Ingyenes lett a HPV elleni védőoltás

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

2014 őszétől ingyenesen kaphatják meg a 7. osztályos – 12. évüket betöltött – lányok a méhnyakrák elleni védőoltást. A vakcina azonban nemcsak a számukra javasolt: kortól függetlenül minden nő számára ajánlják a megelőzés ezen formáját – hangsúlyozták a témában rendezett keddi sajtótájékoztató előadói.

A világon minden második percben meghal egy nő a méhnyakrák miatt. Európában pedig 18 percenként veszítünk el egy nőt annak ellenére, hogy a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés megelőzhető védőoltással, a szűrővizsgálattal időben felfedezett betegség pedig gyógyítható – mondta Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont járványügyi főorvosa. A méhnyakrák a második leggyakoribb halálok – a mellrák után – a nők körében, pedig a megelőzésére adott védőoltás 93 százalékban képes megelőzni a méhnyakrák kialakulását – hangsúlyozta az előadó.

A méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV-vírusnak több mint száz törzse ismert, közülük a 16-os és a 18-as a leggyakoribb rákkeltő típus – ezek együttesen a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért felelősek – részletezte a főorvosasszony. A nők 80 százaléka élete során legalább egyszer átesik HPV-fertőzésen. Az esetek 80 százalékában a fertőzést legyőzi az immunrendszer, ám 20 százalékuk rákos megbetegedéseket, ezek egy százaléka pedig áttéteket okoz, ez azonban védőoltással megelőzhető – hangsúlyozta Dr. Béres Zsuzsanna.

Az oltásra a legoptimálisabb időpont a nemi élet megkezdése előtt, serdülő korban van, de minden nőnek ajánlott, hiszen a HPV-fertőzést az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amely ráadásul bőr-bőr kontaktussal (például nem higiénikus uszoda, fürdő, konditerem használatával) is terjedhet. Fontos azonban, hogy az is felkeresse rendszeresen a nőgyógyászát, aki oltva van. A két megelőzési módszer ugyanis nem kiváltja, hanem kiegészíti egymást – emelte ki Dr. Béres Zsuzsanna.

Fontos, hogy a tinik is értsék az oltás célját

Hiszek a primer prevencióban, úgy gondolom, hogy egyetlen betegséget sem érdemes kipróbálni, ha van lehetőség a megelőzésre – kezdte előadását Dr Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgató főorvosa. A programtól a rákmegelőző állapot számának csökkenését várjuk. Fontos, hogy a tinik is tudják és értsék a védőoltás beadásának célját. A vakcináció során nem élő vírusokat juttatunk a szervezetbe, nincs benne élő kórokozó, éppen ezért a védőoltás nem okozhat méhnyakrákot. Ha valaki bármikor az élete során megkapta a védőoltást, feltételezhető, hogy egész életére védett lesz a fertőzés ellen – hangsúlyozta a szakember. A hetedik évfolyamos lányok az oltás első adagját októberben kapják meg, a másodikat pedig 2015 tavaszán – tette hozzá Dr Mészner Zsófia.

HPV elleni védőoltást fiúknak és fiatal férfiaknak is

Nemtől függetlenül 12 éves kortól egészen 65 éves korig javasoljuk a HPV-oltást. Magyarországon már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes vakcina. A HPV elleni védőoltás fiúknak és fiatal férfiaknak is ajánlott

„Már túl késő volt beoltatnom magam”

2011 végén, második lányom születése után diagnosztizálták nálam a méhnyakrákot. Szerettem volna beoltatni magamat, de sajnos már túl késő volt! Ezzel elkerülhettem volna a családommal mindazt a megpróbáltatást, amely a méhnyakrákkal jött. – mesélte személyes élményét Tóth Icó, a méhnyakrák megelőzését és terápiáját felkaroló Mályvavirág Alapítvány vezetője. A méhnyakrákot nemcsak érezhetjük, hanem meg is előzhetjük – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Tóth Icó.

Egy édesanya nem lehet beteg

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi nem lehetünk betegek – mondta az énekesnő Szandi, aki a Méhnyakrák Elleni Védőoltás nagyköveteként az anyák felelősségét hangsúlyozta beszédében. Ha gyerekünk van, nagy a felelősségünk, hogy egészségesek legyünk, és vigyázzunk magunkra – tette hozzá az énekesnő. Ha pedig beoltatjuk lányainkat, lehetőséget adunk nekik arra, hogy ők is átéljék az anyaság érzését – hangzott el a sajtótájékoztatón.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

A HPV elleni védőoltás

Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
HPV oltás
A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV elleni oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, sőt férfiaknak is.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.