Orvos válaszol összes kérdés: Mozgásszervi megbetegedések

Mozgásszervi megbetegedések

Összes kérdés a(z) Mozgásszervi megbetegedések témában

Gyakori kérdések a(z) Mozgásszervi megbetegedések témában

Csontszcintigráfia

2020-02-25 10:52:45
Kedves Doktornő! Szeretném tanácsát kérni a lent megküldött leletemmel kapcsolatosan. Onkológiai gondozás alatt állok (2007-ben Emlő műtétem volt),szerencsére már csak 2 év múlva kell jelentkeznem kontroll vizsgálatra, viszont ezen leletemen javasolják a fél év múlva történő ismételt vizsgálatot. Kérdésem az lenne, hogy ortopédiára, vagy reumatológiára érdemes lenne-e elmennem, ugyanis lábam, derekam egyre jobban fáj, és állandósodni látszik a fájdalom. Mit javasol ezzel kapcsolatosan? Várom megtisztelő válaszát: Köszönettel:SZS Áttekinthető csontszcintigráfiai Spec+CT metszeti képek 740 MBq 99mTc-MDP Kontroll felvétel a 2018.11.13-án készült vizsgálattal összevetve. A sternum régiója diszkréten egyenetlen, de összefüggőbb elváltozás nem észlelhető. A j.o. acetabulum diffúze kissé aktívabb, ill. a femur fej. A medence csontokban jelentősebb intenzitás nem észlelhető. A bordaívek diszkréten inhomogének. Összefoglaló vélemény: Status idem. Progresszió az előzőekhez képest nem verifikálható.Szoros observatio javasolt, kb. 6 hónap múlva kontroll izotóp vizsgálat. Natív low dose CT vizsgálat: A C D és L gerincen enyhe fokú peremszél megnyúlások vannak. A D,L átmenetben néhány zárólemez meszes. Az L-V porcrés beszűkült benne vacuum van. Az L-I-es csigolyatest alsó zárólemeze alatt felhő szerű meszesedés van. A D-III-as csigolyatestben 3 mm-es meszes góc látható.Az S-II-es magasságában j.o-on 6 mm-es, a b.o. csípőlapátban 10 mm-es meszes góc látható. Gyanús met. nem látható.

Hátfájás

2020-02-24 09:27:35
Tisztelt Doktornő! 8 hónapja, változó gyakorisággal és intenzitással tartó hátfájdalmam miatt kerestem fel 6 hónapja a körzetes reumatológiát. Eleinte csak egy bal lapocka alatti furcsa zsibbadás érzés volt (végtagokba nem sugárzik), aztán átment enyhe, maximum közepes fájdalomba, és szétterjedt minden irányba. Néha fent fáj a nyakamnál, ritkábban a derekam környékén, a leggyakoribb középen, az említett területen. Ami általánosságban elmondható, hogy a hátam közepe és bal oldala érintett a kellemetlenségekben. Néha csak zsibbad, néha fáj, néha pedig egy ilyen furcsa "mintha beakadt volna valami a lapockám alá" érzésem van. A Reumatológus masszázst és gyógyvizet javasolt, ez hosszútávon nem oldotta meg a gondot. Készült egy teljes gerinc röntgen nagyjából egy hete a hátamról, ennek kiértékelésében szeretném a segítségét kérni. Mik a további teendők, vissza szükséges e menni reumatológiára, esetleg ideggyógyászatra, vagy a tünetek továbbra is a masszázst és a tornát indokolják? A leleten található mellkas felől "áttükröződő" góccal hova kell mennem? Tüdőgondozóba? Köszönettel: Eszter

