Hepatitis B, Gilbert-kór és Paracetamol

Tisztelt WebDoktor! Hepatitis B vírushordozó vagyok és Gilbert-kórom is van. Ha mostanában nem eszek (500 kcal/nap) és nem iszok (4 dl/nap) sokat, akkor mennyi paracetamolt szedhetek naponta, ami még nem káros? Válaszát előre is köszönöm.

▼ hirdetés

WEBBeteg szakértő válasza a Gilbert-kór, hepatitis témában

Kedves Kérdező!

A paracetamol dózistól függő májkárosító szer, tehát már kis mennyiség is okoz bizonyos megterhelést. Emiatt májbetegeknek a teljes kerülését javasoljuk (az Ön esetében a HbsAg pozitivitás miatt már 4 gramm súlyos, életveszélyes májelégtelenséget okozhat). A kalória- és a folyadékbevitel szintén nem használ májbetegségének ( az éhezés rontja a Gilbert-kórt is). Ha teheti, kerülje a paracetamol-tartalmú készítményeket, használjon más csoportba tartozó láz- és fájdalomcsillapítókat.

Üdvözlettel: Dr. Plósz János, gasztroenterológus

WEBBeteg szerkesztőség
Itt kérdezhet
Kérdés: 2009-08-07 10:25:11 ; Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 10:25

CIKKAJÁNLÓ
Az urológus is csak ember
Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
Hüvelyfolyás és terhesség
Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
A hemoglobin - más néven vérfesték - a vörösvérsejtekhez kötődve végzi a légzési gázok szállítását a vérben. Anyagcsereterméke a bilirubin.
A Gilbert-szindróma enyhe, öröklődő májrendellenesség. Mivel a Gilbert-kór nem szorul kezelésre és nem okoz komoly panaszokat, a szindróma gyakran éveken át ész...
A peptikus fekélybetegség (PUD) kialakulásáért elsősorban a Helicobacter pylori fertőzést, illetve a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését tartják...
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Tisztelt Dr.Plósz János! Magas lactulose miatt szedtem Normixot, majd probiotikumot. Önnél voltam vizsgálaton, irritabilis bél syndromát állapított meg. Laktóz...
Kedves Doktornő!Gyomortükrözésem volt októberben és a szövettani eredményt most kaptam meg a hàziorvostol mert a jàrvàny miatt nem rendel a gastroenterológus és...
Tisztelt Doktor Ur! Az alabbi problemaval fordulnek Onhoz. 5-6 nap jobboldali alhasi fajdalom utan elmentem a helyi sbo-ra, ahol nagyon korrektul megvizsgalta...
Tisztelt Doktornő! A véleményére lennék kiváncsi. A panaszok hirtelen jöttek, 9 hónapja és azóta krónikussá váltak. Tüneteim jobb oldali hasi fájdalom kb. Köld...
Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Köszönöm megtisztelő válaszát, miszerint a kellemetlen lehelet oka a nyitott gyomorszájon kívül lehet még fogászati, fül-orr-gé...