A világon egyedülálló orvosi bravúrsorozat Debrecenben

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

31 éves és mindössze 15 hetes terhes volt, amikor bekövetkezett agyhalála annak az asszonynak, akit a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrumban kezeltek. A bravúros és igen ritka eset 90 nap után vezetett sikeres szüléshez.

Hétköznapi csodák márpedig vannak – így válaszolt a WEBBeteg kérdésére dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Szerinte a debreceni eset - amely világviszonylatban is egyedülálló - a jövő orvosnemzedékének, a szakmát most tanuló hallgatóknak is nagyon sokat üzen. A 11 különböző orvosszakma együttműködése a több mint három hónap alatt példaértékű volt.

Az államtitkár kiemelte a transzplantáció jelentőségét is. Nemcsak életképes magzatot segítettek ugyanis a világra a debreceni orvosok, hanem eddig, világszerte egyedülálló módon, az anya szervezetének megfelelő támogatása mellett - a család beleeegyezésével - öt életképes szerv transzplantációja is létrejött.

Hazánk teljes jogú tagként csatlakozott idén a szervcsere koordinálásáért felelős szervezethez, az Eurotransplanthoz. Ennek köszönhetően dinamikusan növekszik a szervátültetések száma Magyarországon – hangsúlyozta dr. Szócska Miklós.

Mi is történt? Az előzmények

Otthon rosszul lett és agyvérzést kapott a 31 éves nő, aki gyermeket várt: magzata 15 hetes volt. Mentőhelikopter szállította az életveszélyes állapotban lévő nőt a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Idegsebészeti Klinikájára. A nőt azonnal megműtötték. Agykamrájába csövet helyeztek, hogy csökkentsék a nyomást és leengedjék a vért. A műtét sikerült, agyműködése mégis leállt. Eszméletét nem nyerte vissza. Agyhalott volt, de szívműködését fenntartották, mesterségesen lélegeztették, szervfunkcióit támogatták. Magzata viszont élt - élénken mozgott. Ezt mutatta az ultrahang.

A drámai helyzetbe került családtagok és az orvosok rendkívüli döntés elé kerültek. Hagyják meghalni a 15 hetes magzatot, vagy próbálják meg a szinte lehetetlent? Mert szinte a lehetetlennel határos fenntartani az agyhalott anya szervezetének működését, és közben felnevelni a magzatot az anyaméhben addig, amíg életképesen megszülethet a gyermek. Az orvosok tudták, hogy azok a magzatok, akik agyhalott anyától végül világra jöttek, szinte kivétel nélkül idősebb terhességi korban voltak. A magzat túlélése tehát korántsem volt biztos. Mindezek ellenére a hozzátartozók és az orvosok közösen úgy döntöttek, küzdeni fognak a tudatosan tervezett és nagyon várt gyermekért.

Miközben az anyát siratták, az életet választották.

újszülött csecsemőA csecsemő szépen fejlődik

A Debrecenben császármetszéssel született gyermek 1420 grammal látta meg a napvilágot. Korának megfelelően fejlett, egészséges.

Szavakkal el nem mondható pillanat volt az, amikor a gyermeket kiemelték az anya méhéből – mesélték az orvosok.

A műtőben könnyes arcok, egymást ölelő orvosok, a folyosón pedig a várakozó apa és a nagymamák fogadták az apróságot. A baba 2013 őszén hazatért oda, ahonnan édesanyját idén tavasszal kórházba vitték, de ő már nem lehet vele. Szívszorító történet.

Dr. Kovács Tamás Szilveszter szülész-nőgyógyász:

"Sokáig nem voltam biztos abban, hogy jogunk van-e a természet ellenében egy emberi lényt előre tervezetten arra ítélni, hogy anya nélkül jöjjön a világra, és így élje le életét. A családdal való találkozások azonban segítették a dilemmám eldöntését. Meggyőztek arról, hogy a gyermek paradox módon az elhunyt anya továbbélését jelenheti majd a gyászoló apának és nagyszülőknek."

Azt nem lehet tudni, hogy fiú vagy lány a csecsemő, a család ugyanis elzárkózik a média nyilvánossága elől. Azt viszont megtudtuk: egészséges és szépen fejlődik.

"A gyermek az élet értelme"

"Azt gondolom, hogy a szülész és felnőtt intenzíves kollégákkal közösen életet adtunk, valamint nagyon sok embernek nyugalmat és hitet. Beleértve a családot és magunkat is. A gyermek az élet értelme" – mondta dr. Kovács Tamás neonatológus, gyermekkardiológus.

Csodájára járnak az esetnek

Kifejezetten ritka agyhalott terhes nők hosszú időn át tartó terhes-gondozása és szülése a világon. 1982 és 2010 között mindössze harminc esetet találtak a Heidelbergi Egyetem orvosai. Tanulmányuk szerint a harmincból tizenkét esetben jött világra életképes újszülött.

A debreceni beavatkozáshoz hasonló terhességi korban eddig mindössze három anya volt az agyhalál kialakulásának idején. Ezek közül két magzat született meg az anya testének 107, illetve 100 napos támogató kezelését követően, egy esetben pedig méhen belül elhalt a magzat.

Öt szerve négy emberen segített

Ami egyedülálló volt: a három eset közül egyikben sem történt meg a magzat megszületését követően az anya szerveinek donációs célú felhasználása. A kezelés 92. napján a nő öt ép szervét távolították el, majd felajánlották átültetésre a máját, a két veséjét, a hasnyálmirigyét és a szívét. Az öt szervből kettőt ugyanaz a beteg kapta meg.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

11 orvos team együttműködése

Prof. Dr. Fülesdi Béla, a DE OEC elnöke, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék vezetője, Dr. Molnár Csilla egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, az Idegsebészeti Intenzív osztály vezetője és Dr. Kovács Tamás Szilveszter egyetemi docens, szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus irányításával komplex orvosi team dolgozott éjjel-nappal azon, hogy az anya keringését, légzését, hormonális egyensúlyát, megfelelő táplálását és a magzat életesélyeit biztosítsák. A team-ben Prof. Dr. Nagy Endre személyében belgyógyász endokrinológus, Dr. Orosi Piroska egyetemi docens személyében pedig kórházhigiénés szakember is közreműködött.

Forrás: DE OEC

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.