Bőrkaparás, viszketés, pszichiátria

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Egy az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a viszketésről beszámoló személyek körében kétszer akkora az esélye egyes pszichiátriai megbetegedések jelenlétének, mint más bőrgyógyászati kórképben szenvedő betegek esetében.

A vizsgálat során 1995 és 2003 közötti adatok analízise történt meg. Az eredmények alapján a viszketés fenti skála alapján felállított diagnózisa nem társult olyan karakterisztikus gyakoriságemelkedéssel, mint a kényszeres zavarok esetén, a depresszió előfordulásának gyakorisága 3,3-szor volt gyakoribb ezen betegek körében.

A kényszeres személyiségzavar olyan közepesen súlyos pszichiátriai jellemző, amely súlyos belső konfliktusoktól duzzadó, ambivalens személyiséget rejt. Az ambivalencia a konfliktusmegoldásra irányul, a beteg nem képes eldönteni, hogy a problémáinak megoldása érdekében önmagára hagyatkozzon vagy külső segítséget vegyen igénybe.

A beteg feltűnően ragaszkodik a rendszerességhez és a szabályokhoz, mert azok betartása segíti őt abban, hogy a belsőjében uralkodó súlyos zavarok megoldásának irányába elinduljon.

Ezzel szemben a kényszerbetegségben szenvedőknél a pszichiátriai jellemzők a személyiségzavarral küszködőknél súlyosabb formában jelennek meg, szenvedést okoz nekik. Olyan kényszeres cselekvéseket végeznek rendszeresen, amelyek hitük szerint segítenek abban, hogy a gondolataikban rendszeresen felbukkanó kényszeres, visszatérő gondolataikat leküzdjék.

Ezen cselekvések lehetnek többek között a tisztálkodásra irányulók (kényszeres kézmosás), vagy akár biztonságra irányulók (a beteg tizedjére is meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban bezárta-e a bejárati ajtót).

Vakarózás, bőrkaparás, viszketés

A kényszerbetegeknél sokszor előfordul kényszeres vakarózás, bőrkaparás is. Bár a vizsgálat a viszketésről panaszkodó betegek körében vizsgálta az említett pszichiátriai zavarok előfordulásának gyakoriságát, joggal feltételezhető, hogy az ok-okozati viszony inkább ennek fordítottja.

Vagyis az említett pszichiátriai kórképek talaján jelentkezik a viszketés mint pszichoszomatikus megnyilvánulás.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Cikkajánló

Viszketés
A viszketés az egyik leghétköznapibb, ugyanakkor orvosi értelemben az egyik legnehezebben felderíthető jelenség, amit bőrgyógyászati, belgyógyászati betegségek, neurológiai és anyagcserezavarok, hormonális eltérések és pszichés problémák is okozhatnak.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

Dermasoul - Német Borbála, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.