A fogamzásgátlási módszerek legkorszerűbb típusai

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A nem kívánt terhesség elleni védekezés igénye egyidős az emberiséggel. Régészeti kutatások bizonyították, hogy óvszert már az ókori Egyiptomban is használtak. A korszerű fogamzásgátlási módszerek azonban csak azután terjedhettek el széleskörűen, hogy a gyógyszeripar olcsón, nagy mennyiségben tudott fogamzásgátló hatóanyagot előállítani. Ez az 1960-as években az Egyesült Államokban következett be.

Magyarországon alig néhány évvel az amerikai bevezetés után szabadalmaztatták az első fogamzásgátlót, ebben tehát a világ élvonalához tartozunk. Tény, hogy a szinte mindenki számára olcsón hozzáférhető fogamzásgátlásnak nem kívánt hatásai is vannak – gondoljunk csak a szexuális szabadosság elterjedésére a 60-as évek „nagy nemzedéke” körében –, előnyei azonban messze meghaladják a hátrányokat. Csak egy előny a sok közül, hogy a kriminális abortuszok visszaszorulásával megszűntek azok a néha halálos szövődmények, amelyek ezen beavatkozások során gyakran bekövetkeztek.

A legkorszerűbb módszerek

Napjainkban három olyan igazán korszerű fogamzásgátló módszer létezik, amely hazánkban is mindenki számára hozzáférhető. Ezek:

  • korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták,
  • hormontartalmú hüvelygyűrű,
  • hormontartalmú méhen belüli eszköz.

Korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták

A világon a legszélesebb körben alkalmazott fogamzásgátlási módszer a tabletta. Elterjedését főleg az tette lehetővé, hogy olcsón, nagy mennyiségben előállítható. A kezdeti tabletták még magas hormontartalmúak voltak, a jelenlegiek hatóanyagtartalmát 30-40 szeresen meghaladták. Nyilvánvaló, hogy mellékhatásaik is ezzel arányosak voltak.

A kutatások azt bizonyították, hogy az esetek legnagyobb részében 20 mikrogramm ösztrogéntartalom elegendő a fogamzásgátló hatás kifejtéséhez, a korszerű tablettákban ennyi jelenleg az ösztrogén mennyisége (a tabletták tartalmaznak egy másik hatóanyagot is, amely az egyes gyógyszerekben más és más, de ösztrogént valamennyi kombinált tabletta tartalmaz). Akinek ez a dózis nem elegendő, annak felírható a nagyobb ösztrogéntartalmú (általában 30 mikrogrammos) tabletta.

A korszerű fogamzásgátló tabletták előnye, hogy viszonylag olcsók (sajnos hazánkban a társadalombiztosítás nem támogatja őket), jól tolerálhatók, kevés mellékhatásuk van. Hátrányuk, hogy naponta be kell venni őket, 1-2 tabletta bevételének elfelejtése pedig máris nem kívánt terhességet eredményezhet.

A speciális sürgősségi fogamzásgátló tabletta is ide tartozik, vészhelyzet esetén a segítségével sok abortuszt lehet megelőzni

Hormontartalmú hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű a tablettával megegyező hatékonyságú eszköz. Ez egy rugalmas, hormontartalmú műanyag gyűrű, amelyet a hüvelybe kell felhelyezni, hatóanyaga pedig a hüvely nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. Előnye, hogy a felszívódás egyenletes, nem befolyásolja a gyomor-bélrendszeri betegségek tünetei (hányás, hasmenés), és alkalmazása nem jelent mindennapi elfoglaltságot. E havi módszer (3 hét használat, 1 hét szünet) az elfelejtett tabletta problémáját is kiküszöböli, miközben a jelenleg elérhető legalacsonyabb ösztrogén tartalommal bír. Hátránya lehet, hogy magasabb árfekvésű, és nem mindenki számára vonzó alkalmazásának módja.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz

A spirálok – ez a méhen belüli eszközök közkedvelt elnevezése, holott a korszerű eszközök már egyáltalán nem hasonlítanak a kezdeti, valóban spirálszerű hurkokhoz – elsősorban a már szült hölgyek számára jelentenek alternatívát. A jelenleg hozzáférhető legkorszerűbb méhen belüli eszköz egy hormontartalmú „tartállyal” rendelkezik, amelyből a hatóanyag 5-6 éven keresztül egyenletesen szívódik fel. Hatékonysága megegyezik a tablettákéval, és magasabb fokú az egyszerű méhen belüli eszközökénél.

Előnye, hogy felhelyezés után 5-6 évig leveszi használója válláról a fogamzásgátlással járó terheket, csökkenti a havi vérzés mennyiségét és az esetleges menstruációs görcsöket. Hátránya, hogy ára megközelíti az 50 ezer forintot, illetve hogy sokan idegenkednek a méhen belüli eszköz viselésétől.

Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy számára melyik fogamzásgátlási módszer lenne ideális, vagy váltani szeretne, bátran keresse fel nőgyógyászát, és kérjen tájékoztatást a szóba jöhető módszerekről!

Tovább Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.