Téma: Egészséges táplálkozás

Ételek, amik fiatalosan tartanak

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük fiatalosságunkat. Cikkünkben ezek közül...

Immunerősítő étrendi tippek megfázás esetére

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.24. 15:03
Milyen ételek, italok fogyasztásával erősíthetjük ellenálló képességünket, és gyorsíthatjuk fel a gyógyulási folyamatot meghűlés esetén?

Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.21. 11:06
Sport
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a táplálkozás terén?

Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03
Gabona
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...

A rostgazdag étkezés véd a mellráktól - Táplálkozás és emlőrák

WEBBeteg - Cs. K., fordító; Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.01.26. 15:00
A mellrák megelőzésében az életmód kulcsfontosságú szerepet játszik a genetikai tényezők mellett. Kutatások szerint a rostban gazdag táplálkozás segíthet csökkenteni az emlőrák kockázatát, már kamaszkortól kezdődően.

A torma egészségre gyakorolt hatásai

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.12.30. 05:03
Torma
A torma hazánkban őshonos zöldség, melyet korábban elsősorban gyógynövényként termesztettek. Gyógyításban betöltött szerepének köszönhetően a fogyasztása évszázados hagyományokra tekint vissza, de később izgalmas...

Vigyázzon az alábbi ünnepi ételekkel!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2023.12.26. 18:00
A karácsony többek között az ízletes ételekről szól. Amennyiben speciális étrenden van cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint stb. miatt, az ünnepek alatti étkezések még nagyobb kihívást jelentenek....

Az aszalványok helye az egészséges étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.12.26. 12:40
Gyümölcs
Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható frissen a piacokon és a boltokban. Az aszalással (szárítással) tartósított...

Karácsonykor is étkezhetünk egészségesen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.12.14. 12:05
Az adventi időszakban nagyon sok ünnepi finomság, különlegesség kerül az asztalra, de az ünnepi vásári forgatagban is szívesen kóstolgatjuk az édességeket, a jellegzetes ünnepi ételeket.

A közös családi étkezések óvják a gyermeket az elhízástól

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.11.29. 18:03
Együtt ülve az asztalnál megbeszélni a napi történéseket és közösen étkezni nagyon fontos a családi összetartozás erősítése szempontjából mindenkinek, de különösen a gyermekek számára.

Szuperélelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.10.07. 05:03
Szuperélelmiszer
Manapság az emberek egészségtudata egyre inkább növekszik és szeretnének minél hosszabb ideig, minél egészségesebben élni. Elmondható, hogy egy változatosan összeállított étrend tartalmaz olyan élelmiszereket vagy...

Paleolit táplálkozás pro és kontra

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2023.10.06. 12:40
Paleolit táplálkozás
Miközben az orvosok és táplálkozási szakértők szerint az egészséges élethez mindenből szükségünk van egy kicsire, vannak, akik azt állítják, az összes gabonafélét felejtsük el a tejtermékekkel együtt, állati eredetű...

Növényi olajok típusai és felhasználásuk

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.09.17. 05:03
Növényi olaj
A növényi olajok a zsiradékok tápanyagcsoportjába tartoznak, melyeket magas olajtartalmú növényekből, magvakból állítanak elő. Kiváló zsírsavösszetételük miatt az emberi szervezet számára hasznos és szükséges...

A klorofill szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2023.08.12. 05:03
A klorofill a zöld növények színét adó pigment, mely által a napfényből fotoszintézis által energiához jutnak. A természetes klorofill egy zsírban oldódó anyag, ezért ha szeretnénk, hogy az elfogyasztott zöldség...

Az Aloe vera gél mint élelmiszer – Érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.08.06. 05:03
Aloe vera
Az Aloe verát ősidők óta ismerik, szeretik és alkalmazzák különböző gyógyítási célokra, melyek közül a legismertebb a bőrgyógyításban vitathatatlan szerepe. Az első feljegyzések még időszámításunk előtt 3500-ból...

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2023.07.23. 05:03
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok...

A rákellenes táplálkozás alapszabályai

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2023.06.21. 14:32
Rákmegelőzés
A daganatos megbetegedések okozta halálozásoknak a WHO szerint akár 30-50 százaléka megelőzhető lenne az ismert megelőzési stratégiák végrehajtásával. Ezen módszerek egy része a táplálkozással függ össze.

Vitamindús táplálkozással a szép hajért

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.06.11. 19:03
Ahhoz, hogy hajunk mindig szép legyen, nem elegendő pusztán kívülről megfelelően ápolni. A dús és ragyogó haj főleg belső tényezőkön múlik, így többek közt azon, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.05.09. 04:03
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi évtizedekben kezdtek egyre...