A menstruációs görcsök hatása

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A Pain című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint a menstruációs görcsök ténylegesen megváltoztathatják a női agy szerkezetét.

Az elsődleges diszmenorrea (PDM) – a különben egészséges nőknél tapasztalt menstruációs fájdalom – a kutatások szerint a serdülő lányok 20-90%-át érinti. A menstruációval kezdődő alhasi görcsök jellemzik, melyek akár 72 órán át is tarthatnak.

A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése

A cukor, koffein, alkohol, stressz, és a testmozgás hiánya mind hozzájárulnak a PMS tünetek súlyosbodásához. Az is igaz, hogy a tejtermékek fogyasztása rontja a hormonális kiegyensúlyozatlanságot.
A premenstruációs szindróma (PMS) megelőzése

Tajvani kutatók mágnesesrezonancia-vizsgálattal nézték meg 32 olyan nő agyát, akiknek kórtörténetében szerepelt a menstruációs fájdalom, illetve 32 olyan nőét, akik korábban nem tapasztaltak ilyen panaszokat.

A vizsgálatokra akkor került sor, mikor a nők fájdalommentesek voltak, s ezen képek felhasználásával próbálták a szürkeállományt feltérképezni.

Az agy szürkeállománya ugyanis magába foglalja az agy idegsejtjeinek nagy részét.

Premenstruációs feszültség

A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Ezek a testi és pszichés változások a menstruáció jelentkezésével általában teljesen megszűnnek, és nem feltétlenül egyforma súlyossággal lépnek fel az egymást követő hónapok, évek során. Az esetek kb. 2-3 százalékában olyan súlyos is lehet ez a praemenstruációs szindróma, hogy lelki instabilitást, agresszivitást, letargiát okozhat, így ezeknek az asszonyoknak/lányoknak fokozott a depresszióra való hajlamuk.
Premenstruációs feszültség

A menstruációs görcsök hatása...

A fájdalmas menstruációs görcsökről beszámoló nők szürkeállományában különösen a fájdalomátvitelért és hangulati szabályozásért felelős, valamint egyes hormonokat szabályozó területeken csökkent a szürkeállomány mennyisége. A tanulmány szerzője szerint a változások akkor is tapasztalhatóak voltak, mikor a nők éppen fájdalommentesek voltak.

Ez azt mutatja, hogy nemcsak a krónikus fájdalom, hanem a ciklikus menstruációs fájdalom is okozhat tartós, központi változásokat. Noha a változások következményei nem ismertek, a kutatók aggasztónak tartják, hogy a serdülők agya is ki van téve mindennek. Következő lépés az lenne, hogy megvizsgálják a hormonok szerepét ezekben a változásokban, illetve azt, hogy a szürkeállomány ilyen jellegű elváltozásai visszafordíthatóak-e.

Tény, hogy vannak bizonyos agyszerkezeti változások, melyek a menstruációs görcsökkel jelentkeznek, melyek összefüggésbe hozhatóak a fájdalommal, de a hormonális változások és a stressz is szerepet játszhat benne.

A hormonális változások ugyanis érzékennyé teszik a neuronokat a fájdalomra, így az érintett beteg hajlamosabb erősebbnek érezni a fájdalmat.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.