Dr.. Szanyi Andrea

belgyógyász, háziorvos, geriáter

1556

kérdésre
válaszolt

Szakterülete:

belgyógyász, háziorvos, geriáter

Bemutatkozás:

Önéletrajz

  • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.
  • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.
  • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.
  • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.
  • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.

A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.

Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

Dr.. Szanyi Andrea LEGUTÓBBI VÁLASZAI

Kedves Kérdezőü Az orrdugulás lehet allergia is, ez megfelelő orrcseppel megszüntethető. A furcsa szívdobogásérzet oka lehet akár feszültség, idegesség is, nem gondolnám, hogy komolyabb ok állna a háttérben. Ha az orrdugulás nem múlik, fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálatát javaslom.
Kedves Kérdező! Nem említi, hogy történt-e mostanában valamilyen vizsgálat a panasza miatt. Javaslom vércukorterheléses vizsgálatát. Lehetséges, hogy étkezése követően a megemelkedett szénhidrát szint hirtelen csökken le és ez akár a panaszát is magyarázhatja.
Kedves Kérdező! Panasza hátterében leginkább a vércukorszint csökkenése állhat. Nem derült ki a leírásából, hogy a rosszullét során történt-e vércukormérés, van-e összefüggés az étkezés minősége és a rosszulléte között. Előfordulhat, hogy gyorsan bomló szénhidrátok után észleli a rosszullétet. A vércukorterhelés során csak a cukoroldat elfogyasztását követően 2 órával történik vércukormérés, Ön három órával az étkezést követően észleli a rosszullétet. Javaslom, hogy történjen aktuálisan a rosszullétkor vércukormérés és próbálja megfigyelni, hogyha lassabban lebomló (alacsony glikémiás indexű) szénhidrátot tartalmazó étrendet fogyaszt, fellép-e panasza. Amennyiben nem, akkor megfelelő étrenddel ez orvosolható.
Kedves Kérdező! A nikotinmérgezés tünetei a nikotin szervezetbe jutását követően alakulnak ki, ezek pedig nem a leírt tünetek. Az Ön panaszai leginkább felső légúti gyulladásnak illetve valamilyen vírus fertőzésnek felelhetnek meg. Sürgősségi osztályon történő ellátása indokolatlan, keresse fel háziorvosát. A nikotin fogyasztásának a leírt módja könnyen elkerülhető, a jövőben legyen óvatosabb.
Kedves Kérdező! A leírt panaszok valóban megfelelhetnek spondylosisnak is, bár a leírás szerint ez csak kezdődő eltérés, és komoly panaszokkal az Ön életkorában nem szokott járni. Más is okozhatja panaszát, így a szegycsont és a bordák találkozásánál levő ízület gyulladása is, de egyéb , röntgennel ki nem mutatható eltérés is. További vizsgálatokra is szükség lehet, tisztázására keressen fel reumatológus szakorvost.