A terhesség 18. hete

Szerző: WEBBeteg

Nehéz elhinni, hogy a 18. héten már szinte félúton vagy. A terhességed már egyértelműen észrevehető környezeted számára is.

18. hét

Trimeszter: második
Hátralévő hetek száma: 22

Mi történik veled a 18. héten?

Ha az első babádat várod, ezen a héten már érezheted a mozgását. A legtöbb első anyuka ezeket a korai mozgásokat a 18. és 20. hét között észleli.

A méh tovább nő, amely a terhességét egyre inkább láthatóvá teszi. A növekvő has eltolja az egyensúlyt, ami megterhelő lehet a gerincre nézve. A relaxin nevű hormon feladata a csípőízületek lazítása által a szülés megkönnyítése, de a gerincre is hat, így vigyázz az izmok és ínszalagok túlnyújtásával!

Nem ritka a terhesség alatt az alacsony vérnyomás, különösen a második trimeszterben. Ennek oka nem csak a megnövekedett vérmennyiség, hanem az is, hogy a hormonok hatására a véredények kitágulnak, ami természetes módon csökkenti a vérnyomást. Mindez szédülést okozhat, akárcsak ha hirtelen ülsz vagy állsz fel, vagy háton fekszel és a növekvő méh nyomja a véna cava-t, ami egy fő ér a testben.

Mi történik a babával a 18. héten?

A babád gyakorolja alvási képességeit, váltakoztatva az alvást és ébrenlétet a nap folyamán. Mivel a hallójáratokat alkotó csontok és idegek szinte teljesen kifejlettek, a zajoktól felébredhet, de a legtöbb esetben egyszerűen csak a szívverésedet és a köldökzsinóron átáramló vér hangját hallgatja. A magzatmozgásokból megfigyelheted, hogy a pocakodban növekvő kisbabádnak már kezd kialakulni egy állandó napi rutinja. A mozgásokból megtapasztalhatod, mikor van ébren és mikor alszik, ami azért is érdekes, mert sok kisbaba a megszületését követően is ebben a napirendben lesz aktív vagy épp passzív.

A baba retinái ezen a héten már eléggé fejlettek ahhoz, hogy érzékeljék a fényt: ha zseblámpát tartasz a hasadhoz, akkor a baba reagálhat rá. Kis kezeivel ekkor a szemét védi. Ha kislányt vársz, a méhe és a petevezetékei kialakulóban és megfelelő helyzetben vannak. Ha kisfiad lesz, a nemi szervei láthatóvá válnak.

A baba a terhesség 18. hetében általában 15 cm hosszú és 15,5 dkg súlyú.

Az ultrahang vizsgálat alapján mért magzati méretek ezen a héten:

 • BPD (fejátmérő): 42 (+/- 4,0) mm
 • HC (fej körfogat): 151 (+/- 20) mm
 • AC (has körfogat): 131 (+/- 15) mm
 • FL (combcsont hossz): 28 (+/- 5,0) mm

A mért értékek természetesen eltérőek lehetnek a magzati kor, valamint az egyéni tényezők függvényében.

Terhességi vizsgálat

Az úgynevezett anatómiai ultrahangos vizsgálat, ahol a méhlepény fejlődését is vizsgálják, általában 18-20. hét között történik. Itt valószínűleg már a baba nemét is megtudhatod, ha kíváncsi vagy rá.

A 15-18. hét között végzik a neurális csőhibát, a 21-es triszómiát (Down-szindrómát), valamint a mentális retardációt jelző 18-as triszómiát vizsgáló vértesztet.

Ha korábban veleszületett szívbetegséggel született gyermeked, vagy ha a Te vagy partnered családjában előfordult a betegség, esetleg, ha az ultrahang eredménye szívbetegségre utal, az orvosod magzati szívultrahang vizsgálatot javasolhat. Ez egy 45-120 perces hasi ultrahang vizsgálat, aminek eredményét gyermek kardiológus segítségével elemzik ki.

Mire figyelj a 18. héten?

Bár a terhesség alatti alacsony vérnyomás gyakori, pár dologgal enyhítheted az ezzel járó kellemetlen tüneteket:

 • Lassan állj fel ülő vagy fekvő helyzetből.
 • Kerüld a hosszú ideig tartó állást.
 • Ne zuhanyozz vagy fürödj túl meleg vízzel.
 • Igyál sok vizet.

Ha fáj a hátad, koncentrálj a testtartásod tökéletesítésére állva, ülve, és még alvás közben is.

 • Álló helyzetben: Billentsd előre a medencéd, úgy, hogy a hát alsó része ne mozduljon el. Ezzel egyidejűleg feszítsd meg a has és a derék izmait, hogy azok természetes fűzőként működjenek, alátámasztva a derekad. Felejtsd el a magas sarkú cipőket, amik hajlamosak a testsúlyt előre tolni.
 • Ülő helyzetben: Tegyél egy összetekert törölközőt a hátad mögé, hogy megtámaszd a derekad, és egy kis zsámolyt vagy egy köteg könyvet a lábad alá, hogy egyenesen tartsd magad.
 • Alvás közben: Ha az oldaladon alszol, helyezz párnát a térdeid közé. Ez segít eloszlatni a gerincre nehezedő terhelést.

Mit kell tudni a partnerednek?

Sok döntést kell hozni baba érkezéséig, beleértve a gyermekorvos választását is. Kérd ki más kisgyermekes szülők véleményét vagy érdeklődj a saját orvosodnál. Amikor leszűkítetted a jelöltlistát, kérjetek találkozót, hogy megbeszélhessétek, mikor és hogyan érhető el az orvos, mi a véleménye például a védőoltásokról, a tápszerhasználatról vagy a szoptatás mellett történő hozzátáplálásról.

Jó tudnod

 • Szedd tovább a magzatvédő vitaminokat
 • Fogyassz napi 8-12 pohár vizet
 • Cseréld le a magas sarkú cipőket kényelmesebbre
 • Kezdjetek el gyerekorvost keresni

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét - 17. hét Következő hét - 19. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Módosítva: 2018.11.30 14:58, Megjelenés: 2018.10.24 15:03

CIKKAJÁNLÓ

 Influenza

Influenza

Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés

Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

COVID-19 kisokos

COVID-19 kisokos

Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.

A magzat fejlődése az ötödik hónapban...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A magzat fejlődése a harmadik hónapban...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több mint...

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton mozgásban...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség...

Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek...

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája, a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek...

Terhességek rendellenességei: üszögterhesség...

A terhesség során számos nem várt, gyakran tragédiával végződő esemény is bekövetkezhet. Az üszögterhesség, vagy más néven molaterhesség esetében...

A terhességi toxémia kimutatását segítő...

A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó