A hepatitis C fertőzés már egy nyálvizsgálattal is ellenőrizhető

Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

A hepatitis B és C vírusok akár 10-50 évig is lappanghatnak úgy a szervezetben, hogy közben gyakorlatilag semmilyen tünet nem érezhető, mégis a máj károsodását, májzsugort vagy májrákot okozhatnak. A hepatitis fertőzés veszélyeiről és a megelőzés, valamint a felismerés lehetőségeiről Dr. Makara Mihály belgyógyász-hepatológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdeztük.

Miért annyira veszélyes a Hepatitis fertőzés? Miért kell komolyan vennünk a veszélyt?

Az idült májgyulladást okozó hepatitis vírusok (B és C vírushepatitis) legveszélyesebb tulajdonsága, hogy akár 10-50 éven át lappanghatnak tünet nélkül, mely idő alatt olyan idült gyulladást okoznak, ami májzsugor és végül májrák kialakulásához vezet. Tünetmentesen, vagy olyan jellegtelen tünetek mellett, mint például a fáradékonyság a máj akár 80%-a is elpusztulhat. Ezért fontos, hogy ha laboratóriumi vizsgálat során (vérvétel) többször emelkedett májenzim-értékek jelentkeznek, kérjük háziorvosunkat a hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálat elvégzésére.

A krónikus vírushepatitis rizikótényezői jól körülhatárolhatók: fokozottan gyanakodni kell a vírusfertőzésre, ha valaki 1993 előtt transzfúziót kapott, vagy egészségügyi dolgozó. A legtöbb hepatitis C fertőzés 1993 előtt keletkezett – mielőtt a transzfúzióba adott véreket szűrni kezdték volna C vírushepatitisre –, majd 20-30 éven át lappangott.

Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!


Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. A becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt. Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!>>

A jelenleg ismert fertőzöttek nagy része a 45-65 éves korosztályból kerül ki. A fertőzést napjainkban leginkább tetoválás, vagy intravénás, intranazális droghasználat során lehet megkapni. Előfordulhat családon belüli, illetve anyáról az újszülöttre történő átvitel is.

A felsorolt kockázati tényezőkkel rendelkező embereknél még enzimemelkedés nélkül is indokolt vizsgálni a hepatitis B és C fertőzést, mert e vírusfertőzések mellett az enzimértékek nem ritkán normális határon belüliek, de ilyenkor is haladhat előre a májbetegség és a kötőszövet felszaporodása.

A vírusfertőzés időben történő felfedezésével és meggyógyításával mindez megelőzhető!

Hány Körülbelül hány ember fertőzött ma Magyarországon hepatitis vírussal?

Magyarország lakosságának 0,7%-a fertőződött hepatitis C vírussal, míg kb. 0,5%-a hepatitis B vírussal. Országosan összesen nagyjából 100 000 fő érintett; közel felük nem is tud róla. Az elmúlt 10 évben 22 000 új hepatitis C vírusfertőzést regisztráltak, ebből 7 000 fő részesült kezelésben, s „csak” 3 500-an gyógyultak meg teljesen. 2013 májusától hazánkban is elérhető új terápiával a gyógyultak száma várhatóan növekedni fog, olyanok is kaphatnak új esélyt, akik a korábbi kezelésekre nem, vagy csak részben reagáltak.

Milyen típusai vannak a hepatitis fertőzésnek, és mi jellemző az egyes típusaira?

A-hepatitis: A hepatitis fertőzések legenyhébb formája, rossz higiénés körülmények következtében terjedhet. Létezik ellene védőoltás. Az E hepatitisz is igen hasonló.

B-hepatitis: DNS-vírus. Kezeletlen krónikus hepatitis B fertőzés esetén megnövekszik a májzsugor, májrák kialakulásának esélye. Vérrel, testnedvekkel (tehát szexuális úton is!) terjed. Létezik ellene védőoltás, a serdülőket 14 éve kötelezően oltják. A D, avagy delta vírus a B vírussal társulva okoz csak betegséget.

