Visszérkezelés: a szkleroterápia

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Kádár Eszter frissítve:

A szkleroterápia egy hatékony és gyakran alkalmazott módszer a visszérkezelés területén. Ez az injekciós terápia a betegek számára jelentős megkönnyebbülést hozhat, enyhítve a visszér okozta tüneteket és javítva az életminőséget.

A szkleroterápia lényege

A szkleroterápia olyan minimálisan invazív eljárás, amely során egy speciális oldatot, a szklerotizáló szert, közvetlenül a kitágult vénába injektálnak. A beavatkozás során egy vékony tű segítségével irritáló oldatot fecskendeznek közvetlenül a vénába. Ez a befecskendezett szer irritálja a véna falát, ezért a véna megdagad, és a vér megalvad. A véna sebszövetté alakul, amely végül eltűnik. A kezelés során a beteg vérének átirányítása egészséges vénákba történik, javítva ezzel a vérkeringést.

A szkleroterápiát jellemzően a pókvénák, a seprűvénák (hajszálértágulatok) és a visszerek kezelésére használják, amennyiben azok 6 milliméternél nem hosszabbak. Általában azoknak a pácienseknek ajánlják, akik már próbálkoztak a kompressziós harisnyával és a láb polcolással, de kevés sikert értek el. A leggyakrabban használt szkleroterápiás szerek manapság az Egyesült Államokban a hipertóniás sóoldat és a nátrium-tetradecil-szulfát. Ez a módszer különösen hatékony lehet esztétikai problémák kezelésére, amikor a visszerek a bőrön keresztül láthatók.

A szkleroterápia során, miután befecskendezték az oldatot, a vénát körülvevő szövetek általában szorító kötésbe vannak téve néhány napig, hogy a vénák falai összetapadhassanak. A már kezelt pácienseknek rendszeresen sétálniuk kell, amely arra készteti a vért, hogy más vénákba áramoljon, és megakadályozza a vérrögképződést. 1920 óta használják ezt a módszert, és ennek változatait. A legtöbb esetben több, mint egy kezelésre van szükség.

Hogyan történik a beavatkozás?

A szkleroterápia során az orvos először kiválasztja a kezelendő vénákat, majd vékony tű segítségével injektálja be a szklerotizáló szert. Az injekciók során a páciens minimális kellemetlenséget tapasztal, és a beavatkozás általában rövid idő alatt elvégezhető. A kezelés után a beteg egy rövid ideig megfigyelés alatt maradhat, majd hazamehet, és visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez.

Bár a szkleroterápiát tűvel végzik, legtöbb esetben nincs szükség helyi érzéstelenítésre, ugyani a használt tűk nagyon vékonyak és a befecskendezett anyagnak érzéstelenítő hatása is van.

A visszérbetegség
A visszérbetegség (varicositas, visszeresség), azaz a felületes vénák kitágulása Magyarországon igen gyakori betegség. Az elváltozás nem csupán esztétikai probléma, hanem előrehaladott állapotban súlyos komplikációk oka is lehet. A visszérbetegség kialakulása

Mikor nem alkalmazható a szkleroterápia?

A szkleroterápia általánosan a legtöbb visszeres és pókvénás páciens számára biztonságos, azonban bizonyos esetekben a szkleroterápiát nem szabad alkalmazni; ide tartoznak a nem járóképes betegek. Ellenjavallt a szkleroterápia elhízás esetén, valamint akkor, ha a mélyebb vénákban vérrögök találhatóak, ha a páciens allergiás a beadott szer valamely összetevőjére, valamint terhesség és artériás obstrukció (elzárt véráramlás az artériában, közel a visszérhez) esetén.

Mik a szkleroterápia lehetséges mellékhatásai, komplikációi?

Bár a szkleroterápia általában biztonságos és hatékony, bizonyos mellékhatások és ritka veszélyek előfordulhatnak. Ide tartozhat a kezelt területen jelentkező duzzanat, bőrpír, viszketés, vagy érzékenység, amely legtöbb esetben néhány héten belül megszűnik. Nagyon ritkán allergiás reakciók vagy mélyvénás trombózis is előfordulhat, ezért fontos, hogy az eljárást megfelelően képzett és tapasztalt szakember végezze.

A szkleroterápiás kezelésen átesett páciensek mintegy 10-30 százalékánál sötét elszíneződés jelenik meg az injekciózott területen (hiperpigmentáció). Ez általában a kezelt véredények vörösvérsejtjeinek szétesése miatt következik be. Az esetek többségében az elszíneződés teljesen eltűnik hat hónapon belül.

Egy másik probléma lehet az új pókvénák kialakulása a szkleroterápiával kezelt terület környékén. Ez a páciensek körülbelül 20 százalékánál történik, de ezek az új erek is jellemzően hat hónapon belül eltűnnek.

A ritkábban előforduló komplikációk közé tartozik a fekély kialakulása a beinjekciózott terület környékén, és az apró vérrögök megjelenése a kis felszíni vénákban (felületes trombophlebitis).

Utókezelés, felépülés kezelés után

A beavatkozás után általában egy hétig, napi 24 órán keresztül kompressziós harisnyát kell viselni, a következő hetekben a harisnya levehető naponta 5-10 percre. Jellemzően 2-3 hét múlva a harisnya elhagyható, de egyénenként eltérhet a javasolt időtartam.

A beavatkozást követő 4 hétben kerülni kell a szaunát, a forró fürdőket, a szoláriumot és a napozást is.

A habszkleroterápia

Azok a vénák, amiket méretük miatt már nem lehet hagyományos szkleroterápiával kezelni, habszkleroterápiával is kezelhetik. A hab térfogatából eredően nagyobb helyet foglal el, így kiválóan alkalmazható azokon a vénákon ahol a sima szkleroterápia már nem. A beavatkozás menete hasonló a klasszikus szkleroterápiához, a felépülés ideje a kezelt vénák nagyságától függően megnyúlhat.

A visszeres láb kezelési lehetőségei
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli. Hogyan kezelhető a visszeres láb?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Kádár Eszter rezidens

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

Trombózisközpont - Prof. Blaskó György, véralvadási specialista
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.