Hogyan függ össze az alkoholfogyasztás és a prosztatarák?

Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta:
Dr. Baki Márta, onkológus

Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi-, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A dülmirigy (prosztata) rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított.

A Prostate Cancer Foundation (PCF) szerint nincs közvetlen kapcsolat az alkoholfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. Éppúgy, mint az American Cancer Society (ACS) sem sorolja a rizikófaktor okának az alkoholfogyasztást.

Egy 2016-os felmérés alapján azonban azoknak a férfiaknak, akik fogyasztanak alkoholt, sokkal nagyobb esélye van a prosztatarák kialakulására, mint azoknak, akik tartózkodnak a rendszeres alkoholfogyasztástól. A daganat kockázatának mértéke egyenes arányban volt az alkoholbevitellel. A felmérésben részt vevő férfiak hiába számoltak be saját alkoholfogyasztási szokásaikról, mégsem tekinthetők ezek az adatok teljesen hitelesnek, tekintve, hogy egyéb tényezőt nem vettek figyelembe.

Egy 2018-as kutatás alapján a fiatalkori alkoholfogyasztás kihatással van a prosztatarák szövettani altípusára. Fiatal korban nagyobb mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás után a daganatot rosszabb prognózisúnak találták. A prosztata biopszia eredménye és a jelenlegi alkoholfogyasztás között ugyanakkor nem talált kapcsolatot a vizsgálat.

Prosztatarák esetén jelentkező tünetek

A prosztatarák a betegség korai szakaszában nem okoz jellegzetes tüneteket, csak későbbi stádiumokban.

Az alábbi tünetek fedezhetők fel:

 • gyakoribb vizelési inger, főleg éjszaka
 • nehézkes vizelés
 • fájdalom vagy égető érzés vizelés közben
 • véres vizelet vagy véres ondó
 • nehézkes erekció
 • fájdalmas ejakuláció
 • fájdalom a végbélben, deréktájon, a csípőben vagy a kismedencében.

Szabad alkoholt fogyasztani, ha prosztatarákot diagnosztizáltak valakinél?

Az egészséges életmód segít a gyógyulásban. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű pihenés elengedhetetlen. Az egészséges életmódhoz pedig a mérsékelt alkoholfogyasztás is hozzátartozik.

A Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 meghatározta, hogy nőknél napi egy, férfiaknál napi két ital számít még mértékletes alkoholfogyasztásnak.

Az alkohol emellett reakcióba léphet a gyógyszerekkel és gátolhatja a hatásukat vagy mellékhatásokat is okozhat. Akik tehát a prosztatarák miatt gyógykezelést kapnak, kérjenek tanácsot az orvostól, hogy biztonságos-e számukra az alkoholfogyasztás.

Azoknak, akik sugárkezelést kapnak, általában biztonságos a kis mennyiségű alkohol fogyasztása. A sugárkezelés ugyanakkor fáradtságot okozhat és az alkohol is ugyanezt a hatást váltja ki a szervezetből. Emellett a sugárkezelés érzékennyé teheti a gyomrot, amit az alkohol és a fűszeres ételek tovább fokoznak.

A prosztatarák kialakulásának rizikófaktorai

A kutatók számos kockázati tényezőt állapítottak meg, és jelenlegi tudásunk alapján ezek összessége szerepet játszhat a prosztatarák kialakulásában. Ezekből néhány a környezeti hatásokhoz kapcsolódik, a többi a genetikai háttérrel és az egyéni sajátságokkal van összefüggésben.

A rizikófaktorok a következők lehetnek:

 • életkor, 50 év felett jelentősen megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata
 • a prosztatarák családi előfordulása
 • túlsúly vagy kóros elhízás.

Olvasson tovább! A prosztatarák megelőzése

Diagnózis

Az 50 éves vagy annál idősebb férfiak számára ajánlott a szűrővizsgálat, abban az esetben is, ha a páciens nem észlel semmiféle rákra utaló tünetet. Ha korai stádiumban diagnosztizálják a daganatot, a gyógyulás teljes értékű lehet.

Az ún. Prosztata Specifikus Antigén (PSA) egy, a prosztatában termelődő fehérje. Vérből tudják megállapítani a PSA szintet, ami ha magas, a prosztata elváltozásra utalhat.

A PSA teszt elvégzése után indokolt esetben szükség lehet biopsziára. A biopszia során a prosztata különböző részeiből vesznek szövettani mintát, majd ezt mikroszkóp alatt átvizsgálják, hogy található-e daganatos elváltozás bennük. Az orvosok többek között ultrahang segítségével is vizsgálhatják a prosztatát.

A stádiumba való besorolás azt mutatja meg, a szervezetben hol találhatók kimutatható daganatos sejtcsoportok. A prosztataráknak három fő stádiuma van:

 • helyi, amikor a rákos sejtek csak a prosztatát érintik
 • regionális, amikor a rákos sejtek a prosztatához közeli területekben is fellelhetők
 • elterjedt, a rákos sejtek több szervben megtalálhatók

A helyi és regionális stádiumú betegek 5 éves túlélési rátája közel 100%, míg a végső stádiumú betegeké 29%. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán egy átlagos érték, minden ember más, ezért a túlélési esély is más minden embernél.

A tudósoknak többet kell még foglalkozniuk a prosztatarák és az alkoholfogyasztás közti kapcsolat pontos megállapításával. Azon férfiak számára, akik ilyen betegségben szenvednek, fontos a mértékletes alkoholfogyasztás, az egészséges életmód pedig segíthet a prosztatarák kezelésének kedvező kimenetelében.

Napjainkban egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy a multiparametrikus MR-technológia fejlődésével a prosztata állomány és környező struktúrák nagy pontosságú képalkotása érhető el.

Forrás: WEBBeteg
S. F., fordító; medicalnewstoday
Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

Módosítva: 2020.07.26 20:36, Megjelenés: 2019.07.22 17:05

CIKKAJÁNLÓ

 Prosztatagyulladás

Prosztatagyulladás

Milyen tünetei lehetnek? Ha prosztatagyulladásra gyanakszik, keresse fel orvosát!

Merevedési probléma

Merevedési probléma

Rengeteg oka lehet, ezek egyike a krónikus prosztatagyulladás.

Végbéltájon jelentkező panaszok férfiaknál...

A végbél a vastagbél alsó része, amely a végbélnyílásban végződik. A végbélnyílást és a végbelet érintő sérülések, gyulladások és fertőzések...

A férfibetegségek kezelésének holisztikus...

A férfiak nem szeretnek orvoshoz menni, ha valamiért muszáj, akkor is inkább szabadulnának, pedig számtalan egészségügyi probléma érinti őket, amire...

Kevesebb alkohol, erősebb csontok

Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka...

Alkoholfogyasztás és a fiatalfelnőtt generáció...

A társadalmi változások hatására napjaink fiatalfelnőtt generációja is változáson megy keresztül. Szocializációjukban csökken a család, az iskola...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Johns Hopkins Egyetem alkoholizmus teszt

Johns Hopkins Egyetem alkoholizmus teszt