Gyomorperforáció, bélperforáció

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Perforáció alatt egy üreges szerv "kilyukadását" értjük. A gyomor vagy bélfal átfúródásakor a bennük lévő tartalom (emésztőnedvek, bélsár, baktériumok) a hasüregbe kerül, ahol rövid idő leforgása alatt hashártyagyulladást okoz. A súlyos szövődmények miatt a perforálódás halálozási aránya magas.

Az emésztőrendszerünkben bekövetkező perforáció kialakulhat súlyos fokú gyulladás, fekély, előrehaladott daganatos betegség, vagy sérülés, mechanikai behatásra. A perforáció az idejében felismert és megfelelően kezelt alapbetegség esetén megelőzhető, ha már kialakult, akkor legtöbb esetben sürgős műtéti beavatkozással és antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A perforáció lehetséges okai

Fekélybetegség - A vezető ok a gyomorfekély és a nyombélfekély, bár előfordulási aránya jelentősen csökkent a korszerű gyomorsavcsökkentő gyógyszeres terápiák elterjedése óta.

Bélrendszeri gyulladások, ezek közé tartoznak az alábbi betegségek:

Gyulladásos eredetnél kialakulhat ún. fedett perforáció is, ami azt jelenti, hogy a kilyukadt szerv körül a hashártya, zsír, egyéb lágyszövetek rátapadnak a perforációs nyílásra, "összehegesednek". Ezzel egy gyulladásos konglomerátumot alakítanak ki, és kissé mérséklődnek a hashártyagyulladásra jellegzetes súlyos tünetek, ezért a betegek sokszor nem azonnal kerülnek orvosi ellátásra.

Daganatos betegség - A gyomor-bélrendszeri daganat (leggyakrabban a vastagbélrák) kezdetben a szerv falán belül növekedik, ezzel annak a szűkületét okozza. Előrehaladott betegség esetén a szerv falát áttörve átterjedhet a környező szövetekbe.

Sérülés okozta perforáció - Történhet a szerv üregéből kifelé haladva, pl. lenyelt hegyes idegentest által, vagy endoszkóppal végzett vizsgálat (pl. vastagbéltükrözés) szövődményeképpen. Kívülről történő sérülés (pl. baleset, késelés) szintén okozhatja a belek perforációját.

Elégtelen szöveti keringés - A bélfal vérellátási zavara (pl. ischaemiás colitis), vagy teljes érelzáródás esetén az érintett terület nyálkahártyája elhalhat, kilyukadhat. A bél vérellátásának zavara jelentős hasi fájdalommal és egyéb tünetekkel (pl. véres széklet) jár, amivel korábban felkeresik az orvost, minthogy a perforáció bekövetkezne. Sajnos az érelzáródás talaján kialakult bélelhalás halálozási aránya a kórházi kezelés ellenére is nagyon magas.

A gyomorperforáció és bélperforáció tünetei

Perforációra az alábbi súlyos tünetek utalnak:

  • hirtelen kezdődő, rendkívül éles, erős hasi fájdalom;
  • vegetatív tünetek: hányinger, hányás, alacsony vérnyomás, magas pulzusszám, ájulásérzet;
  • hashártyagyulladás kialakulása esetén hasfali izmok izomvédekezése (feszülés, izommerevség) és láz.

Fizikális vizsgálattal tapintható deszkakemény, fájdalmas has az érintett terület felett (defansz).

A képalkotó vizsgálatok közül már a natív röntgen felvétel megmutatja a hasban a szabad levegő jelenlétét, ami mindig kóros, perforációra utal. A perforáció helyét hasi CT vizsgálattal lehet pontosítani.

Laboratóriumi leletekben specifikus, orientáló eltérés nincsen. Emelkedett gyulladásos paraméterek, sav-bázis anyagcsere kisiklása jelenhet meg, ezek azonban számos más kórképre is utalhatnak.

Sürgős kezelés szükséges

A legtöbb esetben a kezelés az átfúródást záró műtéttel, majd azt követően vénásan adott, széles spektrumú antibiotikus terápiával történik. Erre az emésztőszervekből a hasüregbe jutó, szepszist okozó baktériumok ellen van szükség.

Egyes ritkább esetekben a műtét elkerülhető. Amennyiben endoszkópos vizsgálat során befújt levegőtől alakul ki mikroperforáció (ez főleg gyulladt, sérült nyálkahártya esetén következhet be, ép nyálkahártyánál nem számítunk erre) és nem alakul ki súlyos szepszis, az antibiotikus terápia és a rendszeres képalkotói kontroll elégséges, a perforáció nyílás magától záródhat.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.