Prosztatarák-megelőzés és étrend

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra frissítve:

A férfiak körében a prosztatarák a második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek, s minél idősebb egy férfi, annál nagyobb valószínűséggel lesz beteg. Egészséges életmóddal, ezen belül egészséges táplálkozással azonban nagymértékben csökkenthető a daganat kockázata.

Az ötvenes éveikben járó férfiak majdnem harmadát, míg a 80 év felettiek 70%-át érinti a prosztatarák. Tény azonban, hogy a betegség nagyon lassan alakul ki, így 50 évesnél fiatalabb életkorban még időben megtehetnek minden tőlük telhetőt a betegség kialakulásának megelőzéséért.

Prosztatarákra utaló jel az éjszakai, gyakori, sürgető vizelési inger, a fájdalmas, illetve akadozó vizelés, valamint a véres vizelet. Amennyiben a rák nem terjedt túl a prosztatán, az ötéves túlélési ráta majdnem 100%.

Kerülendő élelmiszerek

A nyugati étrend alatt tipikusan a vörös húsokban, zsíros tejtermékekben és finomított gabonákban gazdag étkezést értetik. A Cancer Prevention Research című szaklapban megjelent, 926 férfit vizsgáló tanulmány szerint a nyugati étrenden élőknek 2,5-ször nagyobb esélyük volt a végzetes kimenetelű megbetegedésre, és 67 százalékkal növekedett a bármilyen más okból bekövetkező halál esélye.

A prosztatarák kockázatának csökkentése érdekében orvosok az alábbi étrendi szokások átalakítását javasolják:

  • Minél kevesebb vörös húst (mint a marha, sertés) és állati eredetű zsiradékot fogyasszunk!
  • Kerüljük a túlsózott és tartósított ételeket! A tartósított élelmiszerek (például húskészítmények) növelik a rák kialakulásának kockázatát. Minél többet fogyaszt ezekből, annál inkább.
  • A cukros üdítőket és a fehér lisztet, a gyorsan felszívódó szénhidrátok túlsúlyt, ezen keresztül a betegség megnövekedett rizikóját okozhatnak.
  • Mérsékelten fogyasszunk alkoholt!
  • Szokjunk le a dohányzásról!

Létezik azonban több olyan egészséges alternatíva, amelyek étrendünkbe történő beépítésével jelentősen csökkenthető a prosztatarák rizikója.

Ételek, melyek csökkentik a prosztatarák kockázatát

Az alábbi élelmiszerek fogyasztásával nem csak a prosztatarák kialakulásának kockázatát csökkenti, de az általános egészségi állapotán is javíthat. Általánosságban a zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és a növényi eredetű zsiradékok fogyasztásának jelentős védő hatása lehet a prosztatarákkal szemben.

Keresztesvirágú zöldségek – A keresztesvirágzatúakban gazdag étrend (pl. brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, bordás kel és kelkáposzta) képes csökkenteni a prosztatarák és egyéb krónikus betegségek kockázatát. A brokkoli, karfiol, káposzta rendszeres (heti háromszori) fogyasztása egy kutatás szerint 41%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ami a bennük található fitokemikáliáknak köszönhető, melyek az egyéb rákos megbetegedések megelőzésében is segítenek. Egy másik, a Brit Étkezéskutató Intézet által végzett kutatásban eredményei szerint a viszonylag kis mennyiségű (heti pár adag, 400 g) brokkoli fogyasztásának is jelentős hatása lehet a sejtek jelátvivő mechanizmusának megváltoztatásával a betegség kialakulására. Jelátvitelnek nevezzük azokat az utakat, amelyeken az információ eljut a sejtmagba.

Paradicsom és más piros színű növények – A paradicsomot rendszeresen fogyasztóknál 25%-kal csökken a prosztatarák kockázata, csökken a PSA – szint, illetve kevesebb a prosztata szöveteiben a DNS károsodás. Minden piros színű zöldség és gyümölcs ajánlott, a bennük található likopin csökkenti a prosztatarák kockázatát.

