40 felett romlik a férfiak termékenyítő képessége

Független Hírügynökség
megjelent:

A nők nehezebben esnek teherbe, és gyakrabban vetélnek, ha a magzat apja idősebb 40 évesnél, állapítja meg egy hétfőn megjelenő francia tanulmány.

Az már eddig is tudott dolog volt, hogy a nők szülőképessége a 35. év táján csökkenni kezd, de az új tanulmány szerint ebben a férfiak is szerepet játszanak.

A francia kutatók több mint 12 ezer párnál 21 ezer méhen belüli mesterséges megtermékenyítés eredményeit vizsgálták meg. A várakozásnak megfelelően azt találták, hogy a 35 feletti nőknél lényegesen csökkent a teherbe esés aránya, és gyakoribbá váltak a vetélések. De akkor is csökkent a teherbe esések aránya, ha az apa idősebb volt 40 évesnél. A vetélések aránya is magasabb lett.

A vizsgált párok többsége orvosi kezelés alatt állt a férfiak terméketlensége miatt, de a kutatók következtetései kivetíthetők a termékeny férfiakra is. A méhen belüli megtermékenyítést úgy végzik, hogy a spermiumokat centrifugálással elkülönítik az ondófolyadék többi elemétől, és csak a spermasejteket juttatják be közvetlenül a méhbe. Ez a mesterséges megtermékenyítés leghatásosabb módja.

A tanulmány a Reproductive Biomedicine című brit tudományos folyóiratban fog mejelenni.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.