Izom és derékfájfalom

2020-02-23 10:01:34
Üdvözlöm! Tavaly nyár végén kezdődtek a panaszaim, a karjaimban és a combomban izomfájdalomat érzek! Ezen kívül a térdeim és a derekam iszonyatosan fáj! Ejjel sokszor felébredem arra hogy fáj a derekam és a térdeim es a kézfejeim elvannak zsibbadva! Háziorvosom írt rá Condfosulf tablettát, izomlazítót meg fájdalom csillapítót de semmit sem használ! Éjszaka nem tudom kipihenni magam mert mindig fekelek a fájdalomra!Tornàzni sem merek már csak kógázni nehogy rosszabb legyen! Ön szerint ez milyen betegségtől lehet? Az izmaim is sokkal hamarabb elfáradnak mint régen! Interneten olvastam olyanokat hogy ráktól is lehet! Sajnos kezdek már rápánikolni erre az állandó fájdalomra hogy semmitől sem múlik el! Néha már járkámi is nehezemre esik! Kérem segítsen! Üdv

Derékfájdalom

2020-02-22 21:38:34
Üdv! 25 éves férfi vagyok és egy olyan problémám lenne, hogy nagyjából másfél hónapja fáj a gerincem alsó része a keresztcsont környékén. Ülés közben fokozódik a fájdalom, ami égő jellegű, ehhez elég, ha akár már 20 percet is ülve töltök. Fekvés közben is érezhető, mozgás és séta közben enyhül. Emelett napközben gyakran jelentkezik nálam gyenge hányinger és gyengeség érzet. Sportolni rendszeresen nem szoktam, valamint álló munkát végzek. Próbáltam már több féle krémet masszázst és tornát, de semmi nem hozott eredményt. Lenne valami ötlete vagy tanácsa, hogy mi lehet a bajom vagy hogy mit tehetnék, hogy megszűnjön a problémám?

ASC Lateralis Release

2020-02-20 14:43:58
Tisztelt Dr. Nő, 1 hete Arthroscopos Lateralis Release műtéten estem át a jobb lábamon. Ahogy telnek a napok a térdem egyre jobb, igaz vannak beszúrások. De egy valami nagyon aggaszt. a Comb ill. Csípőm annyira fáj mikor felállok például WC-re menet, vagy esetleg sétálok mankóval egy kicsit, leülök a WC-re. Mindenben inkább ez a Csípő - Comb görcsös érzés, mintha leakarna szakadni akadályoz. Olyan mintha, mindig feszíteném a combom. Ez természetes? Érdemes visszamennem az operáló orvosomhoz? Kontroll majd csak 1 hét múlva lesz, de annyira zavar, hogy nem tudok miatta semmit sem csinálni. Válaszát előre is köszönöm!

Motorbaleset - lábszártörés, amnézia

2020-02-16 08:10:38
Tisztelt Válaszadó! A sógornőm 21 éves fiát (unokaöcsémet, keresztfiamat) és a barátnőjét tavaly május 17-én a kora esti órákban motorbaleset érte. Mindketten viseltek motoros felszerelést, így bukósisakot is. A lány megúszta karcolásokkal, zúzódásokkal. A keresztfiam sajnos nem. Neki mindkét lábszára több helyen eltört. A jobb lábszárán ráadásul nyílt és szilánkos törés volt. Emellett a jobb keze is szilánkosra tört, a bal keze zúzódott. Agyrázkódást kapott, és a baleset körülményeire máig nem emlékszik. A törött lábszárcsontokat karmos lemezzel és rögzítő csavarokkal rögzítették. 8 hét fekvő- és 8 hét járógipsz után szeptember 6-án végre a gipsztől megszabadult. A gipsszel egyetemben a karmos lemezeket is kivették a lábából, ám a csavarok még bent vannak. Egyébként a gipsz levétele óta folyamatosan gyógytornára jár. A bal lába viszonylag rendbe jött. Arra nem is szokott panaszkodni. Ezzel szemben a jobb lábát állandóan fájlalja és ezen fájdalmak miatt orvosi tanács ellenére sem tudja úgy terhelni, ahogy az orvos szerint kellene. Szinte ráállni sem igen tud. Máig csak mankóval tud rendesen közlekedni. (Balesetről kiderült, hogy nem azaz autós okozta első sorban, aki előzés közben elsodorta a fiatalokat, hanem egy szemből vélhetően jóval a –mellékúton– megengedett 70 km/h sebességgel haladó másik autós. Az őket elsodró autós megállt és végig a gyerekek mellett volt és segített nekik, ameddig a mentők és a rendőrök oda nem értek.) Mennyi idővel a sérülés után szokták a lemezeket és a csavarokat eltávolítani? Nem volt korai a lemezkivétel (16 hét után), úgyhogy a csavarok még bent vannak? A keresztfiam egy ilyen komplikált kettős lábszártörést követően mikor lehet vagy egyáltalán lehet-e bármikor teljesen tünetmentes? A baleset következtében bekövetkező amnézia (a balesetre és körülményeire nem emlékszik) mikor múlhat el? A válaszát előre is köszönöm! egy nagybácsi és keresztszülő (40)

