Mikor biztonságos újra sportolni sérülés után?

szerző: Fortin László, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mikor biztonságos visszatérni a sporthoz egy sérülés után? Honnan tudhatjuk, hogy teljesen felépültünk? Mindenkiben felmerülnek ezek a kérdések, aki szenvedett már el valamilyen sérülést testmozgás közben. Lássuk, mik azok az irányelvek, amik segítségünkre lehetnek!

Útmutató a visszatéréshez

Ha volt már korábban sérülésünk, vagy éppen szenvedünk tőle, akkor valószínűleg az egyik fő aggodalmunk az, hogy milyen hamar kezdhetünk el újra mozogni. A válasz azonban nem mindig egyszerű, és általános, hiszen minden sportoló szervezete máshogy reagál, és minden sérülés egyedi eset. Ha túl hamar visszatérünk, akkor nagy rá az esély, hogy újra megsérülünk, vagy esetleg súlyosbodik állapotunk, ami komolyabb problémákat és még hosszabb felépülést eredményezhet. Ha pedig túl sokáig várunk, az ahhoz vezethet, hogy szükségtelenül elveszítjük jó kondíciónkat, így visszatéréskor nehezebb lesz visszaszerezni a korábbi formánkat.

A megfelelő kondicionálással hamarabb visszatérhetünk

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Egy dolog hosszabbíthatja meg jelentősen felépülésünk idejét, egy újabb sérülés. A remek forma nemcsak csökkenti a sérülés esélyét és súlyosságát, de tapasztalatok alapján az derül ki, hogy akiknek kondíciójuk kifogástalna, azok hamarabb felépülnek, mint azok akik formája nem a legjobb.

A felépülés szakaszai

Az akut szakaszban a legjobb, amit tehetünk a pihentetés, jegelés, kötözés és emelés (felpolcolás). Ilyenkor amennyire lehet, ne mozgassuk a sérült részt, hogy időt adjunk magunknak a megfelelő gyógyuláshoz. A sérülés súlyosságától függően lehetséges, hogy szükségünk van orvosi ellátásra; esetleg műtétre-, csavarozásra-, gipszre-, vagy más merevítőre is.

Amikor a sérült rész állapota kezd javulni, akkor fókuszáljunk kondíciónk megtartására amennyire csak lehetséges. Próbáljunk ki olyan edzésformákat, mint a vízi torna, úszás, evezés vagy végezzünk súlyzós edzést testünk ép részeit erősítve.

Terapeutánk, vagy orvosunk irányítása alatt minél hamarabb kezdjük el ezeket az edzéseket, hogy rövid idő alatt újra visszanyerjük erőnket és szabadon mozoghassunk. Használjuk a „kényelmetlenség érzést” útmutatóként, és kerüljük az olyan mozdulatokat, amik fájdalmat okoznak számunkra. Ha visszaszerezzük izomerőnket és rugalmasságunkat, akkor lassan elkezdhetünk ismét sportolni, egy-két hétig még a sérülés előtti állapothoz képest maximum 50-70%-os terheléssel. Ebben a visszatérési fázisban végezhetünk különböző funkcionális gyakorlatokat, amik fejlesztik az egyensúlyunkat, a mozgékonyságunkat, az agilitásunkat, és a sebességünket. De még ekkor is figyelni kell testünk jelzéseire, hogy milyen és mennyi gyakorlatot tudunk már elvégezni serülésünk után.

Támpontok, a biztonságos visszatéréshez

  • Fájdalommentesség.
  • Nincs már látható elváltozás (duzzanat, folt, stb.)
  • Nem vagyunk korlátozva mozgásunkban. Ezt leellenőrizhetjük úgy, hogy összehasonlítjuk a sérült testrészünket, az egészségessel (pl. karok, lábak esetén).
  • A sérült testrész visszanyerte erejének legalább 90%-át (szintén összehasonlítva az egészséges párjával).
  • Alsó testrészek sérülése esetén (pl. csípő, térd, boka) – próbáljuk ki, hogyha teljesen ráterheljük testsúlyunkat a korábban sérült részre, akkor sem sántikálunk-e.
  • Felső testrészek sérülése esetén végezzünk szabályos dobómozdulatokat, ha fájdalommentesen végre tudjuk hajtani őket, akkor valószínűleg. helyreállt a sérülés.

Tartsuk észben, hogy még ha teljesen egészségesnek érezzük magunkat, akkor is lehet, hogy a korábbi állapotunkhoz képest gyengébbek vagyunk, kevésbé rugalmasak, stabilak, és ügyesek. Fordítsunk tehát extra figyelmet a sérült testrészre még a felépülés után is pár hónapig! Fontos kiemelni, hogy ezek csak általános támpontok, amik segítségünkre lehetnek, de mindig kövessük orvosunk utasításait, főleg súlyosabb sérülések esetén!

(WEBBeteg - Fortin László, forrás: sportsmedicine.about.com)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.