Van-e előnye a herpesz szuppresszív kezelésének, ha tünetmentesek vagyunk?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Kíváncsi, hogy van-e előnye a herpesz kezelésének, ha ritkán vagy sosem szenved annak tüneteitől? Érdemes-e a szuppresszív terápiát alkalmazni a herpeszes hólyagok megjelenésének megelőzésére?

Miért lehet előnyös a szuppresszív terápia?

A napi szuppresszív terápia alkalmazása még abban az esetben is hasznos lehet, ha nincsenek herpeszproblémái. Ennek magyarázata az, hogy a vírust úgy is továbbíthatja a partnerének, ha még soha nem volt felismerhető herpeszfertőzése.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak akkor fertőz a herpeszük, amikor hólyagjuk van, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban. Tévednek. A genitális herpesz bármikor továbbítható. Ezért a több szexuális partnerrel rendelkező személyek számára javasolt a szuppresszív terápiát alkalmazni a herpes simplex vírus (HSV) ellen. Akkor is dönthet a terápia mellett, ha épp nincsenek tünetei, és a partnere nem fertőzött a herpeszvírussal.

A herpesz bármikor fertőzhet

Ne feledje, hogy a herpesz bármikor továbbítható, noha a herpeszes emberek nem mindig fertőzőek. Általánosságban elmondható, hogy leginkább a hólyagképződés idején fertőző, illetve közvetlenül az azt megelőző és azt követő időszakban. Emellett, ha herpesze van, leginkább a fertőződését követő első évben fertőző, de a vírust bármikor máskor is továbbíthatja, még akkor is, ha évek óta nem volt aktív betegsége.

Nem csak arról van szó, hogy valaki fertőző, ha nincs látható tünete. Néhányan nem is tudják, hogy épp herpeszük van, mert a tünetek olyan enyhék vagy tünetmentesek. Tehát, a herpeszvírus akkor is továbbítható, ha a herpesznek nincs semmilyen jele.

A szuppresszív terápia segíthet megelőzni a tünetmentes átvitelt

Sajnos sok beteg nem ismeri a tünetmentes herpesz átvitelének kockázatát.

Szerencsére a szuppresszív kezelés nagyon hatékony lehet a megelőzésében.

Ha herpesszel él, és egy vagy több nem fertőzött szexuális partnere van, fontolja meg, hogy megkérdezi orvosát a napi szuppresszív terápia lehetséges előnyeiről. Az óvszer nem 100%-ig hatékony a herpesz terjedésének megakadályozásában, mivel a vírus bőrről bőrre kerülve terjed. A szuppresszív terápiáról kimutatták, hogy legalább 50%-kal csökkenti az átadás valószínűségét. Ha gyakori Önnél a herpeszes hólyagok megjelenése, a szuppresszív terápia 70-80 százalékkal csökkenti azok előfordulását.

A szuppresszív terápia nem 100%-ig hatékony az aszimptomatikus (tünetek nélkül jelenkező) herpesz terjedésének megszüntetésére. Ez különösen igaz azok esetében, akik gyakori fertőzéstől szenvednek, ezért tudnia kell, hogy a szuppresszív terápia nem helyettesíti az óvszert. Azonban a megfelelő gyógyszerek és az óvszer együttes használatával nagymértékben növeli annak esélyét, hogy megvédje partnereit a nemi herpeszfertőzésektől.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.