Bokaszalag-szakadás - 14 hónapnál régebbi (tinédzser)

2020-02-16 07:35:09
Tisztelt Válaszadó! A 15 éves fiamnak 2018. december 13-án, a délutáni fociszakkörön a viszonylag jó időjárást kihasználva kint végezték a gyakorlatokat és végén pedig egymás közt játszottak is egy meccset. (Érdemes tudni, hogy itt nem kizárólag egy osztályról, hanem egy évfolyamról /három osztály/, és ezen belül is fiúkról volt szó. A lányoknak röplabdaszakkör volt ugyanakkor.) A meccs hevében egy rossz talajfogást követően kiment a bokája. Két társa bekísérte a tornatermi öltözőfolyosóra, ahol két padot összetoltak és oda fektették le és a lába alá két vastag pulóvert tettek be és elmentek szólni az iskolaorvos asszisztensének, e közben a szakkört vezető edző/tanár hívta a mentőket, majd engem is. (Egyébként egykori osztálytársam és máig nagyon jó haverom az illető sportember/pedagógus) Pont akkor értem oda az iskolához, amikor a mentősök már hozták ki a fiamat. Beszéltem pár szót a betegápolóval, mentőorvossal. Annyit mondtak, hogy bokaficam, bokarándulás gyanúja merülhet fel a gyerekemnél. A sérülés körülményeit a pedagógustól és osztálytársaktól tudtam meg, majd a kórházban kiderült, hogy részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. A szakadás mértéke meghaladta a 15%-ot, így sajnos műteni kellett, amire másnap reggel került sor. Aztán 1 hét fekvő-, 3 hét járógipsz és 8 hét bokarögzítő következett. Ezt követte a nagyjából 2 hónapos gyógytorna. Március közepén közölték, hogy teljesen rendbe jött a bokája. Sajnos azonban erősebb igénybevétel (tesi óra, sportszakkör) után mindmáig feldagad és fáj neki a bokája. Az orvosok nem tudnak mit tenni, mert mint mondják, nem találnak semmi elváltozást a bokáján. Ha ilyen van, akkor 1-2 napig lehetőleg pihentesse. Csakhogy, ha hétfőn van tesi órája vagy éppen kedden sportszakköre, akkor ezt nem tudja megtenni, mert akkor nagyon sok lenne az iskolai kimaradása. Próbálkoztunk már azzal, hogy legalább az ilyen igénybevételeknél vegye fel a bokarögzítőt. Ez nagymértékben bevált, de sajnos sem az orvos nem támogatja, sem a testnevelés tanára nemigen engedi meg ennek órán történő viselését. Próbáltuk fáslizással is, de az nem vált annyira be, mint a bokarögzítő. A feleségem, a fiam és én is attól tartunk, hogy a rendszeres és erőteljesebb igénybevétel miatt bármikor újra megsérülhet a bokája. Ön szerint mi okozhatja, hogy erősebb terhelésnél újra és újra jelentkeznek a panaszok? A testnevelés órákra valamint a sportszakkörökre vonatkoztatva, a boka kíméletét előidéző bokarögzítő ideiglenes viselésének támogatása és ajánlása elől miért zárkózik ilyen módon el az orvos és a tanár/szakkörvezető? Jogos lehet-e az a félelmünk, amely az újra sérülés veszélyére vonatkozik? Hozzátartozik a teljességhez, hogy a fiam diabéteszes, és magas vérnyomásos. A válaszát előre is köszönöm! egy szülő (40)

