Májgyulladásos betegek táplálkozása

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak.

Az akut hepatitist a fertőző hepatitis vírus különböző formái (A- E-ig) okozzák, melyek terjedhetnek fertőzött élelmiszerrel, vérrel és testnedvekkel. A terápia során szükség van a beteg elkülönítésére, megfelelő terápiával biztosítani kell a tápanyagszükségletet, és többek között kímélni kell a májat a károsító anyagoktól (pl. alkohol, erős fűszerek, vízben nem oldódó rostok).

Akut vírushepatitis

Az akut vírushepatitis tünetei rendszerint hirtelen alakulnak ki. Jellemző tünet, hogy a dohányos ember undorodik a cigarettától. Esetenként, különösen hepatitis B fertőzésben ízületi fájdalmak és csalánkiütések (viszkető, vörös kiütések a bőrön) jelentkeznek. Az akut vírushepatitis tünetei és kezelése
  • Az energia- (1700-2500 kcal) és fehérjeigénynek (0,5-1,2 g/ttkg) a beteg étvágyához kell igazodnia.
  • A kéntartalmú aminosavak, mint a metionin (köles, sovány túró, tojásfehérje), cisztin és cisztein elősegítik a májsejtek regenerációját.
  • A zsírbevitel 0,5-0,8 g/ttkg legyen, könnyen emészthető, rövid szénláncú, esszenciális zsírsavak formájában.
  • A szénhidrát (6-8 g/ttkg) szerepet játszik a máj védelmében a májregeneráló hormon (inzulin) termelődésének fokozásában, és általa feltöltődnek a glikogén raktárak. A B1, B6, C-vitamin és folsav szükséglet is megnő.
  • Az étrend szempontjából kiemelten fontos a mennyiség, az étkezések gyakoriságának és az ételek állagának fokozatos emelése. Tilos alkoholos italok és erős fűszerek (erős paprika, bors, torma, mustár, chili) fogyasztása. Célszerű naponta ötször-hatszor, egyszerre kis mennyiségeket fogyasztva étkezni.

A betegség során az étrend szakaszai

  • Első szakaszra a szénhidrát- és vitamindús, folyékony menüsor (csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, teák, szörpök, zöldséglevek, vizes turmixok, szűrt gyümölcslevek) jellemző.
  • A második szakaszban történik a fehérjebeépítés, már lehet pépes ételeket fogyasztani. Adható sovány tej, tejes turmixok, kakaó, tejbegríz, tejberizs, joghurt, kefir, túrókrém, zsírszegény reszelt sajt, almalekvár, méz, pürék, főtt rizs, babapiskóta, háztartási keksz. Zsiradékot tilos használni az ételek elkészítése során.
  • A harmadik szakaszban fokozatosan beépíthetők a zsiradékok, de rostszegény ételeket lehet fogyasztani. Már adható tojás (pl. habart tojás), húskészítmények (pl. főtt hal, párolt vagdalt), gyümölcsök (kivéve apró magvasak).
  • A negyedik szakasz energia- és fehérjegazdag, zsírszegény, könnyű, vegyes étrend kímélő fűszerezéssel.

A krónikus hepatitis diétája

Krónikus hepatitisről akkor beszélünk, ha a máj gyulladása hat hónap után is fennáll. Csökkent májműködés jellemzi, emellett étvágytalanság, puffadás, fogyás, hasmenés, székrekedés jelentkezhet. A diétázás célja az állapot romlásának megakadályozása, a fogyás megállítása, a fokozott vitaminszükséglet kielégítése, a máj védelme.

Az energia (35-40 kcal/ttkg) és fehérjebevitel (1,2-1,5 g/ttkg) itt is a beteg általános állapotához, étvágyához igazodjon. A fehérje a májsejtek felépítéséhez, az enzimek termeléséhez szükséges.

