azt mondták, hogy lehet ez a thr. okozza. Trigliceridem évek óta alacsony. Tisztelettel: Rien

Laboreredményem értelmezése,

2020-01-26 23:40:36
Szép jónapot kívánok Doktornő! Tanácsot szeretnék kérni Öntől! 5napja csináltattam egy friss rutin laborvizsgálatot. Amiben eltérés volt: ALKALIKUS FOSZFATÁZ:418U/l REF ÉRTÉK:100-290 CRP:6,4mg/l REF ÉRTÉK:5 HEMOGLOBIN:16,20g/dl REF ÉRTÉK:12-15,80 NÁTRIUM:132mmol/l REF ÉRTÉK:135-145 CHOLESTERIN:6,3mmol/l REF ÉRTÉK:3,0-5,2 LDL:3.96mmol/l REF ÉRTÉK:3.80 Amit tudni kell,hogy ez év Január 6án kaptam Szteroid injekciót a jobb sarokcsontomba,mert sarokcsontkinövésem van,és nagyon fájt,és amiket kaptam elözőleg kezeléseket sajnos nem használt. Azóta tünetmentes mármint nem fáj a sarkam,de azt észrevettem,hogy kb 2hete,a jobb lábamnál a vádlim nagyon elkezdett feszülni,fájni,de 1hét után az is elmúlt,akkor voltam orvosnál nem e Trombózis,de nem az volt,mert nem volt bedagadva a vádlim,meg nem volt forró sem,így nem tudták megmondani mi lehet. Szeretnék tanácsot kérni Doktornőtől,hogy a labor eredményeim végett hova fordúljak? Van e összefüggés a Szteroid injekció és a laboreredmény között? Mit jelentenek egészségügyileg ezek az eltérő értékek a laboreredményeimen? Üdvözlettel:Szakács Tamás

Tüdődaganat műtét előtt - nem lesz műtét

2020-01-26 18:57:54
Tisztelt Doktornő! Először is köszönöm 2019.12.29-én „tüdődaganat műtét előtt” témában írt gyors válaszát. Most ismét döntési helyzetben vagyunk… Az onko-team véleménye alapján édesanyám (77) tüdő daganata „Multilevel N2” miatt nem műthető, EBUS- TBNA javasolt mintavétel céljából. Áttét egyik szervében sem található, csak a jobb tüdő és nyirokcsomói érintettek. A köhögésen kívül továbbra sincs más panasza. A kapott tájékoztatás szerint a PET-CT által S9-10 határán kimutatott 5,5x4 cm-es tumor nem érhető el, ezért csak a hörgők melletti megnagyobbodott nyirokcsomókból tudnak mintát venni. -A nyirokcsomókból nyert sejtminta alapján egyértelműen elvégezhető a tüdőben található daganat szövettani besorolása, illetve kiválasztható a leginkább hatékony kezelés? -A rendelkezésre álló statisztika alapján mennyire valószínű, hogy sikerül megfelelő mennyiségű és minőségű mintát kinyerni ezzel a módszerrel? -A várható kezelés nagy valószínűséggel kemoterápia lenne? Mennyi az esélye a célzott terápia alkalmazásának? -Mennyi ideig tart egy ilyen beavatkozás? -Milyen rizikó faktorokkal kell számolni a mintavétel során? Mi történik a szúrás helyén keletkező sebbel? Nincs vérzés? Nem képződhet vérrög? Nem terjedhetnek szét a daganatos sejtek a mintavétel során? Stb. -Az így kinyert minta alkalmas genetikai vizsgálatra is? o-Ha nem, akkor csak a daganatból kinyert szövetminta megfelelő erre a célra? o-Ha alkalmas, milyen genetikai vizsgálatokat végeznek el automatikusan -EGFR, KRAS stb. mutációk? Milyen vizsgálatokat célszerű/lehet elvégeztetni privát úton? Kihez lehet fordulni ilyen kéréssel? -Miért nem javasolta az onko-team a teljesen rizikómentes, vérből elvégezhető liqiud biopsziát az EBUS-TBNA helyett? A CT vizsgálat 2019.11.11-én volt, ahol a nyirokcsomókkal kapcsolatban ezt írták: ”A mediastinumban egy-egy nagyobb nyirokcsomó conglomeratum 25 és 38 mm.” A daganattal kapcsolatban: „Legnagyobb átmérőjében 50 mm-es, kifejezetten hullámos kontúrú lágyrész képlet.” A PET-CT vizsgálat 2019.12.04-én volt ahol ezt írták: ”A mediastinumban számos egymással conglomeratumot alkotó intenzíven halmozó nyirokcsomó 1-3 cm.” A daganattal kapcsolatban: ”Axiálisan 5,5x4 cm-es, széli halmozást mutató, centralisan – necrozisra utalóan – fotondeficiens, hypodens lágyrészképlet van (SUV max: 4,9), mely a dorsalis pleurával szélesen összefekszik.” A két vizsgálat azonos állapotot ír le, vagy történt változás –javulás/romlás –a két vizsgálat között eltelt időben? Köszönettel

