Gyermek csípő uh eltérő eredmény

Tisztelt Doktornő/Doktorúr, 4 hónapos kislányommal ma voltam újra csípő uh kontrollon. Június 17.-én a 3 hónapos vizsgálaton az uh eredmény az alábbi volt: Jobb oldalon alfa szög 60-62 (AI-es) Bal oldalon alfa szög 60 (AII-es), cápa kissé lekerekített. Béta szög mindenhol 50fok. Ortopédiai vizsgálat során 3 hét terpeszpelenka használatot irtak elő+tornát. Heti 3szor gyógytornára is vittem. Mai uh eredmény: Jobn oldal alfa szög 57-60 (AII-es), Bal oldal alfa szög 60fok felett (AI-es). Béta szög mindenhol 50fok. Tehát az eredményeket nézve a 3 hét terpeszpelenka használat eredménye, hogy a korábban gyengébb bal oldal rendbe jött, a jobb oldal visszafejlődött....(?) Több mint egy hét múlva megyünk újra ortopédiára az eredménnyel, addig is járunk tornára, illetve ráadom a terpeszpelenkát, viszont ezt az eredményt nem teljesen értem most. Hogy lehetséges ez? Az előző eredményt ma nem vittem magammal, és mikor említették, hogy melyik csípő gyengébb, gondoltam, hogy ugyanarról van szó, mint korábban. Hazaérve kíváncsiságból megnéztem a korábbi leletet, és akkor láttam, hogy nem ez a helyzet. A vizsgálatot mindkét esetben a pecsét alapján ugyanaz az orvos végezte. Kérdésem továbbá, hogy 4 hónapos korban ezt a mértékű eltérést még hatékonyan lehet kezelni? Köszönöm szépen! Tisztelettel

Dr. Holnapy Gergely válasza a csípő UH témában

Tisztelt Hölgyem! Az Ön által leírt változás nem jellemző a két UH közötti időpontban. Vagyis amennyiben az egyik csípőízület érettsége IA volt, úgy ennek negatív irányú változása nem reális. Ami tapasztalataim szerint elő szokott fordulni, az az, hogy kicsit más UH beállítás alapján értékelik a csípők érettségét (ez egyazon vizsgáló esetén ritka), vagy felcserélik a két oldalt. Hogy a gyermeke esetében mi történt, ezt vizsgálat és ismételt UH nélkül eldönteni nem lehet. Ugyanakkor a fent leírt különbségek (amennyiben megfelelő a vizsgálat kiértékelése), úgy minmálisnak tekinthetők, külön kezelést nem igényelnek. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.

Dr. Holnapy Gergely
Dr. Holnapy Gergely
Ortopéd-traumatológus
Itt kérdezhet
Kérdés: 2019. július 22., 11:28 ; Megválaszolva: 2019. augusztus 06., 09:30

CIKKAJÁNLÓ
Kell a dohány? - Szokjon le!
Töltse le leszokást segítő mobil alkalmazásunkat!
Folyadékfogyasztás
Tények és tévhitek a vízről és az üdítőitalokról.
Ugye, Önnel is megtörtént már, hogy leesett az álla, mikor megtudta egy-egy ismerőse életkorát? Szomorú, milyen sokan látszanak jóval idősebbnek kronológiai (az...
Az izomgörcs során az izomszövet tartósan összehúzódik, és elernyedésre nem, vagy csak hosszú idő elteltével képes.
A fizioterápia az orvostudomány egyik kezelési ága. Használjuk a fizioterápiát, mint tágabb fogalmat, ami az összes, természetben is létező energiák orvosi célú...
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Üdvözlöm! Kérdésem az lenne, mtől lehet, hogy az egesz testemben izomfájdalmat és izomfeszülést érzek! Néha kevésbé fájdalmas de van hogy a munkámban is lelassí...
Jónapot kívánok! Körülbelül fél éve scheuermann kórt diagnoztizáltak nálam, amely meghaladja a 90 cobfokot, így műtétre jegyeztek elő, amely egy év múlva lesz. ...
Technika:Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis és axialis síkú T2 méréseket készítettünk. Anamnézis: 2 nyaki sérve van, nyaki fájdalom, bal karja zsibbad. A c...
Tisztelt doktornő! Körülbelül 2 éve küzdök fartályi- keresztcsonti fájdalommal, ami többnyire reggel a legrosszabb. Hosszabb ülés is fájdalmat okoz, de általába...
Üdvözlöm! Segítségét szeretném kérni az alábbi tüneteimmel kapcsolatban melyek május vége óta állnak fent! Izomfájdalom végtagokban mely pihentetésre javul, der...