A nő, aki allergiás a saját gyerekére

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika megjelent:

Mikor Joanne Mackie életet adott fiának, Jamesnek, semmi másra nem vágyott, mint, hogy ölbe vegye és magához ölelje. De a 28 éves brit nő nem volt képes ezek egyikére sem, mert mint kiderült, allergiás a saját gyermekére.

A nő fájdalmas kiütéseket és égő vörös foltokat tapasztalt a testén a szülés után, ezért azt tanácsolták neki, burkolja magát muszlin kendőbe, mielőtt a fia közelébe kerülne.

Miután megtörtént a bőrbiopszia vizsgálat, kiderült, hogy pemphigoid gestationistól szenved, mely egy ritka, terhességhez kötődő autoimmun betegség, ami minden 50 000 terhességből egy esetben fordul elő. Feltételezik, hogy az emberi placentán kifejeződő célantigén, illetve az amnionepitheliumban kifejeződő BPAG2 indukálhatja az antitest választ.

Csak az apa fürdetheti

A fájdalmak a szülést követő reggelen jelentkeztek először, mikor Mackie megkezdte a szoptatást. Ekkor vörös kiütések lepték el az egész testét. Az orvosok azonnal szteroidkezelésnek vetették alá, ám csak egy hónap múlva tapasztaltak javulást az állapotában.

„Most már ölembe tudom venni és ringathatom a gyermekem, s ez az érzés maga a mennyország” – nyilatkozta az anya. „Mikor először mondták, hogy allergiás vagyok a fiamra, azt hittem, az egész csak rossz vicc. Aztán majd megszakadt a szívem, mikor azt láttam, hogy a férjem az, aki először fürdeti meg a kicsit, vagy veszi ölbe, mikor sír, és én nem tudom őt megvigasztalni!”

A betegségről

A pemphigoid gestationist herpes gestationis néven is emlegetik, mivel a bőrkiütések hasonlítanak a herpeszvírus okozta bőrtünetekre. Ez az elnevezés azonban megtévesztő, mivel a betegségnek semmi köze nincs a herpeszvírusokhoz.

  • A betegség általában a terhesség második vagy harmadik trimeszterében alakul ki csalánkiütésszerű vörös foltok jelentkezésével a hason.
  • A tünetek a terhesség vége felé csökkenhetnek, ám drámai erővel újra jelentkezhetnek rögtön a szülés után. A szoptatás felgyorsíthatja a folyamatot.
  • A betegség a menzesz újra jelentkezésével, fogamzásgátló tabletta szedésével, ismételt terhességgel kiújulhat. Ám ha ez utóbbi esetben más az apa, mint a tünetek első jelentkezésekor, a terhesség tünetmentes lehet.
  • A betegek másodlagos fertőzést tapasztalhatnak a kiütések helyén.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; The Telegraph
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.