Drogok és veszélyeik: a speed

szerző: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai műszakban dolgozók, vagy azok számára, akiknek a kávé hatása már kevés.

A téma cikkei
6/1 Drogok és veszélyeik: a kokain
6/2 Drogok és veszélyeik: a speed
6/3 Drogok és veszélyeik: az extasy
6/4 Drogok és veszélyeik: az LSD
6/5 Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák
6/6 Drogok és veszélyeik: a cannabis

A speed amfetaminszármazék (metamphetamin), mely erős élénkítő hatással bír. A 20. század elején találták fel, mára széles körben elterjedt. Orvosi alkalmazása is ismert, hiperaktív gyermekek kezelésére használják. Ismert dopping szer a sportolók körében, használják éjszakai műszakban dolgozók, tanulók, pörgős életvitelt folytatók, akik a kávé hatását már kevésnek érzik.

A feketepiacon általában fehér vagy színezett por formájában kapható. Leggyakoribb fogyasztási módja az orrüregbe felszippantás, de meg lehet enni, el lehet szívni és vénásan is beadható. Átlagos dózisa 5-30 mg, első használatkor már 50 mg is halálos szívrohamot okozhat!

A fizikai hozzászokás gyorsan kialakul, így hamar egyre több kell, azonos hatás kialakulásához, akár napi több ezer mg-ot fogyasztó drogosok is ismertek. Hatása egyén függő, átlagban 4-8 óráig tart. A speed amfetaminszármazékként az agyi katekolamin rendszeren keresztül fejti ki hatását, fokozza a noradrenalin és dopamin felszabadulását, gátolja lebomlásukat.

A metamphetamin hatása

Hatása olyan, mintha hirtelen stressz érné a szervezetet, de nem múlik el olyan gyorsan. Emelkedik a pulzusszám, vérnyomás, kitágulnak a pupillák, a beszéd felgyorsul, eufória jelentkezik, gyakori a szédülés, verejtékezés, szájszárazság, dehidratáció. Feldobottság, éberség, tettrekészség jelentkezik, de előfordulhat, izgatottság, szorongás, félelmek, irritábilitás, paranoid reakciók, emésztési zavarok, torzult látás, remegés, mellkasi fájdalmak.

A speed jelentősen csökkenti az étvágyat, korábban kedvelt fogyasztó szer volt. Fokozza a szexuális aktivitást, kitolja a pihenés idejét. A szer kiürülésével fáradtság, levertség, rossz közérzet jelentkezik.

Több napos használatot követően az alvásmegvonásból adódó tünetek (hallucinációk, emlékezeti és kognitív zavarok) jelentkeznek. Tartós használat során torzul a személyiség, gyakoribb az ingerlékenység, agresszivitás, érzelmi elsivárosodás.

A függőség kialakulásához vezető út

Mint minden dopamin rendszeren keresztül ható szer, igen erős pszichés függőséget hoz létre. A fogyasztó gyakran úgy érzi speed nélkül nem képes az életét élni. Megvonási tünetként levertség, fáradtság, kimerültség, depresszió, farkaséhség, esetleg szívpanaszok, bélgörcsök jelentkezhetnek.

Gyakori, hogy a rendszeres fogyasztók a speed mellett más, nyugtató, kábító hatású szert is használnak (pl. nyugtatók). Reggel a speed-del indítják a napot, este a nyugtatóval pihennek.

További drogok
Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló drogok utcai neveit és azok élettani hatásait.
Drogok és hatásaik

(Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.