Refluxos panaszaim vannak. Szükséges a gyomortükrözés?

szerző: Dr. Visnyei Zsolt, gasztroenterológus
frissítve:

A gastrooesophagealis reflux betegség (röviden GORB vagy GERD) az egyik legnépszerűbb gasztroenterológiai kórkép napjainkban. A fejlett nyugat-európai országokban a lakosság 8-25 százalékát érinti.

Oka a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása, amit élettani körülmények között nyelőcsövünk alsó záróizma megakadályoz. Azonban a záróizom működése különböző okok folytán elégtelenné válhat és a savas gyomortartalom (ritkán epés vékonybéltartalom) a nyelőcsőben nyálkahártya irritációt, súlyosabb esetben szervi károsodást (gyulladás, fekély, szűkület) okozhat. Az elhízás és a terhesség a megnövekedett hasűri nyomás folytán gyengíti a záróizomzatot.

Ez a cikk is érdekelheti A kezeletlen reflux szövődményei

Reflux oka lehet még a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek (nitrátok, egyes antidepresszánsok, teofillin-származékok… stb.), lefekvés telt gyomorral, ill. a rekeszsérv (hiatushernia). Közismertek a refluxos panaszokat provokáló ételek és italok: csokoládé, kávé, zsíros vagy fűszeres ételek, hagyma, fokhagyma, citrusfélék, borok.

A betegség tünetei változatosak lehetnek. Leggyakoribb a nyelőcsőégés. Ilyenkor a mellkas középső, szegycsont mögötti részén érzünk égő érzést, vagy fájdalmat, amely felfelé a torok irányába sugárzik. A panaszok fekvő helyzetben, vagy előrehajláskor fokozódhatnak. Gyakori panasz még a gyomorégés, savas felböfögések, gombócérzés a torokban, ill. a keserű, savas szájíz, rossz lehelet.

Súlyosabb esetben a betegség nyelési panaszokat, szívrohamhoz hasonló mellkasi fájdalmakat vagy asthmaszerű köhögéses, fulladásos rosszulléteket idézhet elő. Olykor refluxbetegség bújhat meg elhúzódó száraz köhögés, rekedtség, fülfájás vagy fogíny/fogzománc károsodások hátterében. Amennyiben a tünetekhez étvágytalanság, fogyás, véres vagy fekete székürítések társulnak, illetve a beteg elmúlt 45 esztendős továbbiakban sürgős gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges.

Típusos panaszok (gyomor-/nyelőcsőégés, savas felböfögés, böfögés, hányinger) esetén savcsökkentős kezelést alkalmazunk (H2-receptor-antagonisták, protonpumpagátlók), illetve felvilágosítjuk a beteget a szükséges életmódváltásról (testsúlycsökkentés, dohányzás elhagyása, diéta... stb.) Amennyiben így sikerül 2-4 héten belül tünetmentességet vagy jelentős javulást elérnünk nincs szükség további vizsgálatokra.

Atípusos tünetek esetében (mellkasi fájdalom, légúti panaszok, csuklás), illetve ha a refluxos panaszok mellett nyelési zavar vagy fájdalom, hányás, véres vagy fekete székürítések, vérszegénység, indokolatlan fogyás, étvágytalanság jelentkezik mihamarabbi eszközös vizsgálat (gyomortükrözés) szükséges!

Szintén indokolt a gyomorvizsgálat, ha a refluxos panaszok 45 éves kor után jelentkeznek. A rövid, pár perces vizsgálat során lehetőség nyílik az anatómiai eltérések (hiatushernia) diagnosztizálására, megállapíthatók a nyelőcső, gyomor, ill. patkóbél organikus eltérései (gyulladás, felmaródás, fekély, daganat), ill. lehetőség nyílik fájdalmatlan szövettani mintavételekre is.

Bővebben Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

(Dr. Visnyei Zsolt gasztroenterológus szakorvos, Árvai-Barta MED magánklinika)

Felhasznált irodalom
  1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A gastrooesophagealis reflux betegség diganózisa, terápiája.
  2. Dr. Rosztóczy András–Dr. Wittmann Tibor: Refluxbetegség – gyomorsav okozta bántalmak

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.