Kettős bokatörés, teljes szalagszakadás - előzményekkel

2020-02-14 19:23:05
Tisztelt Válaszadó! Marcinak hívnak, 17 éves leszek május végén és 9 éve focizom. (175cm/86kg) 2020. január 15. A klubom felnőtt csapatának vezetője részéről az a megtiszteltetés ért, hogy ezen a napon a felnőttek között léphettem pályára, mégpedig már az első félidő hajrájában csereként. Aztán a mérkőzés 75-80. perce környékén egy nagyon durva becsúszásnak lettem szenvedő alanya, melynek következtében azonnal éreztem, hogy nagyon nagy a baj, hisz irracionálisan mozog a csont a jobb bokámban. A kórházi vizsgálatokat követően megállapítást nyert, hogy sajnos a jobb külső- és belső bokám eltört (ráadásul a külső bokám szilánkosan) és emellett mindhárom szalag elszakadt. Még aznap megoperáltak. Jelenleg fekvőgipszet viselek, amit február 28-án vesznek le. A törött csontokat csavarokkal és lemezekkel rögzítették. A lemezkivételre az orvosi előrejelzés alapján sor kerülhet már akár február 28-án, míg a csavarkivételre várhatóan 9-12 hónap múlva lehet szó. Jelenleg a hosszútávú gipszelés miatt fennálló trombózis veszély miatt szteroid típusú gyulladáscsökkentő injekciót kapok naponta. A jelen sérülésemet 2017.03.06-án és 2018. január 21-én megelőzte egy-egy részleges külső bokaszalag-szakadás, majd 2018. augusztus 18-án egy elmozdulás nélküli külső bokatörés (szárkapocscsont) és ezzel egyidejűleg bekövetkező részleges külső bokaszalag-szakadás is. A jelenlegi sérülésem súlyosabb „visszaköszönésében” mennyire játszhat közre a 3 korábbi sérülésem (már, hogyha egyáltalán lehet köztük összefüggés)? A jelen sérülésemből várhatóan mennyi idő alatt jöhetek annyira helyre, hogy a focihoz visszatérhessek? Egyáltalán az elmúlt nagyjából 3 évben bekövetkezett sérülések után mi legyen a versenysporttal? (Ezt kérdezem annak ellenére, hogy lennének még focival kapcsolatos céljaim.) A tisztelt válaszadó mélységesen megtisztelő válaszát előre köszönöm! egy focihoz visszatérni vágyó 17 éves tinédzser

Derékfájdalom

2020-02-06 09:32:32
Jó napot kívánok. Évek óta tartó derék fájdalmam van.És egy idelye állandó vese gyulladásom. A röngen leletemen ez áll:Az ágyéki lordosis laposabb ívű.S.I.csigolya hátsó ívén keskeny spina bifida. A csigolyák épek,az interverbalis rések normális tágasságÚak.Kérem segítsen értelmezni. És ennek milyen következményei lehetnek, ugyanis fizikai munkát végzek. Köszönöm

