Dr.. Puskás Réka

Reumatológus

827

kérdésre
válaszolt

Szakterülete:

Reumatológus

Bemutatkozás:

Szakmai hitvallásom Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

- 1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
- 3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen
- 2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából
- 1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

Munkahelyek:
2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam
2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet
Mozgásszervi Terápiás Centrum

További képesítések:
- CEDH Homeopátiás vizsga, 2000
- Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007
- Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008
- Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010
- Kineziotaping alaptanfolyam, 2012
- Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012
- FRSB kurzus, 2015

Dr.. Puskás Réka LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Kedves Kérdező! A csatolt kép alapján porckopásos jelenségnek tűnik ez az elváltozás. Ha csak ez az egy van és nagyon lassan nő, valószínűleg ártalmatlan jelenség. Addig is, amíg eldönti, hogy fordul-e sebészhez, javaslom hogy hűtse, óvatosan masszírozza, mozgassa az ujját és kezdjen porcjavító gyógyszer szedésébe. Ha nem nyugszik meg a gyulladás, vagy a többi ujjon is megjelenik, esetleg fokozódik, keresse fel háziorvosát. Sürgős műtétet biztosan nem igényel az elváltozás. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező!A spina bifida egy fejlődési rendellenesség, ami nyilván nem múlt el a két röntgen időpontja között. Valószínűleg nem tartotta fontosnak leírni a második kollega, annyira kicsinek találta, vagy pedig nem látszott jól a felvételen. Nem okoz semmi problémát az ilyen kicsi csontzáródási zavar, ne aggódjon miatta. És valószínűleg van spina bifidája. Sajnos a jpg filekat nem látom, valami technikai probléma lehet, vagy elfelejtette csatolni. Sokkal érdekesebb a leírásokban a csigolyák közötti porckorongok leírásával kapcsolatos változás. Először csak egy porcrésről írták le, hogy szűkebb, most meg már valamennyiről ezt állítják. Ezen kívül kopásos folyamatra utaló csigolyaperem elváltozásokat is leírtak, összességében ez arra utal, hogy az elmúlt évtizedben a gerincén porckorong kopásos folyamat zajlott. Ez nem feltétlen baj, de mivel önnek van terhelési gerincfájdalma, azt javaslom, hogy foglalkozzon a gerinc helyes terhelésével, izomegyensúly javításával és ne csak úgy folytassa a sportolást ahogy eddig tette. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező! Elképzelhető, hogy ez a panasz az ágyéki csigolyák felől indul, de egyáltalán nem biztos. A porckorong sérvekre nem egészen jellegzetesek ezek a panaszok. Neurológushoz kell fordulnia, ahogyan azt tervezi is. Addig is az ülést szükséges lenne kerülnie és valamennyit tornáznia napi több alkalommal. Amennyiben fokozódnak a panaszai, kérjen sürgős vizsgálatot a neurológián. Háziorvosa adhat önnek sürgős beutalót, amivel még aznap fogadják önt. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező! Nyaki röntgen leírása azt jelenti, hogy a nyaki gerinc normál görbülete elsimult, majd kifejezett fordított irányú görbületbe ment át. A 3.-4. csigolya közötti porckorong helye végig beszűkült (porckorong elkopott) és az 5.-6. csigolya közötti porckorongé hátul beszűkült (szintén porckorong kopás. A jobb és bal oldalon egy-egy magasságban az idegkilépés helye is szűkebb a megszokottnál. Ezen kívül kisízületi porckopás és a csigolyák túlterheléses eredetű deformálódása is megfigyelhető. A gombostűfejnyi meszesedés nem sokat jelent. Nyaki csigolyák mellett számfeletti borda nincs. Üdvözlettel, Puskás Réka
Kedves Kérdező! Sajnos a röntgen felvételen nemigen látok semmit, mert az én számítógépemen nagyon homályosan látszik csak a kép. De elfogadva, hogy nincs rajta semmi különös, azt gondolom, hogy vagy váll körüli lágyrész gyulladása (rotátor köpeny szindróma vagy nyáktömlő gyulladás) vagy pedig nyakból kisugárzó fájdalma van. Ezt a panaszt mindenképpen meg kéne mutatnia hozzáértő szakorvosnak (ortopédus vagy reumatológus) aki meg tudja vizsgálni önt és meghatározni a panasz pontos okát. Valószínűleg gyógytornáznia kell majd, de lehet, hogy csak gyulladáscsökkentés után szabad ezt tenni. Addig is, amíg a diagnózisát valaki megállapítja, kezdjen gyulladáscsökkentő kezelésbe házilag. Vegyen vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő krémet és éjjelre vizes ruhás pakolásban használja a beteg váll körül. Szájon át is szedhet 1 hétig gyulladáscsökkentő gyógyszert. A kart tehermentesen óvatosan mozgassa minden irányban, fájdalomhatárig. Ha lógva is erősen fáj, pár napig fel is kötheti háromszög kendővel. A probléma mindenképpen segítségért kiált, ezért javaslom, hogy forduljon mihamarabb szakorvoshoz. Üdvözlettel, Puskás Réka