Fogamzásgátló és nőgyógyászati, urológiai fertőzések

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A fogamzásgátló gyakran kerül szóba a nőgyógyászati fertőzésekkel kapcsolatosan, sok esetben teljesen alaptalanul, ugyanis az ok okozati összefüggés közvetett. Mi az összefüggés a nőgyógyászati és húgyúti fertőzések, illetve a fogamzásgátló használata között?

A legtöbb nő, aki fogamzásgátlót szed, nem alkalmaz egyéb, kiegészítő védekezést. Sok esetben nincs is rá szükség, hiszen a fogamzásgátló tabletta megbízható védelmet nyújt, másrészről megbízható partner esetében, ahol nem merül fel a promiszkuitás lehetősége, a nemi úton terjedő fertőzések ellen sem kell védekezni.

Ha nem történik óvszeres védekezés, akkor sperma kerül a hüvelybe, ami a hüvely enyhén savas pH értékét lúgos irányba tolja el. Ha a hüvely enyhén savas pH-ja lúgos irányba tolódik, akkor a természetese védelmi rendszeres zavart szenved, az alacsony csíraszámban jelenlévő betegséget okozó baktériumok és gombás teret nyerhetnek, szaporodásnak indulhatnak, és hüvelyi fertőzés alakíthatnak ki.

Mechanikai sérülések

Figyelembe kell még azt is vennünk, hogy a szexuális aktus során mechanikai hatás következtében a szeméremtest, a húgycső és a hüvely környéke súrlódásnak van kitéve. A súrlódás következtében a gáttájon lévő baktériumok számára kiváló lehetőség nyílik a terjedésre.

Végül, de nem utolsó sorban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nőknél a végbél anatómiailag közel van, az ott normálisan jelenlévő baktériumok pedig fertőzőnek tekinthetőek mind a húgyutakban, mind a nemi szervekben való megtelepedéskor. A mechanikai hatás eredményeként nőgyógyászati, húgyúti fertőzések alakulhatnak ki.

Milyen módszerek segíthetnek a problémák megelőzésében?

A visszatérő nőgyógyászati és húgyúti fertőzések esetében érdemes megpróbálni óvszeres védelmet használni, de sok esetben már az is segíthet, ha aktus után tejsavas irrigálással távolítja el a nő az ondót a hüvelyéből. A gyakori húgyúti fertőzések esetében szükséges lehet egy ellenőrző vizsgálat lappangó nőgyógyászati fertőzés irányába, illetve az aktus utáni hólyagürítés és a gáttájék alaposan tisztántartása is segíthet a visszatérő fertőzések elkerülésében.

Ne felejtkezzünk meg a kismedencei gyulladással szembeni védőhatásról sem!
A fogamzásgátló tabletták tartós szedése esetében a kismedencei gyulladás kisebb arányban fordulnak elő, ez pedig megelőzi az összenövések, ezáltal meddőségi problémák, illetve méhen kívüli terhesség kialakulását.

A hüvelygyűrű

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb módszerének tartják számon a fogamzásgátló tablettákat. Időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent. A hüvelygyűrű - Előnyök és hátrányok

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.