alacsony neutrofil granulocita

2020-01-26 18:43:14
Kedves Doktornő! Legutóbbi, csatolt leletemmel kapcsolatban kérném ki a véleményét. (csak a hematológia eredményekkel kapcsolatban). Az elmúlt évben 5-ször voltam vérvételen, melyek mindegyikén a neutrofil granulocita érték alacsonyabb volt a ref értéknél, a fehérvérsejtszám szintén, az csak egyszer érte el ref. tartományt. Az eredmények hullámzóak voltak, hol nagyon alacsonyak, hol majdnem elérték a ref tartományt. Minden más értékem mindig rendben volt. csak a százalékos értékekben volt többlet a limfocita javára, abszolút limfocita mindig rendben volt. 2019.02.01.: FVS: 3.9 (4-10), neutrofil abs.: 1.58 (2.04-7.5) 2019.04.24.: FVS: 3.1 (4.4-11.3), neutrofil abs.: 1.4 (2.2-7.9) 2019.05.27.: FVS: 3.6 (4.4-11.3), neutrofil abs.: 1.93 (2.2-7.9) 2019.07.04.: FVS: 4.2 (4-10) , neutrofil abs.: 1.75 (2.04-7.5) 2019.10.11.: FVS: 3.8 (4-10), neutrofil abs.: 1.45 (2-7) Az elmúlt év első felében rengetegszer volt felső légúti megbetegedésem, ezzel együtt fájdalmas áll alatti/nyaki nyirokcsomó megnagyobbodásom, ez mostanra rendeződött, kb. október óta egyáltalán nem voltam beteg. Maximum a vissza-visszatérő orrüregi bakteriális fertőzést tudnám említeni, de az sem mindig okoz panaszokat. Májusban voltam hasi uh-n, az negatív lett, aztán elmentem hematológiai szakrendelésre, ahol azt mondták, hogy nem látják tragikusnak a helyzetet, menjek haza és szedjek Milgammát és E vitamint. Októberi leletemmel, - melynek eredményeit fent részleteztem - elmentem a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy szerinte ne foglalkozzak ezzel, mert nem katasztrófa. Most, legutóbbi vérvételem előtt meg voltam győződve róla, hogy a vérképem rendben lesz, mert alapvetően jól érzem magam, erre az FVS: 3.32 (4-10) és a neutrofil szám: 1.32 (2-7) megint elég alacsony, ami nyugtalanít. Mit javasol? Menjek tovább hematológia szakrendelésre? Szükség lenne további nyomozásra? Esetleg vitaminok (B3), ásványi anyagok szedésével lehet segíteni a helyzeten vagy ez már mindenképp betegségre, esetleg rendellenes csontvelő működésre utal? Köszönöm válaszát!

Hajhullás megállítása DHT blokkolóval

2020-01-25 17:49:11
Tiszelt Doktor Úr/Nő, Körülbelül 14-15 éves korom óta (a menstruációm 10 évesen jött meg) küzdök hajritkulással. Nem látszik ki a fejbőröm, de a copfom átmérője nem több, mint 4cm, míg gyermekkoromban eszméletlen mennyiségű volt és vastagszálú. Gondolkoztam azon, hogy elkezdenék DHT blokkoló készítményt szedni, vagy Foligain (Minoxidil 5% és trioxidil 5% +DHT blokker) és hasonló termékeket használni a hajamon. Utánaolvastam, és nemzetközi oldalakon is rengetegen ajánlják. Jelenleg azonban fogamzásgátlót szedek - Dienille tablettát (dienogest, ethinylestradiol) szedek, ezt befolyásolhatja a DHT tartalmú fejbőrkészítmény? Esetleg ezzel a problémával hová forduljak? Endokrinológus? Köszönettel, Délia

nyelési panaszok

2020-01-24 22:10:22
Tisztelt Doktor Úr. Két éve diagnosztizáltak nálam autoimmun betegséget, és Leiden mutációt heterozigóta típussal. A laboreredményemben az Anti TPO 1300 fölött volt és szelén tablettát javasolt az orvosom. Őszintén szólva engem nagyon lesúlytott lelkileg hogy beteg vagyok és utána kezdődtek a panaszaim, stresszeltem idegeskedtem és azt éreztem hogy a nyelés nehezebben meg. Nincs gombócérzés a torkomban a folyadékot is könnyel le tudom nyelni. A probléma a szilárd ételekkel van mert olyan érzésem van mint ha nehezebben indulna be a nyelési reflex csak rágom az ételt és lassan indul be a reflex. Viszont van még egy olyan probléma hogy a fogaimat sajnos el kellett távolítani pár évvel ezelőtt és teljesen fogatlan vagyok. Nem tudom hogy a teljes fogatlanság okozhat ilyen panaszokat hogy nehezebben nyelek? Mert a főtt ételek például főzelékek levesek vagy a puhább ételekkel semmi baj. De a kenyérfélékkel már nehezebb a helyzetem. Nagyon aggaszt ez a helyzet és hogy nehezebben nyelek az evés is egy szenvedés számomra mert sok ételt sajnos nem tudok megenni ezek miatt. Volt egy hasi műtétem is 2018 ban bélcsavarodás és vakbélműtét.A műtét után NG szonda volt levezetve a has tehermentesítése miatt amit szintén nehezen viseltem, és nem tudom de akkor az is zavart a nyelésben mert irritálta a torkomat. Elnézését kérem a sook kérdésért de nagyon el vagyok keseredve és félek hogy pszichésen lesznek a problémáim. Várom válaszát, véleményét Üdvözlettel Tamás

Milyen betegség állhat a háttérben?

