Stressz, alvászavarok: így segíthetnek a gyógynövények

Szponzorált tartalom
megjelent:

A stressz és az alvászavar legtöbbször kézen fogva jár, számos negatív hatásuk van az egészségünkre és a mindennapi életvitelünkre nézve. Egy-egy rosszabb éjszaka vagy feszültebb pillanat mindenkinél előfordulhat, de ha ezek az állapotok tartóssá válnak, megoldást kell keresni rájuk. (x)

Persze egyik probléma esetén sem ajánlott azonnal a nagyágyú gyógyszerekhez nyúlni. Jobb, ha első lépésben inkább életmódbeli változtatásokkal igyekszünk oldani a feszültséget és javítani alvásunk minőségét. A helyes életvitel mellett segítségünkre lehetnek még a nyugtató, alvást segítő gyógynövények is, amelyek akár hosszabb távon is alkalmazhatók.

Nyugtató és altató hatású gyógynövények

Macskagyökér és illatos macskamenta: a macskagyökér (valeriana) emberi orrnak kellemetlen illata megrészegíti a macskákat, valeriánsav-tartalma miatt viszont krónikus nyugtalanságra és ideges eredetű alvászavarra már nagyon régóta alkalmazzák. A macskamenta ugyanilyen hatással bír, de jobb ízű és kellemesebb illatú.

Citromfű: a citromfüvet egy ideig kötelezően termesztették a középkorban, mivel illóolajának köszönhetően elalvási zavarok, valamint ideges eredetű gyomor- és bélrendszeri fájdalmak esetén is segít. Napjainkra már vírusellenes, egyebek között herpeszvírusok elleni hatása is ismertté vált.

Kamilla: a sokoldalú kamilla szintén hatékony alvászavarok ellen, és finom íze miatt a gyerekek is szeretik.

Komló: kevésbé ismert, hogy a sör alapanyaga nyugtató, altató hatással bír. A legenda szerint álmosító tulajdonságát a növényt arató és a sörgyári munkások körében tapasztalták először.

Rozmaring, zsálya, oregánó: ezek a fűszerek szintén nyugtató, feszültségoldó hatással vannak az idegrendszerre. Persze nem elsősorban ételeink ízesítőiként, inkább tea vagy illóolajok formájában alkalmazva.

Külsőleg és belsőleg is alkalmazhatók

A fent említett fűszereket és gyógynövényeket többféle formában felhasználhatjuk, hogy élvezhessük jótékony hatásukat. Legegyszerűbb módja ennek az aromaterápia, amikor a növényekből készült, koncentrált illóolajokat hívjuk segítségül. Patikában, boltban szárított formában is kaphatók, és gyógytea formájában is fogyaszthatók. A főzet elkészítéséhez elég egy teáskanálnyi szárított gyógynövény egy csészéhez. Ugyanakkor ne essünk túlzásokba sem az illóolajok használatával, sem belsőleges alkalmazásnál: érdemes figyelmet fordítani a napi javasolt mennyiségekre!

Sedacur forte: három gyógynövény szinergikus hatásával

Sedacur ForteHa azt szeretnénk, hogy a megfelelő dózisban, ellenőrzött minőségben kapja meg szervezetünk a szükséges mennyiséget a gyógynövényekben rejlő hatóanyagokból, akkor válasszuk a gyógynövénykivonat-tartalmú gyógyszereket! A fent említett, igazolt hatású gyógynövényekből a Sedacur forte hármat is felhasznál. Ez a klinikailag igazolt hatású altató, nyugtató hatású növényi gyógyszer a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű kivonatát tartalmazza.

A kiegyensúlyozott hatóanyag-kombinációnak köszönhetően a Sedacur forte nappal nyugtató, feszültségoldó hatású, míg este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít. Ugyanakkor nappal nem tompítja a figyelmet, nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet és az autóvezetést sem. A Sedacur forte vény nélkül kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
A szépség ára
A szépség ára

Gerincproblémák, bütyök, kalapácsujj.

Testvérféltékenység
Testvérféltékenység

Hogyan lehet felkészülni rá?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.