Csipo uh eredmenye 2 honapos babanal

2020-02-05 14:54:53
Tisztelt Doktor Ur, ezuton szeretnem segitseget kerni: 2 honapos babam csiposzures eredmenye az alabbi lett: a csontos vapa fejlettsege kielegito, a csontos vapasarok mindket oldalon lekerekitett. A porcos vapateto alapja kiszelesedett, a fejen atnyulo. A labrum jol pozicionalt.A combfejek centrikusan helyezkednek el a csontmag hianyzik. Alfa- szog 50-60 fok kozott.vegtagokon a periarticularis lagyreszeket erinto koros elterest nem lattunk.velemeny: mindket oldalon fiziologiasan eretlen csipo sonogram a kornak megfelelo ( grag- sz.II.a+) A kerdesem: ez mennyire sulyos? Ortopedus terpeszpelenkat es tornat javasolt. A csipotornat napi hanyszor mennyi ideig kell vegezni? A gyermek a lelet alapjan csipoficamos? Koszonom valaszat: Bea

csontritkulás

2020-02-04 20:24:18
Én kérdeztem a T-score eredményről tisztelt Doktornő,és nagyon szépen köszönöm pontos válaszát! Pozitív előjelű eredményekről van szó. /2016-ban 0.89, 2019-ben 1.91/ A javulás oka valószínűleg a Kliogest hormonpótló gyógyszer, amit három éve szedek. Azért kérdeztem Öntől,hogy ez javulás-e,mert a háziorvos azt mondta,ez romlás, csontritkulásom van, pedig ő látta a leletet, pozitív számokról beszélünk. Az is rá van írva mindkét eredményre, hogy WHO l szerinti állapot. A csontsűrűség nem lehet káros? Úgy értem, lehet túl sűrű a csont? Köszönöm

Térdszalag műtét után

2020-02-03 20:44:38
Tisztelt Doktor Úr! 2020.jan.29-én műtöttek LCA plasticaval, epiduralis érzéstelenítéssel illetve combizomból pótolták a szalagot. Tegnap a következőt vettem észre. A műtött lábam vádlijának belső része a bokáig eléggé érzéketlen. Fölötte, alatta minden rendben. Ez adhat okot bármiféle problémára, vagy tejesen normális egy ilyen műtét után? Rendesen csinálom a gyógytornát, hajlítógépet is béreltem és a vérhigitót is rendesen szúrom minden nap. Várom megtisztelő válaszát!

Gerincvizsgálat

2020-02-03 19:59:44
Mit tehetek a gyógyszeres kezelésen túl, hogy elviselhetőbb legyen a fájdalom? Várom javaslatát. 2009. évi MR-vizsgálat eredménye csatolva.

