Itt az influenzajárvány! - Az antibiotikum hatástalan

Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

Immár hivatalosan is influenza-járvány van Magyarországon - jelentette be szerdán az országos tiszti főorvos. A szakemberek szerint még a járvány időtartama alatt is érdemes beadatni a védőoltást.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos sajtótájékoztatón tudatta: január 19. és 25. között 21.300 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel ? ami másfélszeres emelkedést jelent az előző héthez képest. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy megkezdődött az influenza járványszerű terjedése hazánkban.

 Kétszer annyian kaphatják el

Magyarországon tavaly 800 ezren kapták el az influenzát, az idei szezonban azonban kétszer ennyi páciens is lehet, mert három influenzatörzs is megváltoztatta a szerkezeti tulajdonságait. Ezek várhatóan nem okoznak majd súlyosabb megbetegedéseket, de valószínűleg többen esnek majd ágynak.

A legtöbben a közép-magyarországi régióban, a fővárosban és Pest megyében fordultak orvoshoz, kétszer annyian, mint az ország más területein. Budapesten 19 betegnél történt virológiai vizsgálat, közülük hatnál igazoltak influenza A-vírus fertőzést. Megjelent az influenza A-vírus Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megyében is. Az átlagosnál több influenzás beteget regisztráltak Győr-Moson-Sopron, Vas valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Jelenleg országos kiterjedésű járványról még nincs szó, mert a betegek több mint felét a fővárosban és Pest megyében észlelték. A következő hetekben számítani kell az influenza A- és B-vírus további terjedésével.

Változatlan áron kapható a vakcina

 Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

A járvány előtti hetekben fontos a vitaminok bevitele és a fehérjedús táplálkozás, hogy a szervezet immunrendszere felkészülten várja a fertőzést. A tél második felében és tavasszal a hazai téli almák és körték már csak óriási mennyiségben segítenek, mert nincs bennük elegendő védelmet nyújtó C-vitamin. Az orvosok inkább a déligyümölcsöket, például a narancsot, mandarint, grapefruitot, a kivit, a citromot és a citromlevet javasolják. A megfelelő, réteges öltözködésre is oda kell figyelni, hiszen a hidegben bárki könnyen megfázhat. Egy ilyen fertőzés pedig azoknak az immunrendszerét is legyengítheti, akiknek beadták az influenza elleni vakcinát, vagyis a védőoltás sem védi meg őket. A védettség kialakulásához egyébként 7-10 nap szükséges.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint eddig közel másfél millióan részesültek influenza elleni védőoltásban az idei szezonban október és január között. A térítésmentes oltóanyagon kívül a gyógyszertárakból több mint 125 ezer oltóanyag fogyott.

Az ÁNTSZ felkészült az influenzajárványra, valamennyi régióban az egészségügyi szolgáltatók rendelkeznek felkészülési tervvel. Az országos tiszti főgyógyszerész heti tájékoztatója szerint a tüneti kezeléshez szükséges gyógyszerek forgalma mérsékelten emelkedett.

Hiány semmilyen szükséges készítményből sincs - közölték az illetékesek. A WEBBeteg információi szerint az oltóanyag nem drágult, a patikákban 800 és 2000 forint közötti áron kapható a vakcina. Fontos tudni, hogy egy tavalyi rendelet értelmében a háziorvos csak az ingyenes vakcinára jogosultaknak (vagyis a 65 évesnél idősebbeknek és bizonyos krónikus betegségben szenvedőknek) köteles térítésmentesen beadni az oltást. A rizikócsoportba nem tartozóktól a doktor legfeljebb az oltóanyag árának megfelelő összeget kérheti.

Még most sem késő beadatni

 Tudjon meg többet az influenzáról!

 • Influenza: hogyan fertőznek a vírusok?
 • Influenza: ki kell pihenni!
 • Influenza esetén csak árt a diéta
 • Világjárvány - pánikkeltés vagy jogos félelem?
 • Óvatosan az antibiotikumokkal!
 • Állapotfelmérő teszt
 • Szolnoki István, járványügyi főosztályvezető-helyettes szerint a járvány alatt is érdemes oltást kérni, hiszen a védettség akár több hónapig is tarthat. Akkor is hasznos az ellenanyag, ha már megtörtént a fertőzés, mivel a vakcinának köszönhetően a betegség gyengébb lefolyású lehet.

  A szakember hozzátette azt is: egy eddig ismeretlen vírustörzs az idei járvány kórokozója, így egyelőre nem tudni, milyen a fertőzőképessége és milyen szövődményeket okozhat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az influenza ellen az antibiotikumok nem hatásosak, ám annyira legyengíthetik a szervezetet ezek a gyógyszerek, hogy bakteriális fertőzések könnyen lecsaphatnak az óvatlan antibiotikum-szedőkre.

  (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

  Legutóbb frissült: 2009.01.28 16:47
  Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

  CIKKAJÁNLÓ

   Lábzsibbadás
  Mi okozhat lábzsibbadást? Milyen vizsgálatok szükségesek ilyen panasz esetén?
  Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
  Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még...
  Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.
  Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel...
  Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben...
  Télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus...
  Az elmúlt héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, olvasható az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb tájékoztatójában....
  Influenza vagy egyszerű nátha?

  Influenza vagy egyszerű nátha?