2020-01-24 21:10:37
Tisztelt Dr. Plósz János Úr! 21 éves vagyok, állandó ülő munkát végzek (számítástechnika). Tavaly azaz 2019. decemberében bal oldali szúró hasi fájdalmaim voltak, elmentem vele háziorvoshoz - Normix gyógyszerkúrát kaptam 5 napon át. Panaszaim csökkentek e-téren. De viszont akkoriban nem szűntek meg. Kaptam beutalót Gasztroenterológiára, Diverticulitis gyanúja miatt. December végén elmúlt a szúró bal hasi fájdalmam - így nem mentem el kivizsgálásra, azthittem rendbe jöttem . 2020.01.24.-ét élünk, viszont kb 1-2 hete ismételten előjöttek furcsa bal oldali fájdalmak a "hasamban". Étvágytalan vagyok, jelentősen fogytam 3-4 hét alatt(5-10kg-t,pedig nem vagyok túlsúlyos ember,75-80 kg körül mozogtam mindig) Székleteim változóak, van mikor hasmenés, és van mikor napokon át semmi, azaz székrekedés - néha fáj, néha nem székrekedéskor. Folyamatos nyomó fájdalmat érzek bal oldalon, mintha "egy mázsa téglát tennének a hasamra." Közérzetem nem a legjobb. Elgyengült állapotban vagyok, nem sokat mozgok. Régebben minden ételt megettem, manapság már a hústól is undorodok ahogy ránézek. Nem tudom mi lehet a bajom, és eléggé aggaszt/nyomaszt, azért kérdezem meg Önt. Viszont orvoshoz félek elmenni, nem vagyok nagy orvosjáró. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, T. Patrik

Rakoncátlankodó belek!

2020-01-24 14:48:33
Tisztelt Doktor Úr! 39 éves férfi vagyok és a következő problémával/problémákkal küzdöm. Tavaly szeptember végén - október elején indult a dolog azzal, hogy evés után egy/másfél órával, elnehezült a gyomrom, nagyon teltnek éreztem és nehezen tudott ürülni. Néha-néha gyomorégés és szetcsont mögötti tompa nyomással. A székletem napi rendszerességgel reggel egyszer volt az is nagyon laza, néha híg. Elmentem gasztróenterológushoz és kaptam egy normix kúrát probiutikmmal utána, majd elmentem novemberben egy hasi teljes ultrahagnra, ahol minden rendben volt, se gyulladásnak, se megvastagodásnak, sem más eltérésnek nem volt jele. Az ultrahangot végzi doktornő meg is jegyezte, hogy szép a hasam. Aztán ezek a tünetek szép lassan el is múltak, olyan szinten, hogy nagyon ritkán van már csak gyomorégésem és haspuffadásom és az sem zavaró, hanem mondhatni normális, hiszen ezt sokan érzik akiknek nincs baja. Közben figyeltem az étekezésemre, napi többször eszem kevesebbet és kerülök minden olyan ételt ami gondot okozhat (pizza, hamburger, chips, csoki, cukor stb.). Azóta a székletem is rendbe jön, ugyan úgy napi 1xer/2xer van, ritkábban túl laza, vagy híg. Színe és állaga rendben van, nem bűzös. Nagyjából két hete kezdődött az, hogy szinte főként este, általában 6-7 óra útán kezdődnek az alhasi görcsök (nem erősek) és fokozott szélmozgás. A görcsök a szél távozásával enyhülnek. Éjszaka ha felkelek pisilni, vissza fekvéskor érzem a jobb bordaív alatt tompa görcsöt vagy nyomást, de nem zavaró mert vissza tudok aludni, van h ez az érdekes érzés a hasam közepén köldök magasággban is van és néha a jobb oldalt alul. Reggel és napközben egyáltalán nem érzem, csak akkor ha sokat eszem és azt is enyhén jobb oldalt a borda környékén. Étvágyam kitűnő, kedvem jó, közérzetemmel sincs bajom és súlyomat is tartom 95-96Kg között. Most megyek vérvételre, ahol gyulladás markert néznek majd. A kérdésem az lenne, hogy teljesen negatív ultrahang mellett Ön mire gondol? Mert én (mondjuk nem vagyok orvos) de tanácstalan vagyok és nem igazán szeretek utánaolvasni, mert azonnal borzalmas dolgokkal riogatják az embert az interneten. Válaszát előre is köszönöm!
Első1 2 3 4 Utolsó
A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!