C-hepatitis: Vérkontaktus útján terjed, napjainkban kiemelten az egészségügyi dolgozókat (tűszúrásos balesetek) és az intravénás, intranazális kábítószer fogyasztókat, valamint a nem megfelelő körülmények között tetoválást készíttetőket (a vírus a festékben is életképes marad) veszélyezteti, azonban 1993 előtt bárki megkaphatta vérkészítmény, vérátömlesztés útján. Csendes gyilkos: akár 50 évig is lappanghat jellegzetes tünet nélkül, a májrákok kialakulásának közel 70 százalékáért tehető felelőssé.

Hol tart a védekezésben és a megelőzésben a magyar lakosság?

A hepatitis B vírusfertőzés elleni oltással e betegség megelőzhető, és a serdülőket 14 éve oltják. Az 1986 előtt születettek azonban csak kivételesen kaptak oltást, így nekik a védőoltás beadása indokolt, az oltásnak ellenjavallata, veszélye gyakorlatilag nincs. A védőoltás A és B vírushepatitis ellen kombináltan is elérhető.

A hepatitis C vírusfertőzés ellen nincs, és a közeljövőben nem is várható védőoltás, így a fertőzés megelőzéseként a vérkontaktus kerülése javallott.

Mit tehetünk a Hepatitis fertőzés megelőzése érdekében?

Az A és B hepatitis elleni védőoltás mindenkinek javasolt. E mellett kerülendő a közös tű, borotva, fogkefe, manikűr-készlet használata, a piercingek egymás közötti cserélgetése, valamint a megfelelő védekezés nélküli (gumióvszer) szexuális kontaktus.

Hova lehet fordulni, ha úgy érezzük, van esély arra, hogy megfertőződtünk?

Ha a korábban említett rizikótényezők közül akár egy is fennáll, érdemes a háziorvostól hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálatot kérni. Ma már magánorvosi rendelőkben elérhető a hepatitis C vírusfertőzést kimutató nyálteszt. Ez egy egyszerű nyálvizsgálattal 20 perc alatt ad megbízható eredményt a fertőzöttségről.

Amennyiben e tesztek pozitív eredményt hoznak, úgy a háziorvos a területileg illetékes hepatológiai centrumba (a centrumok listája megtalálható a Májbetegekért Alapítvány honlapján: www.majbeteg.hu) utalja a beteget, s ott megkezdődhet a szakszerű gondozás.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Módosítva: 2014.07.17 13:31, Megjelenés: 2014.07.17 13:31

CIKKAJÁNLÓ

 Korai menopauza

Korai menopauza

Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

A legfontosabb szűrések

A legfontosabb szűrések

Az évek múlásával egyre több vizsgálat válik aktuálissá. Sokan mégis későn kapnak észbe. (x)

Az urológus is csak ember

Az urológus is csak ember

Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.

Koronavírus - 3945 fővel emelkedett a beazonosított...

3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 122 863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek...

Koronavírus - Kötelező lesz a maszkhasználat...

Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Közölte azt is: éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat...

Hepatitis C: új időszámítás kezdődött...

A hepatitis C korábban az egyik legkisebb eséllyel gyógyítható fertőzésnek számított, így az érintettek többsége a sikeres kezelés reménye nélkül,...

Vírusirtás: Minél előbb, annál jobb...

A hepatitis C fertőzést régen sok érintett megbélyegzésként élte meg. Egyre többen tudják, hogy nem tehetnek a fertőzésről, de tehetnek azért, hogy...

Sikertörténet: a Hepatitis C árnyékából...

Az út a gyógyulás felé, mint minden betegnek, nekem, pontosabban nekünk is elég rögös volt. Azért beszélek többes számban, mert a fiam nevében is nyilatkozom,...

Hepatitis C, a csendes vírus - Nézz szembe...

A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés, melyet a hepatitis C vírus okoz. A fertőzés elsődlegesen a májat támadja meg, de a kórokozó...

Hepatitis C-vel fertőződtem - Perelhetek?...

2008 oktoberében kiderült,hogy hepatitis C virussal fertőződtem. A kezelő orvosom szerint akkor kaptam a fertőzést, amikor első gyerekem született császármetszéssel...

Hepatitis C fertőzés - virulensebb, mint...

Számos kórokozót ismerünk, amelyek terjedésének mechanizmusa jól meghatározott. Ugyanakkor nem egy esetben derült már ki, hogy az addig lehetségesnek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Koronavírus tünetellenőrző teszt

Koronavírus tünetellenőrző teszt

Infografika és videó