Bokaszalag-sérülés

2020-02-01 22:40:05
Tisztelt Válaszadó! Nekem 10 tanítási napból 7 tanítási napon 8 órára (egyszer 7-re, kétszer 9-re) kell menjek. A dolog 2020. január 15-én, szerdán történt, amikor a többnyire szokásos módon a 6:38-as gyorsított vonathoz mentem ki, mert még azzal is bőven beérek, hisz a vonatút 28 perc, míg az állomástól az iskola 20 (bolttal együtt is max. 30) perc. Aznap reggel azonban olyan mértékűek voltak, hogy a 6:13 személy is 70 perc késéssel érkezett meg oda, ahol én felszállok. (Ennek a vonatnak mivel kettővel több állomáson áll meg, így 32 perc a menetideje) Végül 8:04 perckor szálltam le, így igencsak sietnem kellett. Ennek meg is lett a következménye, hisz ahogy mentem lefele az aluljáróba a legalsó lépcsőfokról lecsúszott a lábam és kiment a bokám. Fájni az első pillanatokba nem fájt, de mire beértem a suliba már igencsak fájt. Aztán végigültem egy dupla magyarórát, majd amikor újfent ráakartam állni a lábamra már nem tudtam. Levettem a bakancsomat és a zoknimat. A bokám a szokott méretéhez képest nagyjából duplája volt és be volt lilulva. Ezt meglátva a tanár úr leküldött a betegszobára, ahova csak úgy tudtam megtenni az utat, hogy két osztálytársam lekísért, mert másképp képtelen lettem volna felállni is. Az iskolaorvos kicsit megmozgatta, megnyomkodta, majd közölte, hogy mielőbb menjek el az SZTK-ba, mert ezt mindenképpen meg kell nézetni. Az egyik engem lekísérő (és alig félévvel idősebb) osztálytársamnak van jogsija és általában autóval jár iskolába, hogy a különböző buszos késést elkerülje, így elkéretődött az osztályfőnöktől, aki mindamellett engedte el, hogy mindkettőnk szüleit felhívta. Az SZTK-ba érve, felküldtek a ortopédia-sebészet-traumatológiára, ami 3. emeleten van. Az egyik lift nem működött, a másik percekig nem jött, így elindultunk gyalog. A hátam közepére nem kívánom azt a közel 10 percet, ami alatt megtettem azt a 3 emeletet. Aztán felérve kb. 1 óra várakozás után fogadott a traumatológus doktornő, aki szintén kicsit megforgatta, megnyomkodta, majd tovább küldött a röntgenbe és MR vizsgálatra. Biztos, ami biztos, ezek a 4. emeleten voltak. Szerencsére itt már volt alkalmas és megérkező lift, így nem kellett lépcsőzni. A röntgen nem mutatott törést, majd az MR kimutatta, hogy az elülső bokaszalagom részlegesen elszakadt. Először gipszsínt kaptam, amit 22-én levettek és azóta egy légpárnás bokarögzítőt kell hordjak, mégpedig 5 hétig. A bokám sajnos már 5. napja szinte folyamatosan fáj és egyre jobban be van dagadva. Az igaz, hogy szerda óta sehova sem használom a mankót, ahogy az is, hogy ma egész nap fekszem, a lábam felpolcolva, de a duzzanat és a fájdalom nem csökken. A kezelőorvosom sajnos a következő héten nincs. Mitől fájhat már 5. napja (hétfő óta) szinte folyamatosan a bokám és miért dagad vissza mindennap estére (még akkor is, hogyha mankót használok) és a duzzanat akkor sem apad, amikor hosszú órákig fekszem, ill. felpolcolom/borogatom? Mit kellene tegyek, így néhány héttel az érettségi előtt, hogy minél előbb felépüljek? Egyáltalán mikor jöhet helyre a bokám teljesen? Előfordulhat az, hogy a bokarögzítő ellenére rásérültem egy meglevő sérülésemre? A megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Radius fejecs konyok

2020-01-30 02:21:08
Tisztelt Doktor Ur! 17 evesen eltortem a jobb konyokom, akkor muteni kellett, a radius fejecset el kellett tavolitani a konyok jobb mukodese erdekeben. Azota hala istennek nincs panaszom, megfeleloen tudom hasznalni, viszont eltelt 10 ev azota de 100% osan azert nem tudom kinyujtani. Konditerembe jarok, kuzdosportra, viszont a box edzesen elkezdett zavarni, hogy nem tudom rendesen kinyujtani, tovabba erzem hogy azert a radius fejecs hianyaban nyilvan nem mukodik ugy, mint a bal konyokom. Az lenne a kerdesem, hogy megerne e egy olyan protezist berakatni ami teljesen egyenerteku a radius fejeccsel, ha egyaltalan van olyan, es ha van akkor a sportba nem hatraltatna? Vagy jobb ugy hogy nincs benne protezis? Koszonom elore a valaszat.

