Az epehólyag betegségei - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

Az epehólyag a hasüreg jobb oldalán, közvetlenül a máj alatt elhelyezkedő szervünk, mely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe. Az epével kapcsolatos betegségekről és kezelésükről olvashat cikkünkben.

Az epekövesség tünetei: Epekövességről (cholelithiasis) abban az esetben beszélünk, ha az epehólyagban kő (concrementum) kialakulása bizonyítható. Az epekő az európai népesség 15 százalékát érinti. Előfordulása gyakoribb a nők körében, kialakulására hajlamosít az elhízás, magas vérzsír értékek, a terhesség és a szoptatás időszaka, a drasztikus fogyókúra, cukorbetegség és az epesav-visszaszívódás zavarával járó állapotok. Májcirrhosisban és Crohn-betegségben előfordulása a 20-30 százalékot is eléri.

A hasi ultrahangos vizsgálattal észlelt epeköves betegek 75 százaléka panaszmentes epekőhordozó. A fennmaradó 25 százalékban a jellegzetes panaszokat várhatunk. Ilyen panaszok a jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, ami a hát, lapocka irányába sugárzik. A fájdalom gyakrabban jelentkezik zsíros ételek fogyasztása után. További észlelhetünk epigastrialis tüneteket is, mint pl. teltségérzet, felfúvódás, valamint hányingert is.

Bővebben Részletesen az epekő által okozott panaszokról

Az epehólyag-gyulladás - Panaszok és tünetek: Az epehólyag-gyulladás lázzal, görcsös jobb felhasi fájdalommal jár, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. Gyakran előfordul hányinger, hányás is. Enyhe sárgaság epehólyag-gyulladásban is kialakulhat, de ennek fokozódása mindenképpen epeelfolyási zavart jelez.

Laboratóriumi eltérések utalnak a gyulladásos folyamatra (magasabb fehérvérsejt és CRP érték), emellett az epeúti elzáródásra jellegzetes alkalikus foszfatáz (AP) és gamma-glutamil-transzpeptidáz (GGT) érték emelkedése várható. Ha epeelfolyási akadály is van, az epefesték (bilirubin) vérszintje is emelkedik.

Elsőként választandó műszeres vizsgálat a hasi ultrahang, melynek mind érzékenysége, mind specificitása nagyon jó epehólyag-gyulladás tekintetében. Vastagabb falú epehólyag, esetleg gyulladásos folyadékgyülem megjelenése utal a betegségre. Emellett a hajlamosító, kiváltó tényezőkről is felvilágosítást kaphatunk.

Bővebben Bővebben az epehólyag-gyulladásról

Epehólyag-gyulladás - Elkülönítés hasonló tünetekkel járó betegségektől

Epeköves görcs: A gyulladással ellentétben a fájdalomhoz nem társul láz, laborleletek sem utalnak gyulladásra, a hasi ultrahang nem ír le vastagabb falú epehólyagot, gyulladásos folyadékgyülemet. Panaszokat okozó epekövesség szinté epehólyag-eltávolítás indikációja.

Hasnyálmirigy-gyulladás (heveny, idült): Ezt az epevezetékbe került kő is okozhatja (az esetek 45 százalékában). A fájdalom ilyenkor inkább övszerű, fokozatosan erősödő. A laborleletekben a hasnyálmirigy-enzimek emelkedett szintje mutatható ki, a hasi ultrahang a hasnyálmirigy kiszélesedését és vizenyősségét mutatja.

Vakbélgyulladás (appendicitis): A vakbél a jobb alhasban helyezkedik el, de bizonyos fejlődési variációk esetében előfordulhat, hogy a hosszabb féregnyúlvány az epehólyag magasságáig felcsapódik. Ilyenkor a vakbélgyulladás fájdalma a jobb felhasban jelentkezhet, epehólyag-gyulladást utánozva. Az elkülönítésben az ultrahang-vizsgálaté a fő szerep.

Fekélybetegség: a hasi fájdalom, hányinger hátterében gyomorfekély is állhat. Részletes anamnézis és gyomortükrözés (gastroscopia) segít elkülöníteni az epehólyag-gyulladástól.

Vesekövesség, vesemedence gyulladás: jobb oldali hasi fájdalom esetén gondolni kell vese eredetre is, ekkor vizelet vizsgálatot végeznek a húgyutak betegségeinek kizárása érdekében. A vesekövesség tüneteiről itt írtunk bővebben.

Hátsó fali szívinfarktus is okozhat az epehólyag-gyulladáshoz hasonló panaszokat. Gyanú esetén EKG és labor (CKMB, troponin) vizsgálatok segítenek elkülöníteni a két kórképet.

Az epehólyagrák és tünetei: Az epehólyag-daganat nem túl gyakori betegség. Az emésztőrendszer rosszindulatú daganatai közül az ötödik leggyakoribb, a halálesetet okozó rákos megbetegedések rangsorában pedig a kilencedik.

A betegség gyakran hosszú ideig tünetek nélkül lehet jelen. A tünetek nem jellegzetesek, sok esetben az epekőbetegség enyhébb formáinak tüneteit utánozzák, így a kór diagnózisa komoly kihívást jelent orvos és betege számára egyaránt.

Jellemző lehet az étvágytalanság, a tompa, bizonytalan jellegű hasi fájdalom és kellemetlen érzés, a puffadás, egyes ételekkel vagy italokkal szembeni érzékenység. A betegek egyéb okkal nem magyarázhatóan veszítenek a súlyukból. Lehetnek epeköves görcsre hasonlító tünetek (jobb bordaív alatti görcsös fájdalom), bár ezek viszonylag ritkán jelentkeznek.

A görcsöt kísérheti hányinger, hányás, a bőr múló sárgás elszíneződése. Tartós sárgaság is jelentkezhet, ha a tumor elhelyezkedésénél fogva gátolja az epe vékonybélbe történő elfolyását, de ugyanez lehet a daganat terjedésének a jele is. Előrehaladott esetekben a tumoros epehólyag a máj alatt tapinthatóvá válik.

Laboratóriumi leletekben az epepangást jelző paraméterek (GGT, ALP, bilirubin) emelkednek, tumormarkerek közül a CA 19-9 adhat pozitív eredményt.

Tovább Az epehólyagrák diagnózisa

Epehólyag, epeutak, máj anatómiája

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.