Probiotikumok és rost-kiegészítők

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

Valószínűleg Ön is észrevette, hogy egyre több joghurtot reklámoznak úgy, hogy az probiotikumokat tartalmaz. A probiotikus kiegészítők baktériumkoncentrációja általában 1-50 milliárd.

A rost-kiegészítők leginkább psylliumot, korpát, inulint tartalmaznak. A psyllium a belekben gélszerű masszát képez, így segíti a salakanyagok távozását. A korpa a gabonából származik, míg a növényi eredetű inulin egy poliszacharid.

A probiotikumok és rost-kiegészítők alkalmazása

A probiotikumokat és a rost-kiegészítőket általában az emésztési problémák kezelésére, székrekedés felszámolására használják. A probiotikumok segítik a bélflóra természetes egyensúlyának és a jó baktériumok egészséges mennyiségének megőrzését. Sokan használnak probiotikumokat antibiotikum kezelés után, mivel a gyógyszer a jó baktériumokat is elpusztítja a belekben.

A probiotikumok bizonyítottan enyhítik a hasmenést, az irritábilis bél szindróma és a húgyúti fertőzések tüneteit, a rost-kiegészítők pedig csökkentik a székrekedést, a hasmenést, és a koleszterinszintet.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Milyen formában fogyaszthatóak?

A probiotikumok fogyasztásának számos módja van: megtalálhatóak a legtöbb joghurtban, kefirben, tejtermékben, de tabletta és ampulla formájában is kaphatók.

A rost-kiegészítők leginkább gabonapehely, müzli, gabonaszelet, korpás keksz vagy por és tabletta formájában hozzáférhetők.

A probiotikumok és a rost-kiegészítők mellékhatásai

A probiotikumok és a rost-kiegészítők leggyakoribb mellékhatása a gázképződés és puffadás. Amennyiben rost-kiegészítőt szed, fogyasszon hozzá elegendő mennyiségű folyadékot is, különösen, ha az psyllium tartalmú.

Minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt rendszeresítené étrendjében a probiotikumokat vagy a rost-kiegészítőket – segít megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb készítményt!

(WEBBeteg - Cs.K., fordító)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.