Proteinuria? Albuminuria? – Mi a különbség?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A proteinuria és az albuminuria egészségügyi fogalmak, mindkét esetben laboratóriumi módszer igazol eltérést a vizeletben. De mit is jelentenek pontosan?

Mi a proteinuria?

A proteinuria annyit jelent, hogy fehérje van jelen a vizeletben. Egy gyűjtőfogalomról van szó, amikor vizeletvizsgálat során fehérje ürülése észlelhető a vizeletben. Alapvetően kóros állapot, tehát kivizsgálást igényel.

A proteinuria a veseglomerulusok sérülését jelezheti, alapvetően megkülönböztetünk

  • szelektív glomeruláris proteinuriát, amikoris egy adott komponens mennyisége nő, pl. az albuminé (albuminuria),
  • nem szelektív glomeruláris proteinuriát, amikor nagyobb fehérje alkotóelemek is kikerülnek a vizeletbe, ez már súlyosabb glomeruluskárosodást jelez.

Mi az albuminuria?

Az albuminuria a fehérjeürítés egy fajtája. Az albumin a vérplazmában lévő fehérje, mely vizeletbe kerülve már jó előre jelezheti a még egyéb vizsgálattal nem igazolható vesekárosodást is. Kis méretű fehérje, ami abban az esetben jut át a vese szűrőrendszerén, ha már sérült a glomerulus – vagyis a vese hajszálérgomolyagja, ami a vesén átáramló vért megtisztítani, szűrni hivatott a vizeletképzés folyamatában.

Megkülönböztetünk microalbuminuriát, ha 30-300 mg/nap az ürített mennyiség, illetve macroalbuminuriát, amikor 300 mg/nap az ürített mennyiség.

Már a microalbuminuria is előre jelez vesekárosodást – jellemzően cukorbetegségben, magasvérnyomás-betegségben, amikor ezeket nem vagy nem megfelelően kezelik. A microalbuminuria szív-érrendszeri betegségek fennálltát is jelezheti, illetve azok romlásának előrejelzője.

A fehérjeürítés mindig vesekárosodást jelez

Alapvetően mind az albuminuria, mind a proteinuria vesekárosodást jelez (nephrosis szindróma, nephritis, akármilyen alapbetegség esetén is). A károsodás mértékének, fajtájának, kialakulása okának függvényében változhat pl. az albuminürítés mértéke.

Milyen vizsgálattal mutatható ki, ha fehérje van a vizeletben?

A fehérjeürítésről a vizelet vizsgálata ad tájékoztatást, egyszerű vizeletminta, szükség esetén 24 órás vizeletgyűjtés történik, mellette vérvizsgálat, sok esetben képalkotó vizsgálat szükséges.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg összeállítás - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus és Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Független Hírügynökség
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.