A szénhidrát-mentes életmód veszélyeket rejt?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Táplálkozási szakértők ajánlása szerint – mint annyi minden esetében – a szénhidrátokkal (és a róluk való teljes lemondással) is ajánlatos csínján bánni: egy kísérlet szerint, negatív egészségügyi következményekkel járhat a szénhidrátok teljes mellőzése.

Számos fogyókúra épül arra az elvre, hogy a fehérjebevitel emelése mellett, teljesen mondjunk le a szénhidrátokról.

A szénhidrátok

Nem mindegy, hogy milyen formában visszük be szervezetünkbe a szénhidrátokat, mert fennállhat az elhízás és a cukorbetegség veszélye. A szénhidrátok

Ez a fogyás szempontjából igen hatékony lehet, ám ez a táplálkozási mód – amelyhez például a sokak által követett Atkins-diéta is sorolható – kedvez az artériák elzáródásának, s ezáltal drasztikusan megnő a szívinfarktus és az agyvérzés előfordulásának kockázata –állapította meg az a tanulmány, amely egereken végzett megfigyelések eredményeit összegzi.

A legnagyobb veszélyforrást azonban az jelenti, hogy a szénhidrátok mellőzésével a vér zsírtartalma gyakorlatilag nem változik, s egyéb, a vérképből kiolvasható jelek sem utalnak az erekben, mindeközben vészesen gyarapodó lerakódásokra.

Magas fehérjebevitel mellett több lerakódás

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Lássuk a csapdákat!

A patinás Harvard Egyetem kutatói, három csoportba osztották kísérleti rágcsálóikat, s közülük az egyik csoportot minimális szénhidrát-fogyasztásra, ám annál több fehérje-bevitelre ítélték.

Az utóbbi társaságba tartozó egerek súlya, a megfigyelés ideje alatt feltűnően kevésbé gyarapodott, mint a másik két normál koszton élő rágcsálócsapaté, ugyanakkor ereikben lényegesen több lerakódást mutattak ki a tudósok, s amikor arra szükség lett volna, a „szénhidrátmentes” egerek érfalának regenerációja sem bizonyult megfelelőnek.

Észrevétlen érelzáródás

Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?

Milyen hatással lehetnek a zsír és vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok, a zöldségek és gyümölcsök a bélrendszeri daganatok kialakulására?
Milyen ételeket együnk?

A sokat látott harvardi kutatókat az döbbentette meg leginkább, hogy a rágcsálók ereinek lassú, ám fokozatos eltömődését, semmiféle klasszikusnak mondható jel nem előzte meg: a vér zsír-, cukor- és inzulintartalma, valamint az esetleges gyulladásokat leküzdő anyagok mennyisége változatlan maradt.

Mélyreható vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy a szénhidrátmentes táplálékot fogyasztó egerek csontveleje és vére, már két hét után 40 százalékkal kevesebb, úgynevezett endotheliális őssejtet (EPC-t) tartalmaz.

További cikkeink

Utóbbiak a csontvelőben képződnek, s az érfal regenerációjában, valamint növekedésében játszanak kulcsfontosságú szerepet.

További megfigyeléseinkben arra keressük a választ, hogy az eddigi rágcsálókon elvégzett vizsgálatok, mennyiben vonatkoztathatók az emberekre is, ám a szénhidrátokat teljesen mellőző drasztikus táplálkozási móddal, addig is ajánlatos óvatosabban bánni – tanácsolják a Harvard szakértői, a „PNAS” című tudományos folyóirat oldalain megjelent cikkükben.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.