Szója – A szója fő fitoösztrogénja, a genistein lassítja a prosztatarák fejlődését. Szakértők az ázsiai konyha gazdag szójatartalmával magyarázzák, hogy ott jelentősen kisebb mértékű a megbetegedés.

Növényi olajok - Azok a betegek, akik napi kalóriabevitelük tíz százalékának megfelelő mennyiségben növényi zsírokat fogyasztottak, 29 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg prosztatarákban, és 26 százalékkal kevesebb eséllyel más egészségügyi ok miatt - írja a JAMA Internal Medicine Journal folyóiratban megjelent tanulmány. További napi egy adag (28,34 gramm) dióféle 11 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. Az állati eredetű telített zsírok ezzel szemben növelik a rákos megbetegedés kockázatát. Csökkentse a zsíros húsok, tejtermékek, feldolgozott élelmiszerek, valamint kókuszolaj tartalmú készítmények fogyasztását!

Lenmag – Az alacsony zsírtartalmú étrend, napi egy kávéskanál lenmaggal kiegészítve lassítja a prosztatarák fejlődését, mivel omega-3 zsírsavat, fitoösztrogéneket és fitokemikáliákat tartalmaz.

Halfogyasztás – Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztása segít megállítani a prosztatarák kialakulását.

Szelén – Egy tanulmány szerint azoknak a férfiaknak, akiknek a legmagasabb a vér szelénszintje, 48%-kal kisebb a kockázatuk a következő 13 évben az előrehaladott prosztatarák kifejlődésére. A szelén segíti a ráksejtek önmegsemmisítését, és védi a sejteket az oxidációtól. A legtöbb szelén a tenger gyümölcseiben, sovány húsokban, tojásban és a hüvelyesekben van.

Az elhízás a legfőbb veszélyforrás

A táplálkozás és a prosztatarák-túlélés közötti ok-okozati összefüggések nem teljesen bizonyítottak, és a diéta nem tekinthető a kialakult prosztatarák kezelési módjának sem, ám a statisztikai összefüggés egyértelműen megállapítható az egészséges táplálkozás és a daganat között. Stephen Freeland, a Duke Egyetem munkatársa azt írja, az elhízás az egyetlen befolyásolható tényező, amelyet bizonyosan összefüggésbe lehet hozni a prosztatarákos halálozással. A diéta elveinek betartása, a cukorfogyasztás visszaszorítása és a rendszeres testmozgás fogyást, valamint a prosztata egészségének javulását eredményezheti.

Diéta és táplálkozási tippek a prosztatarák kezelése alatt

A prosztatarák kezelése alatt törekedni kell az egészséges testsúlyra.

Túlsúlyos férfiak esetében ez némi fogyást jelent. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy a fogyás ne legyen túl gyors, és olyan diétát szabad csak folytatni, ami biztosít minden megfelelő tápanyagot, például fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet.

Mivel a prosztatarák kezelés és maga a betegség is sokaknál fogyást eredményezhet, ezért számos férfianak inkább a túlzott fogyás elkerülését kell szem előtt tartania. A diétában kulcsfontosságú az elegendő kalória bevitele, valamint az izomtömeg leépülésének megakadályozására a fehérje. Ajánlott a hal, a tojásfehérje, a sajt, a bab.

Maradjon aktív, például sétáljon naponta. Ha túl sokat ül vagy alszik, izomtömeget veszíthet, és megnőhet a testzsír, még akkor is, ha nem hízik.

A prosztatarák szűréséről

A megelőzés legfontosabb fegyvere a prosztata-szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente - ha lehetséges, urológus szakorvossal - vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A vizsgálat nem kellemes ugyan, de nagyon rövid ideig tart, nem fájdalmas, és a hasznossága miatt nem szabad azt elhanyagolni.

Szerző: Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos - WEBBeteg
További felhasznált forrás: MTI

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.