Mennyire tartjuk be az orvos utasításait?

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A betegek együttműködési hajlandóságát jelentősen befolyásolja az iskolai végezettségük és az életkoruk, habár nem feltétlenül a sokak által várt irányban - derült ki a Szinapszis Kft. a DRportál megbízásából végzett kutatásából.

Valamilyen akut betegségben - legyen az akár egy megfázás - a betegek 66 százaléka tartja be maradéktalanul az orvos gyógyszerszedésre vonatkozó utasításait, ötödük önkényesen változtat a javasolt mennyiségen, adagoláson, 8 százalék pedig legalább egyeztet erről a kezelőorvosával.

Az együttműködési hajlandóság a 65 év feletti lakosság körében a legjobb, 75 százalékuk működik együtt a gyógyszeres terápia maradéktalan betartásának tekintetében, ezzel szemben a 26 és 35 év közötti fiatalok esetében ez az arány nem éri el a 60 százalékot.

Némiképp meglepő módon az alapfokú végzettséggel rendelkezők szignifikánsan nagyobb arányban követik az orvosok gyógyszerszedésre tett javaslatait, mint teszik azt a felsőfokú végzettségűek (72% illetve 62%).

Tudta?

  • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!

  • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.

  • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak

Szükségesek a kontrollvizsgálatok

Egy akut betegség kezelésének befejeztével a betegek kevesebb, mint fele, mindössze 47 százalékuk megy vissza rendszeres orvosához kontrollra, 13 százalékuk ezt soha nem teszi meg.

Kontroll tekintetében a nyugdíjasok a leglelkiismeretesebbek, 57 százalékuk minden esetben megjelenik ellenőrzésre orvosánál, a fiatalok (tanulók) körében jóval kisebb ez az arány, 23 százalékot tesz ki.

Aki valamilyen krónikus betegségben is szenved, jellemzően komolyabban veszi a kontroll szükségességét, 56 százalékuk felkeresi az orvosát ellenőrzés céljából az akut betegség kezelésének beszűntetése után, míg a krónikus betegségben nem szenvedőknél ez az arány csak 42 százalék.

A kutatás eredményei szerint minél iskolázottabb valaki, annál kevésbé tartja be az egyeztetett kontroll-időpontot. Míg az alapfokú végzettségűeknél 84 százalék az orvos által előirányzott időpontban jelenik meg a kontroll vizsgálaton, addig a középfokú végzettségűek már némileg kisebb hajlandóságot mutatnak a megjelenésben (82%). A legkevésbé együttműködő csoport e tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők csoportja (75%).

A fenti számokkal kapcsolatban egy dolgot mindenképpen fontos megjegyezni: az egészséggel, betegségekkel kapcsolatos felvilágosultság nem jogosít fel bennünket az orvos vagy patikus utasításinak felülbírálására, megszegésére.

(Katona Gergely, Szinapszis Kft.)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.