Bélgáz, gyomorégés, székrekedés - Mítoszok az emésztésről

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A rágógumi emésztése 7 évet vesz igénybe? A babtól szellentünk a legtöbbet? A fűszeres ételek gyomorfekélyt okoznak? - Összeszedtük a leggyakoribb mítoszokat az emésztéssel kapcsolatban.

A fűszeres ételek gyomorfekélyt okoznak

Régebben úgy vélték, hogy a fűszeres ételek növelik a gyomorfekély kialakulásnak kockázatát. Ez azonban nem igaz, mivel a fekélyek többségét a Helicobacter plyori baktériummal való fertőződés vagy az aspirin, ibuprofen vagy naproxen fájdalomcsillapítók használata okozza. A fűszeres ételek súlyosbíthatják a már meglévő fekélyeket, ám nem kiváltó okai azoknak.

Lásd még A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

Ha lenyel egy rágógumit, 7 évbe telik, míg megemészti

Valószínűnek tűnhet, hogy a rágógumi sokáig időzik a gyomorban, miután az a többi étellel ellentétben nem oldódik fel a szájban, illetve a gyomor sem tudja lebontani úgy, mint a többi ételt, ám mindezek ellenére a mítosz nem igaz. A rágógumi nem ragad a bélfalra, s mivel a bélrendszer mozog, akárcsak a többi étel, ez is pár napon belül kiürül a szervezetből.

Ha nehezet emelünk, sérvet kapunk

Noha a hasi sérvet általában valamilyen nehéz tárgy emelése után észleljük legelőször, nem az emelés okozza a sérvet. A sérv kialakulása a hasüregben elhelyezkedő izmok nyomása, gyengesége, illetve kinyílásának kombinációjából eredeztethető. Ilyenkor valamely hasűri szerv vagy zsíros szövet kibukik a nyíláson. A sérv leggyakoribb típusai a lágyéksérv és a köldöksérv, illetve a felső has sérve.

Bővebben Részletesen a sérvekről

A májzsugort kizárólagosan az alkohol okozza

Az alkoholizmust hajlamosak vagyunk a májzsugorral társítani - ez utóbbi olyan állapot, mikor a máj egészséges sejtjei károsodnak -, pedig a májzsugoros eseteknek csak a feléért felelős az alkoholizmus. Noha a hosszú távú alkoholfogyasztás mindig okoz valamiféle májproblémát, a májzsugor kialakulásáért a Hepatitis B és C is felelős.

Bővebben A májcirrózis (májzsugor)

A bab okozza a legtöbb gázt

Annak ellenére, hogy nagyon sok vicc van a babfogyasztás és a szellentések kapcsolatáról, a bab nem az első számú okozója a bélgázoknak. Leginkább a tejtermékek felelősek érte, különösen az életkor előrehaladtával lesz a szervezet számára egyre nehezebb a tejcukor (laktóz) megemésztése. A tejtermékek fogyasztásának gázos „mellékhatásai” csökkenthetők, ha laktózmentes termékeket keres, vagy a tejtermék fogyasztása előtt a gyógyszertárakban kapható laktáz enzim kapszulából bevesz egy adagot.

Kapcsolódó Haspuffadás, bélgázok - Mik lehetnek a kiváltó okok?

Ha laktózérzékeny, nem fogyaszthat tejterméket

A laktózintoleranciában szenvedő betegek mind másképpen reagálnak a tejtermékekre. Míg egyiküknél már egy pohár tejtől is jelentkeznek a tünetek, mások akár két pohárral is nyugodtan fogyaszthatnak belőle. Vannak, akiknek semmi bajuk a joghurttól vagy fagyitól, de a tejet egyáltalán nem bírják. Az érett sajtkészítményeket általában jól tűrik ezek a betegek. Sok próba kell hozzá, míg kitapasztalja, miből és milyen mennyiség biztonságos még az Ön számára.

Bővebben Laktózintolerancia - Hogyan lehet felismerni?

A cigaretta segít enyhíteni a gyomorégést

A megnyugtató cigarettázás elmélettel ellentétben a dohányzás hozzájárul a gyomorégéshez. A nikotin ellazítja az alsó nyelőcső záróizmot, azt az izmot, ami a nyelőcső és a gyomor között van, így a gyomor savtartalma könnyebben visszajut a nyelőcsőbe (reflux). Ez a megnövekedett refluxtevékenység okozza a gyomorégést.

Az ülve alvással megelőzhető a gyomorégés

Nincs orvosi háttere annak a hitnek, hogy a gyomorégésben szenvedők megelőzhetik a tünetek jelentkezését azzal, hogy ülve alszanak. Már az is segít, ha egy plusz nagypárnát tesz a feje alá, nem kell ennél magasabbra ülnie.

Bővebben A gyomorégés lehetséges okai

Az öregedéssel gyakoribb a székrekedés

Az öregedéssel egyre gyakrabban észlelhetünk székrekedést, de ezért nem az öregedő szervezet a hibás. Gyakran a különböző betegségekre szedett gyógyszerek okoznak székrekedést, illetve a kevesebb testmozgás, a nem megfelelő folyadékbevitel és az egészségtelen táplálkozási szokások is felelős az állapotért.

Bővebben Mi okozhat székrekedést?

A rostok csak a székrekedés ellen segítenek, a hasmenés ellen nem

Elsőre ellentmondásosnak tűnik, hogy a rostok, melyek segítenek az egészséges bélműködés fenntartásában, a hasmenés ellen is jók. Pedig így van. A rostban gazdag ételek fogyasztása segít abban, hogy a széklet egészséges állagú legyen, azaz se nem túl kemény, se nem túl laza. A rostok a belekben vagy vizet vesznek fel (székrekedés ellen), vagy vizet adnak le (a széklet keményítése céljából).

Tovább A rostok szerepe az étrendben

Ha nincs tünete, végbélrákja se lehet

A végbélráknak gyakran nincs tünete, csak a betegség végső stádiumában, ezért is olyan fontos a korai felismerés. 50 év felett a rendszeres szűrővizsgálat mindenkinek javasolt.

Tovább A végbélrák kialakulása és a figyelmeztető tünetek

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.