A terhesség 34. hete

Szerző: WEBBeteg

Egyes nőknél a baba már a 34. héten megkezdi a leereszkedést és beékelődést, azaz felkészül a születésre.

34. hét

Trimeszter: harmadik
Hátralévő hetek száma: 6

Mi történik veled a héten?

A 34. héten a magzatvíz mennyisége valószínűleg elérte a maximális értéket. (A csúcspont a 34.-36. hét között van, majd lassan csökken.) Egyes kismamáknál a baba „leszáll”, megkezdi a beékelődést a szülőcsatornába, felkészül a születésre. Ezzel csökken a rekeszizomra nehezedő nyomás, enyhül a gyomorégés és a légzési nehézség, azonban a húgyhólyag nyomása fokozódik.

Ha a hasad hirtelen másnak tűnik, ne pánikolj. Nincs egyértelmű összefüggés a baba leszállása és a szülés kezdete között.

Mi történik a babával a 34. héten?

A lassan 2,5 kg-os baba tovább gyarapodik, és a bőrét fedő viaszos, fehér bevonat (vernix) megvastagszik. A vernix nemcsak védi a baba bőrét a magzatvíz szárító hatásaitól, hanem olyan síkosítóként is működik, amely segíti a szülőcsatornában való haladását. Születés után nem ajánlott a maradékot letörölni, ugyanis védi a pici immunrendszerét.

Noha a most 44 cm hosszú baba a 39. hétig nem számít teljes terminusúnak, a 34 hetesen születettek tüdeje általában már jól fejlett és jól működik.

Terhességi vizsgálat

Amennyiben ikreket vársz, lehet, hogy ez lesz az utolsó szülés előtti vizsgálatod. Az átlagos ikerterhesség körülbelül a 35. hétig tart. Ha a múlt héten nem végeztek biofizikai profilt (BPP), valószínűleg most megtörténik.

A BPP egy nem-invazív, kombinált teszt, amely részletes ultrahang és magzati NST vizsgálat. Az orvos értékeli a magzatvíz mennyiségét, a baba izomtónusát, testmozgását és légzését. A vizsgálati eredmények értékelése után döntenek arról, hogy az eredetileg tervezettnél korábban kell-e a babát világra segíteni.

Ha a baba far, haránt és/vagy lábfej végű helyzetben van, az nem jelenti azt, hogy ebben a pózban lesz a szülés napján is. Valójában a terhesség eme pontján a babák kb. 14 százaléka farfekvéses, ám a 36. hétre ez a szám 9 százalékra csökken.

Orvosod valószínűleg elmondja, mit tehetsz, hogy segíts megfordulni a babának, és mi várható, ha ebben a helyzetben marad. A legtöbb farfekvéses baba tervezett császármetszéssel születik, de egyes esetekben tervezett hüvelyi szülésre is van lehetőség.

Az orvos javasolhat egy általában a 32-37. hét között végzett eljárást, mely során szoros nyomást gyakorolnak a hasra, hogy megpróbálják ösztönözni a babát a fordulásra. Ehhez esetleg terbutalin hatóanyagot kaphatsz, amely elfojtja a méhösszehúzódásokat, fájdalmat. Az eljárás az esetek több mint felében sikeres, ám vannak olyan babák, akik bár így megfordultak, szülés előtt visszaállnak az eredeti, farvégű fekvésbe. A nagy rizikó és sikertelenség miatt napjainkban elég ritkán élnek vele a szakemberek.

Közelgő orvosi vizsgálat

A 35. és 37. hét között végzik a groupBstrep szűrést. Itt a Streptococcus Béta haemolyticus baktérium törzs szűréséről van szó, amely a hüvelyváladékból történik (általában a 36. héten) - jelenléte az anyára és a magzatra is káros. Feltétlen erős antibiotikumos kúrát kell alkalmazni, ha a teszt pozitív.

Mit kell tudni a partnernek?

Észrevetted, hogy a kismama az utóbbi időben állandóan takarít? A fészekrakó ösztönként is ismert hirtelen megnövekedett energiaszint ösztönös módja annak, hogy az anyák felkészüljenek a szülésre. Egyes nőknél mostanában jelentkezik, míg mások már sokkal korábban, vagy egyáltalán nem tapasztalják.

Partnerként a feladatod, hogy odafigyelj, a kismama ne hajtsa túl magát. Ilyenkor már nem ajánlott létrára mászni, nehezet emelni vagy erős vegyszereket használni. Ajánld fel a segítséged, amikor csak lehetséges.

Emellett itt az ideje, hogy te is megkezdd a fészekrakást: könnyebbé teheted újdonsült szülő életed, ha már most előre bevásárolsz az olyan nem romlandó élelmiszerekből és háztartási termékekből, melyekre később szükség lesz. Érdemes emellett a fagyasztót is feltölteni előre elkészített ételekkel.

Fontos

  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet.
  • Naponta végezz Kegel-gyakorlatokat.
  • Kezdjétek el a fészekrakást.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 33. hét Következő hét – 35. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 16:41, Megjelenés: 2018.10.24 16:52

CIKKAJÁNLÓ

 Stressz

Stressz

A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

Inkontinencia férfiaknál

Inkontinencia férfiaknál

Az inkontinencia nem szégyen! Megfelelő orvosi terápiával nagyon sok típusa kezelhető.

Hogyan válasszunk?

Hogyan válasszunk?

Az inkontinencia termékek széles választéka segít javítani a betegek életminőségét.

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség...

Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek...

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

Terhességek rendellenességei: üszögterhesség...

A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében...

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

A terhesség legkellemetlenebb mellékhatásai...

A nők általában úgy érzik, felkészültek a terhességgel járó kellemetlenségekre, ám a legkellemetlenebb mellékhatásokról nem nagyon esik szó. Pedig...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Inkontinencia teszt

Inkontinencia teszt

Infografika és videó