Bokasérülés - lelet és gyógyulás

2020-01-19 20:11:16
Jó napot kívánok! Tisztelt doktor nő/úr! Mivel nem vagyok teljesen tisztába vele, hogy ortopédia, traumatológiai vagy egyéb kérdésekbe tartozna a kérdésem, így nemigazán tudom, hogy ki lesz a válaszadó. A 14 éves fiam szerdán a következő diagnózist kapta: distorsio talocruralis cum laesio Rupt. lig. TFA l. s. A 16 éves fiam ugyanazon a napon a következő diagnózist kapta: dislocatio talocruralis cum laesio Rupt. lig. TFA l. d. és laesio Rupt. lig. CF l. d.; fibula alsó végén fissura látható és tibia cont. látható A kisebbik fiú szerdán iskolába indulást követően néhány méterrel a kaputól lépett olyan szerencsétlenül, hogy kiment a bokája. Mivel sportol (úszik és kerékpározik) így nem akart kockáztatni és visszafordult. A nagyobbik pedig fociedzésen sérült meg aznap délután. Szinte mire hazaértem a munkából a nagyobbik fiam és a férjem is hazaért. Ő vitte be a gyereket az ügyeletre. A kezelőorvostól semmilyen választ nem kaptunk. A gyerekek lábán jelenleg gipszsín van mindkettőjük lábán, amit 24-én fognak levenni a lábukról. Melyikük lelete mit jelent? Milyen gyógyulási idővel és következményekkel járnak ezek a sérülések? Mikor mehetnek iskolába és mikor térhetnek vissza a sportágukhoz?

MR vizsgálat után mi a teendőm?

2020-01-15 13:19:54
Üdvözlöm! Régóta fennálló derékpanaszokkal mentem el egy MR vizsgálatra ami után a lenti leletet kaptam. Az értelmezése számomra nehézkes és nem tudom merre menjek tovább. Mivel igen aktív sportéletet élek (futás középhosszú távokon, spinning, trx edzés), heti 4-5 testmozgás, nagyon aggódom, hogy mit fogok hallani reumatológustól vagy sportorvostól. Nem szeretnék semmit abbahagyni csak ha külön orvosi utasítást nem kapok. Tehát a következő szerepelt a papiroson: " A th.xi.-s.iv. szakasz ábrázolódott. Az ágyéki iordosis kiegyenesedett a felső szakasz enyhén kyphosisba hajló, scoliosis nem észlelhető. A leképzett csigolyák helyzete, magassága és jelintenzitása normális. L.i-iii csigolyák zárólemezében apró scleroticus schmorl herniák láthatók. A csigolyaperemeken és kisizületekben érdemi degeneratív átépülés, felrakódás nem észlelhető. L.v/S.i discus dehidratált szerkezetű, magassága csökkent, rajta a középvonaltól balra a foramenbe terjedően mérsékelt széles alapú elődomborodás látható, melyen belül az anulus fibrosus megszakadására utaló folyadék góc ábrázolódik. Az elváltozás diszlokálja és felthetőleg komprimálja az eredő bal oldali S.1 és kilépő L.5 gyököket. A többi leképezett discus dorsalisan érdemben nem boltosul elő. A conus terminalis L.i csigolya alsó zárólemezének a magasságában végződik. A cauda rostok lefutása és szerkezete megtartott. Az SI izületekben akut degeneratív eltérés nem észlelhető. S.i./ii. szintben hypoplasiás discus látható. A processus transversusok a sacrumtól nem különülnek el. Radiológia vélemény: Degeneratio et protrusio disci paramedialis et foraminalis L.v./S.i. l.s., valószínű bal oldali gyöki érintettséggel. " Bízom benne hogy mindent pontosan másoltam be! Köszönöm előre is megtisztelő válaszukat!

