Milyen betegségekre utalhat a száraz bőr?

WEBBeteg
frissítve:

Bőrünk épsége nagyon fontos, mivel a környezettől elválasztja szervezetünket. Bőrünk védelmi funkciója a bőr hidratáltságával függ össze, a bőrszárazság hátterében számos ok állhat.

A száraz bőr lehet genetikailag meghatározott, de leggyakrabban a bőrt érő külső hatások okozzák, így például télen a fűtés miatti száraz levegő, illetve a hűvös, szeles idő, a melegebb hónapokban pedig a hosszan tartó napozás, továbbá évszaktól függetlenül a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, valamint a hosszú ideig, meleg vízben való fürdés.

A kisbabák bőre még sérülékenyebb, mint a felnőtteké, illetve az életkor előrehaladtával a felnőttek bőre egyre szárazabbá válik, ezért időskorban gyakori probléma a bőrszárazság.

A bőrszárazságot betegség is okozhatja!

Ha kisbabánál bőrszárazságot tapasztal, feltétlenül forduljon vele mielőbb orvoshoz az okok kiderítése és a megfelelő kezelés érdekében!

Ha felnőttkorban alakul ki bőrszárazság, ami hidratáló krémek, zsíros testápolók használata, illetve télen a levegő párásítása mellett sem enyhül, akkor a háttérben lévő okokat mindenképpen keresni kell, orvoshoz kell fordulni, hogy a betegségek későbbi következményei, szövődményei megelőzhetők legyenek.

Amennyiben betegség nem igazolódik, a száraz bőr megfelelő ápolása érdekében akkor is ajánlott bőrgyógyász tanácsát kérni!

Milyen betegségekre utalhat a száraz bőr?

Csecsemőkorban

Az ok lehet a bőr barrierfunkciójának veleszületett károsodása. Ilyen például a halbőrbetegség (ichthyosis) vagy az atopiás dermatitis. Előbbinél a bőr lemezesen hámlik, utóbbinál pedig finom hámlás észlelhető.

Felnőttkorban

Egyes betegségekre éppen a száraz bőr hívja fel a figyelmet. Ilyen esetekben a diagnózis felállításában a bőrszárazság mellett egyéb tünetek is segítenek.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a bőrszárazság mellett köröm- és hajtöredezés, fáradékonyság, a szellemi teljesítmény hanyatlása, sápadt bőr, az anyagcsere lassulása, hízás, fogak romlása és hidegintolerancia figyelhető meg.

Cukorbetegségben a bőrszárazság mellett szájszárazság és kínzó viszketés jelentkezik. Az 1-es típusú cukorbetegek jó étvágyuk ellenére fogynak, sokat isznak és pisilnek, krónikusan fáradtak. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőkre általában az elhízás jellemző. Mindkét típusú cukorbetegségben a bőrszárazságot egyéb bőrproblémák, nehezen gyógyuló sebek, valamint nagyobb fertőzési hajlam kíséri.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

Egyes daganatos betegségek (pl. leukémia, limfóma) tünete is lehet viszkető, száraz bőr.

A pikkelysömör, az ekcéma, a gombás bőrfertőzés, az ún. rózsahámlás (pityriasis rosea) foltokban okoznak száraz, hámló bőrterületeket. Ezek a betegségek speciális bőrgyógyászati szakellátást igényelnek.

Néhány gyógyszer (például pattanások kezelésére, allergiára, vérnyomás- vagy vérzsírcsökkentésre alkalmazott gyógyszerek) hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához. Ha bármely gyógyszer szedése mellett mellékhatásként bőrszárazságot észlel, értesítse róla kezelőorvosát, aki szükség esetén más gyógyszert írhat fel.

Bizonyos vitaminoknak (pl. B-vitaminok) és ásványi anyagoknak (pl. vas) a hiánya is okozhat bőrszárazságot. Ezek pótlása megfelelően összeállított étrenddel, helyes táplálkozással vagy szükség esetén B-vitamin és vaskészítmények szedésével lehetséges.

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Cikkajánló

Viszketés
A viszketés az egyik leghétköznapibb, ugyanakkor orvosi értelemben az egyik legnehezebben felderíthető jelenség, amit bőrgyógyászati, belgyógyászati betegségek, neurológiai és anyagcserezavarok, hormonális eltérések és pszichés problémák is okozhatnak.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.