A kéntartalmú aminosavaknak szintén fontos szerepe van a májsejtek regenerációjában. A szénhidrát 6-8 g/ttkg, hiszen részt vesz a máj védelmében. A zsírbevitel 0,8-1 g/ttkg legyen, nem kell teljes mértékben száműzni az étrendből, hiszen ezt a diétát életre szólóan be kell tartani. Fokozott a B1, B2, B6 és B12, valamint a C-vitamin és folsav szükséglet a megnövelt szénhidrát és fehérje bevitel miatt.

Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni a beteg ízlését, valamint hogy változatos legyen a menüsor. A délutánonként előforduló rosszullétek miatt célszerűbb délelőtt kínálni az ételeket.

A májrák tünetei, kezelése

Anatómiai helyzetének köszönhetően más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet: sok esetben a májban található áttét okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Bővebben a betegségről
  • A zöldségek közül nem ajánlott a puffadást okozó száraz hüvelyesek (pl. szárazbab), a káposztafélék, mert szintén meteorizmust okoznak. Az egyéni tűrőképességet fontos szem előtt tartani. A zöldségek és gyümölcsök ajánlottak a gyakran fellépő székrekedés megszűntetéséhez is. A gyümölcsök közül kerülni kell a magas zsírtartalmú olajos magvak és diófélék fogyasztását.
  • A gabonatermékek közül fogyaszthatók a száraz kenyerek, pirítósok, búzadara, köles, durum és száraztészták, zabpehely, kukoricapehely, rizs, ropi, kekszek. Nem ajánlottak a zsírdús pékáruk, például tepertős pogácsa.
  • A tej és tejtermékek közül a zsírszegények adhatók a betegnek: sovány tej, sovány tejföl és túró, joghurtok, kefir, zsírszegény sajtok (pl. Köményes, Tolnai, nem ajánlott a Trappista, Parenyica, stb.). A tojás zsírszegényen elkészítve kiváló étel, a fehérje ételek dúsítására is megfelelő a metionin tartalma miatt.
  • A húsfélék közül nem ajánlottak a zsíros húsok, pl. sertés, kacsa, a szalámik, hurkák, kolbászok, viszont fogyaszthatók a szárnyasok bőr nélkül, sertéskaraj, zsírszegény halak (pl. busa), sonkák, és a máj magas B1 és B6 vitamin tartalma miatt. Zsiradékokból nem adható a disznó-, liba- és kacsazsír, szalonna, és tepertő.

Az ételek elkészítésének módjai

A konyhatechnológiát tekintve előnyben kell részesíteni a zsírszegény sütési módokat (pl. alufóliában, sütőzacskóban, teflonban, grillen, mikrohullámú sütőben), mellőzni kell a bő zsírban való sütést. Sűrítésre ajánlott a száraz rántás, egyszerű, joghurtos, kefires habarás, hintés.

A megfelelő mennyiségű fehérjebevitelért célszerű az ételeket dúsítani túróval, reszelt zsírszegény sajttal, tojással, sovány tejporral.

Fűszerek közül használható a friss és szárított zöldfűszerek, emellett a méz, cukor, glükóz, de a markáns, csípős fűszereket kerülni kell.

Az alábbi ételcsoportok jól beilleszthetők a menübe: gyümölcsök, zöldségek és préslevük, kompót, zsírszegény turmixok, túrós ételek (pl. túrós tészta, túrógombóc, palacsinta, stb.), köleskása, gyümölcsös köles, zsírszegény rántotta, főtt tojás, tükörtojás, zöldség és gyümölcslevesek, főzelékek, rakott, töltött, csőben sült zöldségek, pirított dara gyümölcsszósszal, zsírszegény saláták, főtt tészták, zsírszegény húsok zöldség és rizskörettel, desszertnek puding, felfújt.

Italok szempontjából az alkoholosak és a szénsavasak kivételével minden fogyasztható.

Ez a cikk is érdekelheti Krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Májbetegségek első tünetei

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Máj
A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.
A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.