Koraszülöttség: élethosszig tartó tüdőproblémák

MTI
megjelent:

A University College London kutatói megállapították, hogy az igen korán született babáknál később abnormális tüdőfunkcióik alakultak ki, és kétszer gyakrabban jelentkezett náluk asztma, mint a 39-40 hétre, normál időre született gyerekeknél.

"Lehetséges, hogy ezek közül a gyerekek közül sokan nem kapnak megfelelő kezelést" - véli Janet Stocks kutatásvezető.

Stocks és kollégái egy nagy tanulmány adatait elemezték, amelyben az 1995 márciusa és decembere között Angliában és Írországban, a 25. terhességi hét előtt született gyerekek egészségi állapotát követték nyomon. A gyerekeket kettő, hat és tizenegy éves korukban vizsgálták meg, beleértve tüdőfunkciójukat és légzőrendszerük egészségét is. Az eredményeket ugyanolyan korú, nemű és etnikumú gyerekcsoport adataival hasonlították össze.

A légzésfunkciót vizsgáló spirometriás eredmények 56 százaléka abnormális volt a koraszülötteknél - közölték a kutatók az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban. - Minden negyedik gyereknek pedig asztmája volt.

Stocks hozzátette, hogy amint a gyerekek tüdeje és légútjainak átmérője növekszik, "kinőhetik" a tünetek egy részét. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy életük során a későbbiekben krónikus obstruktív tüdőbetegség formájában újra felbukkannak hasonló tünetek.

A kutatók szerint ahogy a fejlődő orvosi technológiák egyre több koraszülött életét mentik meg, a probléma egyre jelentősebb lehet, amellyel az egészségi rendszer tervezőinek tisztában kell lenniük.

(MTI)

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.