Kórházi fertőzések: a mobiltelefonok is terjesztik

Független Hírügynökség
megjelent:

Az kórházi személyzet mobiltelefonjai tele vannak kórokozókkal. Sokszor még a rettegett kórházi szuperbaktérium, a gyógyszerekre nem reagáló MRSA is ott van a készülékekeken, állapították meg török kutatók.

Az Ondokuz Mayis Egyetem szakemberei 200 műtős és intenzív osztályos orvos és nővér mobiltelefonját vizsgálták meg.

A mobilok 95 százalékán volt legalább egy baktérium, több mint egy harmada volt fertőzve két különböző baktériummal. A telefonok több mint 11 százalékán találtak 3 vagy több különböző baktériumot.

A baktériumok között nemcsak olyanok voltak, amelyek legfeljebb apró bőrirritációt okoznak, hanem olyanok is, amelyek halálosak is lehetnek.

A fertőzött mobilok 12 százalékán megtalálták a gyógyszerellenálló methicillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) elnevezésű baktériumot, amely világszerte a legveszélyesebb kórházi fertőzést okozza. Bár az orvosok és a nővérek többsége a kézmosási szabályokat betartotta, csak 10 százalékuk tisztította rendszeresen a mobilját.

A mobiltelefon, mint a kórokozók szállítóeszköze

"A mobiltelefonok a fertőzés melegágyai lehetnek, a kórházi körülmények között megkönnyítik a kórokozók betegről betegre való terjedését" - állapította meg a tanulmány.

A gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók egy része ártalmatlan az egészséges emberekre, de halálos lehet a legyengült kórházi páciensek esetében. Az ilyen baktériumok a nyílt sebeken, katétereken, lélegeztető csöveken keresztül könnyen bejuthatnak a szervezetbe.

Az Egyesült Államokban - ahol van ilyen országos statisztika - a kórházban szerzett fertőzések 60 százalékát okozza az MRSA baktérium. Az MRSA 2005-ben 94 ezer embert fertőzött meg Amerikában, és közülük 19 ezer halt meg.

A török kutatók elismerik, hogy a megállapításaik általánosításához szélesebb körű kutatásra is szükség van.

A mobilok kórházi betiltásának nem lenne gyakorlati értelme- írják -, mert a telefonokat gyakran használják szükséghelyzetekben.

De a török kutatók szerint józan paraszti ésszel is belátható, hogy lehetne csökkenteni a fertőzésveszélyt, ha az orvosok gyakran tisztítanák a telefonjukat alkoholos fertőtlenítőszerrel.

A tanulmány az Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials című orvosi lapban jelent meg pénteken.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.