A csontritkulás már a középkorú férfiakat is érintheti: Fontos az éves kontrollvizsgálat

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A törékeny csontozatot általában a nőknek tulajdonítják. Egy kutatás viszont rávilágított arra, hogy a középkorú férfiak körében nagyon gyakori az alacsony csontsűrűség.

A kutatást 173, 35-50 éves felnőttön végezték. Kiderült, hogy a férfiak (28%-a) és a nők (26%-a) a csípőrészen egyaránt alacsony csontsűrűséggel rendelkeznek.

A kutatók szerint ezeknél a résztvevőknél osteopenia fedezhető fel, vagyis a normálisnál alacsonyabb a csontsűrűségük, de még nem kóros, mint a csontritkulásban szenvedőknél. Az osteoporosis, vagyis a csontritkulás jellemzője, hogy az alacsony csontsűrűség miatt csökken a csontok teherbíró képessége és kisebb sérüléseknél is eltörhetnek.

Az alacsony csontsűrűség a középkorú férfiaknál gyakrabban fordulhat elő

Az, hogy az osteopenia a férfiak körében ugyanolyan gyakori volt, mint a nőknél, meglepetésként érte a kutatókat - nyilatkozta Allison Ford, a Mississippi Egyetem egészségügyi és gyakorlati tudományának professzora.

Az Egyesült Államokban a 65 éves és annál idősebb nők körülbelül egynegyede szenved csontritkulásban, a csípőt vagy a gerinc alsó szakaszát illetően, állítja az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja. Ez az azonos korú férfiak esetében a lakosság 5%-át teszi ki.

Ford azonban azt mondta, az új eredmények arra utalnak, hogy az alacsony csontsűrűség a középkorú férfiaknál gyakrabban fordulhat elő a korábbiakhoz képest: "Az alacsony ásványianyag-sűrűség nagy számban érinti az embereket. Ezt a problémát nem szabad figyelmen kívül hagyni.”

A. Ford azt javasolja a férfiaknak, hogy tegyenek lépéseket a csontjaik egészségéért. Ebbe a kiegyensúlyozott étrend, elegendő kalciumbevitel, megfelelő mennyiségű D-vitamin és súlyokkal történő edzés tartozik bele.

A súlyokkal történő edzés során a test a gravitáció ellen küzd. Ezért ezek az edzések hatékonyabbak a csontritkulás megelőzésének szempontjából. Emellett a kocogás, a tánc, a lépcsőzés és gyaloglás is segít a csontok egészségi állapotán.

További felmérésekre lesz szükség a pontosabb adatokért

A kutatás eredményeit május 28-án jelentették be az Amerikai Osteopátiás Egyesület folyóiratában. A kutatás alanyai a Mississippi Egyetem dolgozói közül vagy a környező közösségekből kerültek ki. Ford megjegyezte, hogy a kutatás szempontjából fontos volt, hogy fehérbőrűek legyenek az alanyok, mert arra még nem derült fény, hogy az osteopenia prevalenciája megegyezik-e egy másik populációban. Ford elmondta, hogy a férfiak alacsony csontsűrűségét ugyan megállapították, de további felmérésekre lesz szükség a pontosabb adatokért.

Dr. Michael Lewiecki, az Országos Osteoporózis Alapítvány megbízottja szerint a tanulmány mindenképpen hasznos, még így is, hogy igazán pontos adatokat nem ad.

„Az osteoporosis a férfiak körében később mutatkozik, de ez nem azt jelenti, hogy nincs jelen hamarabb, mint a nőknél. Ez azzal magyarázható, hogy a férfiaknak nagyobb csontjaik vannak, mint a nőknek és nem mennek át a menopauza gyors hormonváltozásain.”– tette hozzá Lewiecki, aki az Új-Mexikó Klinikai Kutatási és Osteoporosis Központját irányítja Albuquerque-ben.

A férfiakban a tesztoszteron fokozatos csökkenésének következménye a csontsűrűség romlása is. Egy másik jelentős kockázati tényező az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Általában a 70 évnél idősebb férfiak esetében vizsgálják a csontsűrűséget, azonban Lewiecki szerint ez már 50 év fölött ajánlott. Emellett, ha észrevehetően csökken a férfiak testmagassága, akkor orvoshoz kell fordulni, mert ez a csigolya-összeroppanás jele lehet.

Lewiecki egyetértett abban, hogy a testmozgás az egyik kulcsa a csontok egészségének fenntartásában - nemcsak a testtömegű edzés, hanem az izom-erősítés és az egyensúlyi készségeket kihívó tevékenységek is.

Bővebben A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító; Middle-Aged Men May Need to Check For Thinning Bones

Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.