Várandósság és optimális súlynövekedés

szerző: Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus - EndoCare Endokrinológiai Központ
frissítve:

A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a kismama optimális súlygyarapodására hat, hanem a fejlődő magzat, valamint a már megszületett gyermek egészséges fejlődésére is.

Ha a terhességhez inzulinrezisztencia vagy más anyagcsere-betegség társul, a megfelelő táplálkozás, a helyes mennyiségű szénhidrátbevitel és a baba fejlődéséhez szükséges zöldség-, gyümölcs-, fehérje-, vitaminszükséglet napi mennyiségének pontos meghatározása elengedhetetlen része a terhesgondozásnak. Melyik trimeszterben mi az optimális súlygyarapodás, miért és hogy érhetjük el? Erdélyi – Sipos Alíz, az Endocare Endokrinológiai Centrum dietetikusának írása.

Testtömeg-növekedés és táplálkozás a várandósság alatt

Ha az egészséges kismama kielégítően táplálkozik, a terhesség ideje alatt körülbelül 10-12 kg-ot hízik. Túlsúlyos kismamáknál ennél kevesebb, 9-10 kg (esetleg 7-8 kg) testsúlygyarapodásra kell törekedni. A súlynövekedés kezdetben lassú, az első 10 hétig heti 115 gramm, majd az ezt követő 30 héten át 300 gramm. A terhesség alatt nemcsak az energiaigény növekszik a fogamzás előttihez képest, hanem a legtöbb tápanyagból többet kell bevinni a magzat egészséges fejlődése és az anya egészségének megőrzése érdekében. Az energiaszükségletet azonban mindig egyénileg szükséges meghatározni, hiszen az függ a várandósságot megelőző tápláltsági állapottól és a fizikai aktivitás mértékétől.

Általánosságban elmondható, hogy a többletenergia-igény trimeszterek szerint:

  • 1. trimeszter:150 kcal/nap
  • 2. és 3. trimeszter: 300 kcal/nap.

A vitamin- és ásványianyag-szükséglet jelentősen megnő: például a kalcium, magnézium, foszfor iránti igény 50 %-kal, a jód, cink, réz iránti igény 25-30%-kal emelkedhet. A vasszükséglet a 4. hónaptól duplája a fogamzás előttinek. A B-vitaminok és a C-vitamin iránti igény 25-30%-kal lesz nagyobb. Ezzel szemben az A-vitamin bevitelével óvatosan szükséges gazdálkodni (túladagolása káros lehet a magzat fejlődésére).

Hogyan készüljünk a terhességre?

Ideális állapotnak tekinthető, ha a leendő édesanya már a várandósságot megelőzően is egészségesen táplálkozik. Ekkor, normál testsúly mellett a BMI (tesstömeg index) arányszámai szerinti 18,5-24,99 kg/m2 közötti érték mérhető. Babatervezés esetén erre szükséges törekedni, ugyanis mind a túlsúly, mind az alultápláltság veszélyezteti az anya és a fejlődő magzat egészségét. Egyrészt szoros összefüggés van az anya várandósságot megelőző testtömege és az újszülött születési súlya között, másrészt pedig a várandósság alatti túlsúlynak, elhízásnak is lehetnek szövődményei. A túlsúly, illetve az elhízás növeli - a többi között - a terhességi cukorbetegség, valamint a szülési komplikációk fellépésének kockázatát.

A drasztikus fogyókúrák és a különféle divatdiéták alkalmazása tilos az áldott állapotban lévőknek! Étkezési gondokkal minden esetben szükséges kikérni az orvos, illetve természetesen a dietetikus tanácsát. A dietetikusok segítenek egyénre szabottan kialakítani a helyes, az állapotnak megfelelő táplálkozást. IR esetén a dietetikus szorosan együttműködve a kezelőorvossal és a pácienssel az egész várandósság alatt és azt követően is, hozzájárul ahhoz, hogy a terhesség teljes időtartama alatt - és ha lehet utána is - mindinkább támogassa kismamát, az egészséges baba születését és az édesanya egészségét.

Tovább Inzulinrezisztencia: a cukorbetegség előszobája

Endocare logo

Szerző: Erdélyi Alíz MSc dietetikus, Endocare Endokrinológiai Centrum

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.