A terhesség 35. hete

WEBBeteg
frissítve:

Ha minden a tervek szerint halad, mindössze öt hét múlva megszületik a babád. Noha a 35. hétre a fejlődése nagyrészt befejeződött, a kicsi az utolsó heteket is kihasználja.

35. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 5

Mi történik veled a 35. héten?

Mostanra valószínűleg 11-13 kg-ot híztál. A méhed körülbelül 500-szor nagyobb a 35. hétre, mint a terhesség előtt. Természetesen nem marad így, körülbelül hat héttel a szülés után visszanyeri a terhesség előtti méretét.

A terhességi tünetekhez egy újabb csatlakozhat: a fejfájás. Bár a terhesség bármely pontján előfordulhat, a leggyakoribb az első és az utolsó trimeszterben. Míg a korai terhességi fejfájást gyakran a vérnyomás és a hormonszint növekedése okozza, a késői terhességben főként a testtartás, az alvászavarok és a stressz miatt jelentkezik, valamint összefügg a praeeclampisa-val is.

Mi történik a babával ezen a héten?

Gyakran feltételezik, hogy a várandósság ezen szakaszában a baba fejlődése lényegében befejeződött. Ez nem igaz. Noha a szervek növekedésének többsége a 35. héten befejeződik, a tüdők, az agy és a máj az utolsó hetekben válnak teljesen éretté. Az agy pedig a 35. és a 39. hét között még harmadával nő.

Ugyanakkor a pici erős súlygyarapodásba kezd, és hetente körülbelül 25-35 dkg-ot hízik, ami szükséges ahhoz, hogy születés után tartani tudja a testhőjét. A hét végére43-45 cm hosszú, súlya 2,5 kg fölött van.

Terhességi vizsgálat

Ha placenta previával diagnosztizáltak - amikor a lepény túl mélyen tapad, vagy részlegesen fedi a méhszájat - a probléma magától megoldódik erre az időre. A placenta previaazonban a terhességek 1,6 százalékában továbbra is fennáll a harmadik trimeszter közepén.

Ha a méhlepény később is teljesen vagy részlegesen fedi a méhnyakat, valószínű, hogy császármetszésre fog sor kerülni. Ennek oka, hogy a méhnyak tágulásakor azok a vérerek, melyek a placentát a méhhez kapcsolják, elpattanhatnak súlyos vérzést okozva, ami veszélybe sodorja a baba és a mama életét.

Közelgő orvosi vizsgálat

A 36. hét után hetente kerül sor terhességi vizsgálatra.

Mire figyelj?

Ha harmadik trimeszteres fejfájástól szenvedsz, az alábbiak segíthetnek abban, hogy jobban érzed magad:

  • Meleg vagy hideg borogatás
  • Prenatális masszázs
  • A vércukorszint stabilan tartása lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó kevesebb, de gyakori étkezésekkel.
  • Megfelelő testtartás - Próbáld meg mindig előrebillenteni a medencét, miközben a has és fenék izmait megfeszítve természetes fűzőt alkotsz.
  • Rendszeres alvási ritmus kialakítása –Ha az oldaladon alszol, helyezz egy párnát a térdeid közé. Ez jobban elosztja a testtömeget, segít a fejfájás okozta feszültség és más kellemetlenségek enyhítésében.
  • Kerüld a fejfájást okozó ételeket, mint a csokoládé, joghurt, érlelt sajt, földimogyoró, élesztős kenyér, feldolgozott hús és tejföl.
  • Paracetamol - Bár az olyan fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin és ibuprofen nem ajánlottak a legtöbb terhes nő számára, paracetamolt szedhetsz. Beszélj orvosoddal a használatáról!

Mit kell tudni a partnernek?

Ha van kutyád, fel kell készíteni az új családtag érkezésére. Annak érdekében, hogy enyhítsd kedvenced szorongását, és biztonságos környezetet teremts a baba számára, próbáld meg ezeket:

  • Győződj meg róla, hogy kedvenced minden oltása megvan és érvényes.
  • Használd már most a babaápoló termékeket. Add meg a kutyának a lehetőséget, hogy megismerje azok szagát, mielőtt a baba megérkezik.
  • Baba hangok lejátszása - Ha lehetséges, naponta játssz le 10-15 perces időközönként babasírást, gőgicsélést, közben simogasd, jutalmazd a kutyát. A hangok kikapcsolása után hagyd figyelmen kívül a kisállatod. Ez segíthet abban, hogy a kutyád várjon a baba hangokra, ahelyett, hogy félne tőlük.
  • Próbálkozz takaróval! Néhány óra alatt a baba takarója átveszi a kicsi illatát. Vidd haza ezt a takarót, hogy kedvenced megszagolhassa, hozzászokjon az illathoz még mielőtt a baba elhagyná a kórházat.
  • Amikor hazatértek a babával, előbb valaki más lépjen a házba először. Így biztosíthatsz a kutyának egy-két perc izgalmat, mielőtt az új családtag belépne.

Fontos

  • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat.
  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Folytasd a Kegel-gyakorlatokat.
  • Ha van kutyád, készítsd fel a csecsemőre.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 34. hét Következő hét – 36. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.