Öt centi a határ - A magas sarkú cipő veszélyei

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az öt centiméternél magasabb cipősarok – a cipő gyakori viselése esetén – a vádli rövidüléséhez vezethet. Brit női szakszervezetek rögtön szervezkedésbe is fogtak annak elérésére, hogy ne kelljen a mindennapos munka során ilyen cipőt hordaniuk.

Az „ugyanazért a munkáért ugyanannyi fizetést” mozgalom mellett új szervezkedés indulhat a férfiakéhoz hasonló lábbeli érdekében is – legalábbis a Brit Szakszervezetek Szövetsége azt tűzte a zászlajára, hogy a nőknek bizonyos – reprezentációs funkcióval is rendelkező – munkakörökben se kelljen magas sarkú cipőt hordaniuk.

Milyen cipőt válasszunk?

"Az orvosi szempontból is jó, egészségügyileg kifogástalan, kényelmi cipők sem nem olcsók, sem nem az utolsó divattrend szerint készülnek." Az orvos tanácsai

A váltás leginkább a stewardesseket és az üzleti életben az értékesítés területén dolgozó nőket érintené, akiknek nem ritkán írásban is szerepel a munkaszerződésükben a kellően reprezentatív jellegű ruházat viselése, így a magas sarkú cipőé is. Az érdekvédelmi szervezetek nem a teljes tiltást, hanem a választás lehetőségét kívánják elérni: minden munkavállaló nő maga dönthesse el, hogy munkavégzéséhez magas sarkú, avagy lapos talpú lábbelit hord.

A leginkább esztétikai szempontok miatt viselt, legalább öt centiméteres sarokkal rendelkező cipők a legutóbbi kutatások során kockázatosnak bizonyultak, mivel a láb egyes területein ilyen lábbeliben a normálisnak mondható nyomás hétszerese érvényesül, s ez akár a vádli izomzatának rövidüléséhez is vezethet.

A szakszervezeteknek más érveik is vannak: a magas sarok kiváltotta, a női lábakat érintő egészségügyi problémák Nagy-Britanniában évente összesen akár kétmillió táppénzen töltött munkanapot is jelenthetnek, amely a kormánynak fontmilliókba kerül.

Egészségügyi szempontból az öt centiméternél magasabb cipősarok számít a kifogásolható kategóriába, mindazonáltal csak gyakori viselés esetén.

A saroknak a lábfejhez viszonyított állandó magas pozíciója hosszú távon a vádli izomzatának rövidülését is kiválthatja, amely további, a térdet is érintő problémákhoz vezethet. A szakemberek az extrémebb esetekben tapasztalható csípőficam kialakulását és a krónikus gerincproblémákat is a gyakran viselt és túl magas sarkú cipellők számlájára írják.

(WEBBeteg - K. J., fordító; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.