Tegyen a stressz ellen: Három egyszerű technika

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
frissítve:

Az egészségstatisztikai adatok szerint a felnőttek kétharmada kerül hetente legalább egy-két alkalommal intenzív stresszhelyzetbe. Száz felnőttből tizenöt szenved olyan betegségektől, amelyek a krónikus stressz következtében alakultak ki.

A negatív stressz ugyanis nemcsak a hétköznapi életünk minőségét (közérzetünket, munkateljesítményünket, emberi kapcsolatainkat stb.) ássa alá, hanem az immunrendszerünk kiegyensúlyozott működését is. Sajnos manapság gyakori, hogy a stresszkezelési technikák közül sokan „pótmegoldásokat” választanak, vagyis nyugtatókkal, altatókkal, alkohollal, dohányzással, feketekávé, kóla, energiaitalok fogyasztásával igyekeznek megszabadulni a negatív stressz okozta panaszaiktól. Ezek a „módszerek” lehet, hogy ideig-óráig segítenek a feszültség oldásában, a deprimáltság leküzdésében, ám rendszeres alkalmazásuk következményeként függőséget okozhatnak. Sőt! Egy sor testi és lelki betegség kialakulását is provokálhatják.

Mozogjon, lazítson, vitalizáljon...

A pszichológusok és pszichiáterek szerint a „rossz” stressz testi és lelki egészségromboló hatásainak „közömbösítéséért” a beteg, önmaga is sokat tehet. Állítják: a stresszreakciók kezelésében meghatározó szerepe van a tudatos életvitelnek, a rendszeres testmozgásnak, a relaxációs technikák, illetve az egyénre szabott feszültségoldó „megoldások” alkalmazásának, valamint az egészséges táplálkozásnak, ezen belül is a szervezet megfelelő vitaminellátásának.

Hatékony a napi rendszerességgel végzett testmozgás (séta, kocogás, biciklizés, úszás) vagy sporttevékenység. Kevesen tudják, hogy a combot, a karizmokat megmozgató tornagyakorlatok serkentik az „örömhormon-termelést”, vagyis az aktív mozgás közben a negatív gondolatok, szorongások helyét átveszi a saját testünk feletti uralom, a teljesítmény élvezete. Már a napi félórás mozgás is csökkentheti a testi, lelki tüneteket, erősítheti az önbizalmat, ennek hatására pedig javulhat a feszültségkezelő és problémamegoldó képessége.

A rendszeres testmozgás további hozadéka, hogy megtanulja irányítani a légzés ritmusát. Ez a képesség jól jön a stresszhelyzetekben, amikor – gyakorlatból valamennyien tudjuk – a lélegzetvétel kapkodóvá válik. Az intenzív mozgás, a fizikai megerőltetés függvényében elsajátított légzéstechnika sokat segíthet abban, hogy elkerülje a stresszes életvitel leggyakoribb következményeit (például a feszült helyzetekben fellépő ingadozó, majd krónikussá váló magas vérnyomást, amely szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet).

A relaxáció pihenést, ellazulást jelent. A mindennapokban relaxáló hatású lehet egy séta, zenehallgatás, egy film megnézése. Bármi, ami kiszakít az addigi megfeszített tevékenységből. A tervezett relaxáció szintén a mindennapokba épített, az ellazulást, pihenést szolgáló aktivitás. Hogy kinek mi jelenti a relaxációt, egyénileg eltérő lehet. Van, akinek egy masszázs, másnak egy kellemes fürdő, szauna, kirándulás, egy jó beszélgetés, egy esti tea. Mindenkinek magának kell megtalálnia a hozzá legközelebb álló módszert.

Kiégés

A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel! Forduljon pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Az állapot magától nem múlik el, nem érdemes várni, szenvedni. Gyógyítható.

Tovább A menedzserbetegségről a WEBBetegen

Tovább Relaxáció a hétköznapokban - Az autogén tréning módszere és alkalmazása

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.