Gerinc Mr lelet magyarázása

2020-01-11 10:33:05
Tisztelt doktor. Szeretném a segítségét kérni hogy a leleteket kicsit érthetően elmagyarázná- e nekem. MRI L-S gerinc natív viszsgálat: Eredmény A lumbalis és a sacralis gerinc MR vizsgálata. A lumbalis gerincről T1 és T2 súlyozott valamint STIR sequentiás sagittalis, T2 súlyozott coronalis, az L.II.-S.I. csigolyák között T1 és T2 súlyozott axiális, a sacrumról kiegészítő STIR sequentiás coronalis síkú mérések készültek. A fiziológiás lumbalis lordosis kissé mérséklődött. A conus medullaris az L.I. csigolya alsó harmadának magasságában végződik. A csigolyák peremei megnyúltak. Az L.III.-S.I. csigolyák kisízületeiben arthrosisos elváltozások vannak. Ugyanezen csigolyák közti discusok keskenyebbek, jelintenzitásuk vízvesztés következtében csökkent, dorsalis kontúrjaik convexek, rajtuk herniára jellegzetes körülírt kiboltosulás azonban nem látható. A neuroforamenek kissé szűkebbek, a kilépő gyökök lefutása azonban rendes. A többi discus normális jeladású, kontúrjaik épek. A csontos canalis spinalis számottevően nem szűkebb. A sacroiliacalis ízületekben kóros eltérés nem látható. A sacralis foramenek és gyökök szabályosak. Vélemény: Az L.III.-V. discusokon degeneratív elváltozások. Herniát kimutatni nem lehetett. Spondylosis lumbalis. Kisízületi arthrosis. Diagnózis M5130 Egyéb meghatározott intervertebrális discus degeneratív. Köszönettel. Mné

Bechterew?

2020-01-08 21:59:23
Üdvözlöm!Évek óta fáj a derekam,főleg a keresztcsontom.fizikai munkát végzek,és sajnos már a reggeli óráktól elég komoly fájdalmaim vannak,már szinte nincs olyan nap ami fájdalom nélkül telne el.ha megpihenek kicsit,utána még fájdalmasabb.Annyi gyógyszert szedtem a gyomrom már nem bírja.Voltam ct vizsgálaton,a leletL.IV csigolyakb 3 mm ventrál felé helyezett.A zárólemezek kissé sclrerotikusabbak,a facet izületekben előrehaladott arthrosisjelei láthatók,bal oldali dominanciával.Mindkét sacroiliacalis izületben súlyos fokú arthrotikus elváltozások ábrázolódtak.L III-IVkorong magasságában mérsékelten csökkent,dorsal felészélesen előboltosulcompressiot nem okoz.A sacroiliacalis arthrosis miatt betekintő sacrum felvétel is készült,melynek lelete:mindkét oldali SI rés beszűkültfőleg jobb oldali túlsúllyal.Mindkét oldalon vékony légságzárvány látszikaz izületi felszínek alatt reaktív sclerosis is megfigyelhető.A látott rad kép alapján sacroileitis véleményezhető.Labor:crp8,9,HLA-b27 negativ.Mivel a HlA-b 27 negatív azt mondták nincs Bechterew kórom.Ezt ott mondták ahol a vérvizsgálatot kérték,ott ennyivel le is zárták,viszont az oda utaló orvoshoz febr közepére kaptam időpontot.Addig marad a rettenetes fájdalom,viszont bízom benne öntől kaphatok felvilágosítást a bajomra,vagy,hogy hova menjek még esetleg.

Bokatores 80 evesnel

2020-01-04 19:05:05
Udvozlom. Anyukam 80 eves, rovid agyi verkeringesi rendellenesseg miatt elesett,eltort a bokaja. Cegledi korhazba vitte a mento, ahol ellattak,rontgen, gipsz.3 hete fekvogipsze van. Tegnap kontrollon volt, de az orvos nemhogy ujra rontgenezte volna, de ra se nezett, es csak annyit mondott meg 4 het fekvogipsz, tehat ez marad ami volt. Kerdeznem ez normalis e. Ralephet e a fekvogipszre? A "kezeloorvos" szerint enyhen igen. Nem tudom mit tehetnek, keressek e masik korhazat, ahol pl. Konnyitett gipszet kapna, vagy tenyleg neki a fekvogipsz jobb, es hagyjuk igy gyogyulni? Felek hogy nagyon legyengul mivel nem tud mozogni. Az ambulans lapon annyira nincs semmi irva a toresrol, hogy pl bal bokatorest ir, mikozben a jobb bokaja van gipszelve ( torve) Koszonom valaszat
Első1 2 3 4 Utolsó
A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!