A műtétek időpontja és a menstruáció összefüggései

Medipress
megjelent:

A nők szívverése és vérnyomása az intubáció során máshogy reagál a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban, állítja egy tanulmány, amely az Anesthesia & Analgesia című szakfolyóiratbanban jelent meg.

Az intubáció egy életmentő orvosi beavatkozás, amelynek során csövet vezetnek be a szájon keresztül a gégébe az átjárható légutak biztosítására. Altatás során is intubálással biztosítják a folyamatos légzést. E beavatkozásra a szervezet szaporább szívveréssel és a vérnyomás megemelkedésével reagál.

Az új tanulmány során török kutatók 62 egészséges nőnél vizsgálták, hogy a menstruációs ciklus hogyan befolyásolja a szívverést és a vérnyomást az intubáció során.

A résztvevők fele a menstruáció első felében, azaz a follikuláris szakaszban volt. Ez az utolsó menstruációt követő első és a tizenkettedik nap közötti időszak, amikor a hormonszint a legalacsonyabb.

A résztvevők másik fele pedig az úgynevezett luteális szakaszban volt, az ovulációs szakasz (középidő) utáni időszakban. Mindkét csoport szívverése és vérnyomása jelentősen megemelkedett az intubáció alatt, viszont a menstruációs ciklus luteális szakaszában lévőknél 30 százalékkal magasabb volt az emelkedés.

Premenstruációs feszültség
A menstruáció előtti napokban a lelki tüneteken kívül testiek is megjelennek, a mellek fájdalmassá válnak, nagyon feszülnek, így akár a nyugodt éjszakai alvást is megnehezíthetik. Gyakran lép fel fej- és hátfájás, kifejezett étvágyfokozódás, emésztési zavar, puffadás, hőhullámok, testsúlynövekedés, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés. Ezek a testi és pszichés változások a menstruáció jelentkezésével általában teljesen megszűnnek, és nem feltétlenül egyforma súlyossággal lépnek fel az egymást követő hónapok, évek során.
Premenstruációs feszültség

„E különbség okát nem tudjuk pontosan, de valószínűleg a szimpatikus idegrendszer megnövekedett reakciója okozza” - számolt be Dr. Volkan Hanci, a török Zonguldak Karaelmas Egyetem kutatója.

„Az ösztrogén és a progeszteron hormon irányítja a menstruációs ciklust, és e hormonoknak fájdalomcsillapító hatásuk is van. Így nem meglepő, hogy ezek ingadozása befolyásolja az intubációra adott reakciót attól függően, hogy a menstruációs ciklus mely szakaszában végzik a beavatkozást” – magyarázta Dr. Steven L. Shafer, a folyóirat főszerkesztője a sajtótájékoztatón. „Az eredmények azt mutatják, hogy a műtéteket a menstruációs ciklus follikuláris szakaszában célszerű elvégezni” – tette hozzá.

(Medipress)

Cikkajánló

Fájdalmas, késik, kimarad - A menstruációs zavarokról

Dr. Osikóczki Orsolya, Dr. Soltész Annamária, Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Menstruáció
A menstruációs zavarok, rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.