Diabéteszes sebek

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Hogyan előzhetjük meg a diabéteszes sebek kialakulását?

Cukorbetegség során a test nem tudja felhasználni a glükózt, vagy a cukrot úgy, ahogy kellene, ami számos komplikációt okozhat - többek között nehezítheti a sebek gyógyulását is.
 
A diabéteszes sebek kialakulásának esélyét növeli, ha inzulinkezelés alatt áll, ha súlyproblémákkal küzd, ha gyakran fogyaszt alkoholos italokat vagy dohányzik, valamint kiválthatja a diabéteszes neuropátia, a legyengült idegrendszer vagy vérkeringési zavar is.
 
Diabéteszes sebek esetén nagy a fertőzés veszélye, ezért fokozottan vigyázni kell a sérült bőrfelületekre és környékükre. Ha lábán fekélyek, bőrpír, duzzanat, bőrszöveti hiány vagy gyulladás jelentkezik, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, mert ezek a tünetek - többek között - cukorbetegség esetén is jelentkezhetnek.
 
A sebek kezelésekor szem előtt kell tartani, hogy már a legapróbb sérüléseket is le kell ragasztani sebtapasszal. A sebgyógyulást elősegítő antibakteriális krémmel vagy oldattal minden nap kezelni kell a sérült bőrfelületet. El kell kerülni, hogy a sebet nyomás érje, mert ez hátráltatja a gyógyulási folyamatot. Már kisebb sebek észlelésekor is orvoshoz kell fordulni, hiszen csak szakember segítségével lehet megelőzni a súlyosabb bajok kialakulását.

Az alábbi tanácsok betartásával megelőzhető a diabéteszes sebek kialakulása:

- Naponta ellenőrizze a sebeket!

- A legapróbb bőrelváltozásokat is vizsgáltassa meg!

- Hidratálja bőrét rendszeresen!

- Lehetőség szerint otthon is viseljen zárt cipőt!

- Ellenőrizze, hogy lábbelije nem sérti-e fel a lábát!

- Jó nedvszívó képességű zoknikat hordjon!

- Naponta mossa meg lábfejét, és csak óvatosan törölje szárazra!

- Körmeit rendszeresen vágja le!

- Tartsa ellenőrzés alatt vércukorszintjét!

 

Bővebben a diabéteszes sebek kezeléséről>>