Haspuffadás - Amikor az elfogyasztott ételek okozzák a tüneteket

Szerző: WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia
Ágnes, belgyógyász, hematológus

A gázképződés teljesen természetes, mindennapi folyamat, de ha fokozott mértékű, az kellemetlen lehet, és akár betegség is állhat a hátterében. Az emésztőrendszerben megjelenő gázbuborékok számos okra visszavezethetők: például a túlzott levegőnyelés vagy a táplálkozási szokások megváltozása is kiválthat puffadást, de néhány betegség (pl. ételallergia vagy -érzékenység), továbbá a nehezebben emészthető ételek és szénsavas italok is vezethetnek a panaszok megjelenéséhez.

Számos olyan élelmiszer létezik, amely egészséges és jótékony hatással van szervezetünk működésére, azonban köztudott, hogy puffasztó hatással rendelkezik. Ilyenek például a magas rosttartalmú ételek, melyeket érdemes lassabban, illetve módjával fogyasztani – amennyiben tüneteket okoznak –, így elkerülhető a kellemetlen diszkomfortérzés, ugyanakkor nem fosztjuk meg magunkat az értékes tápanyagoktól sem.

Ezt olvasta már? A rostok szerepe az étrendben

Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Zöldségfélék

A zöldségekben található cukrok emésztése során gáz szabadul fel, ami könnyen feszítő érzést idézhet elő a belekben. A hagyma és az articsóka fruktóztartalma, a spárga, a kelbimbó, a brokkoli, valamint a káposzta rafinóztartalma más ételekhez képest jellemzően nagyobb mértékű gázképződést okoz. Azok a zöldségek, amelyek vízben oldható rostban gazdagok (ilyen például a zöldbab és a borsó) szintén okozhatnak tüneteket, mivel az emésztésük a vastagbélben kezdődik, ezzel szemben az oldhatatlan rostok változatlan formában haladnak át a bélrendszeren, így nem okoznak kellemetlen mellékhatásokat sem.

Gyümölcsök

A gyümölcsfélék szintén az oldható rost, valamint a cukortartalmuknál fogva lehetnek puffasztó hatásúak, így például a szorbitot tartalmazó gyümölcsök (aszalt szilva, alma, barack, körte) fogyasztása járhat kellemetlen hasi panaszokkal. A szorbitot gyakran édesítőszerként is használják az élelmiszeriparban, leginkább cukorkákban és a rágógumikban találkozhatunk vele, tehát ezeket a termékeket is tanácsos mértékletesen fogyasztani.

Keményítő tartalmú élelmiszerek

A keményítőben és szénhidrátban gazdag ételek többnyire nehezebben emészthetőek, ezért ezek lebontásakor is fokozottabb gázképződés figyelhető meg. A lista élén a búza alapú élelmiszerek állnak, többek között a müzli, valamint a kenyér- és tésztafélék, de problémát okozhat a kukorica és a burgonya is. Ellenpéldaként említhető a rizs, ami magas szénhidrát- és keményítőtartalma ellenére ritka esetben okoz puffadásos tüneteket.

Tejtermékek

Közismert tény, hogy a tejtermékekben található cukor, a laktóz sokak számára emésztési problémákat okozhat, amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő laktázenzim a szervezetbe jutó tejcukor lebontásához. Ilyen esetekben a tej mellett a sajtok, a tej alapú jégkrémek, a joghurtok és számos más, tejből készült élelmiszer elfogyasztása után jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, például haspuffadás, hasi görcsök, bélgázok és hasmenés. A laktózintoleranciával élők számára ajánlott ezeket a termékeket teljesen kiiktatni az étrendből.

Zab

Habár a zabalapú ételek, például a zabkorpa, illetve a zabpehely nagyon egészségesek, és a reggeli étkezések során a legideálisabb választásnak bizonyulnak, felszívódásuk során a bennük található oldható élelmi rostoknak köszönhetően szintén puffadást okozhatnak. Azonban nem szükséges feltétlenül kiiktatni az étrendünkből ezeket a hasznos élelmiszereket, inkább érdemes kisebb adagokban, lassan hozzájuk szoktatni a szervezetünket, és fogyasztásuk mellett kiemelten ügyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Bővebben Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

Szénsavas italok

Akár ásványvízről van szó, akár cukrozott üdítőitalokról, a bennük található szénsav gyakorlatilag felesleges levegőként kerül be a szervezetbe, amely megterhelő lehet a gyomor számára, és a felszívódás során a legtöbb esetben diszkomfortérzést, hasfeszülést és bélgázosságot idéz elő. Az édesített italoknál hatványozódhat a puffasztó hatás, amennyiben fruktózt vagy szorbitot tartalmaznak.

Összességében megállapítható, hogy számos olyan élelmiszer létezik, amely az összetételénél fogva okozhat emésztési problémákat és puffadást, azonban a megoldás nem feltétlenül az, hogy elkerüljük ezeket az ételeket, hiszen többségük fontos eleme az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Tudatos odafigyeléssel viszont megelőzhető a tünetek jelentkezése. A problémát okozó ételeket ajánlott fokozatosan bevezetni az étrendbe, odafigyelve, hogy ezekből kisebb adagok kerüljenek a tányérra, továbbá fontos az is, hogy egyszerre lehetőleg csak egy típusú élelmiszert fogyasszunk ezek közül.

Olvasson tovább! A haspuffadás nem emésztőszervi okai - Súlyos betegséget is jelezhet!

Forrás: WEBBeteg
M. J.;
everydayhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Módosítva: 2020.07.04 19:35, Megjelenés: 2017.06.26 16:04

CIKKAJÁNLÓ

 Autizmus lányoknál

Autizmus lányoknál

Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

Energiára van szüksége?

Energiára van szüksége?

Ginsana - Növényi gyógyszer, ami segít szembenézni a mindennapok kihívásaival!

Allergiás?

Allergiás?

A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.

Hogyan kerülje el a haspuffadást?

Az állandó stressz károkat okozhat az emésztőrendszerében, különösen, ha hajlamos a puffadásra és gázképződésre.

Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos ezekkel...

Haspuffadás, bélgázok: mik lehetnek a...

A hasi fájdalmat és a székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, ezt követi a fokozott böfögés és a teltségérzés....

Mi okozhat haspuffadást? Tudásteszt

A hasfájás és a székrekedés után a harmadik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma a haspuffadás. Hátterében számos kiváltó tényező...

A haspuffadás nem emésztőszervi okai -...

A haspuffadás legtöbb esetben táplálkozási vagy életmódbeli okokra, helytelen szokásokra vezethető vissza, illetve ezenkívül a legtöbb esetben emésztőszervi...

Görcsöl? Puffad? Fáj? - A gyomorproblémák...

A különféle emésztőszervi panaszok egyre gyakoribb problémának számítanak a lakosság körében. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen okok húzódnak...

Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj...

Tisztelt Szakértő! Étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből....

Bélgázok gyermekkorban

Bélgázok bakteriális emésztés következtében a vastagbélben keletkeznek. Nagyrészt a táplálékok maradékából, főleg emésztetlen rostokból származnak,...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Az emésztőrendszer állapota teszt

Az emésztőrendszer állapota teszt

Infografika és videó