Mozgásszervi állapotfelmérés és villámtesztek otthon

Feövenyessy Krisztina
szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
megjelent:

Saját testtartásunk vagy mozgástartományunk vizsgálata természetesen nem helyettesíti a szakszerű és komplex állapotfelmérést, de segíthet abban, hogy észrevegyük a mozgásszervi problémákra utaló első jeleket és még időben felkeressünk egy szakembert.

Mini-testtartáselemzés

Ha egyenesen áll egy tükörrel szemben, a mutatóujj és a hüvelykujj által formált lyukacskát („legókéz”) kell látnia. Amennyiben a két kézhátat („gorillakéz”) látja, felmerül a gyanú, hogy a vállai előreestek és befelé fordultak, a fejtartása pedig előrehelyezett. ha egyik válla lejjebb van, mint a másik, jó eséllyel alakult ki gerincferdülés. Álljon egyenesen és kérjen meg valakit, hogy készítsen önről egy fényképet oldalnézetből!

Ha a képen azt látja, hogy a füle előrébb van, mint a válla, térde, bokája, nagy valószínűséggel előrehelyeződött a fejtartása. Ha a hasa erősen kidomborodik, megvan az esélye annak, hogy a gerinc ágyéki szakaszán is megbomlott az izomegyensúly. A tartáshibák jelentősen felgyorsítják a kopásos folyamatok beindulását, hisz túl nagy és egyenetlen terhelés hárul a csigolyákra és a porckorongokra, illetve a csípő-, a térd- és a bokaízületre.

Néhány gyors teszt a megfelelő mozgásterjedelem ellenőrzésére

Gerinc

A gerinc előrehajlásának mozgásterjedelmét akkor nevezzük fiziológiásnak, ha bemelegített izmokkal és kötőszövettel, nyújtott térdekkel és gömbölyű háttal csigolyáról csigolyára előrehajolva ujjhegyével képes megérinteni a talajt. Ha a normál mozgástartomány megtartott, sem negatív (túlzott kötöttség, azaz a kézujjak messze vannak a talajtól), sem pozitív (túlzott lazaság, azaz könnyedén rásimul a combjára) irányban nem tapasztalható jelentős eltérés. Ha az ujjak távol vannak a talajtól, valószínűleg szegmentális blokkok, kötöttségek alakultak ki a gerincen. mindez erősen terheli a csigolyákat és a porckorongokat és kopásos gerincbetegségekhez vezethet. Ez esetben általában – természetesen igencsak leegyszerűsítve – az ágyéki gerincszakasz izmainak lazítása és nyújtása és az izomegyensúly helyreállítása nyújthat megoldást a problémára.

Az extrém hajlékonyság ugyanakkor a kötőszövet (inak, szalagok, ízületi tokok) lazaságára utalhat, ami a későbbiekben ízületi instabilitással, ezáltal rendellenes mikromozgások kialakulásával járhat, és szintén beindíthatja a kopásos folyamatokat. Szerencsére ez utóbbi problémára is létezik megoldás. Ha az izmokat kellőképp megerősítjük és folyamatosan karbantartjuk, részben átvehetik a kötőszövet stabilizáló funkcióját. A teszt egyébként a comb hátulsó izmainak nyújthatóságára is utal. A hátsó comb kötött izomzata és kötőszövete szintén akadályozza a fiziológiás mértékű előrehajlást.

Tovább A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei

Vállak és karok

Egyenes állásban az egyik karjával nyúljon a feje mögé, és érintse meg a hátát. Másik karjával nyúljon a háta mögé hajlított könyökkel, és próbálja meg közelíteni egymáshoz a kézujjakat. Fiziológiás esetben a kézujjak érintik egymást. Ha a kézujjak közt jelentős a távolság, a vállízület mozgástartománya valamilyen okból korlátozott. A vállízület igen sérülékeny struktúra, a mozgástartomány beszűkülése könnyen vezethet befagyottváll-szindrómához, így érdemes foglalkozni a problémával.

Boka, térd, csípő

Egyenes állásból, csípőszéles terpeszben guggoljon le úgy, hogy enyhén előre dönt, miközben mindvégig egyenes marad a gerince, fenekét pedig hátratolja. A teszt akkor negatív (azaz mozgásterjedelme akkor mondható megtartottnak), ha a háta egyenes, a két lábfej pedig párhuzamos marad, és az ujjaival meg tudja érinteni a talajt úgy, hogy a sarka is lent marad. Ha a sarka elemelkedik, nagy valószínűséggel rövidültek és feszessé váltak a vádli izmai. Ha nem érnek le az ujjai a talajra, valószínűleg a csípő és/vagy a térd és/vagy a bokaízület mozgásterjedelme korlátozódott.

(Szerző: Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője)

Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól?

Szeretne megszabadulni a nyak- és derékfájdalomtól?

Kifejezetten hasznos és izgalmas olvasmány mindazok számára, akik gerinc vagy más mozgásszervi problémával küzdenek, vagy egyszerűen csak szeretnének fittek, fiatalo(sa)k és egészségesek maradni. A Galenus kiadó új könyve átfogó, minden apró részletre kiterjedő, a mindennapi életben is remekül hasznosítható praktikus tudást és ezernyi jó tanácsot ad a XXI. századi, jellemzően mozgásszegény életet élő hétköznapi ember és/vagy hobbisportoló számára.

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.