A túlsúly környezetünknek is árthat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elhízás összefüggésben áll a nagyobb üzemanyag-fogyasztással és élelmiszer-többlettermeléssel, illetve ezek folyamodványaként a szén-dioxid és egyéb káros gázok növekvő kibocsátásával.

A kövérség jelenléte nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez, állítja Phil Edwards, a Londoni Egyetem Higéniai és Trópusi Orvostan részlegének munkatársa, aki szerint azokban a társadalmakban, ahol jelentős a túlsúlyos emberek aránya, mintegy 18 százalékkal, azaz napi 460 kalóriával több élelmiszer fogy, mely igencsak megnöveli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Edwards és kollégája, Ian Roberts úgy látják, hogy az elhízott emberek testtömeg-indexük növekedésével arányosan egyre lustábbak, és inkább választják az autózást, mint a sétálást. Mivel ez egy ördögi kör, szállításukhoz egyre több üzemanyagra van szükség.

Noha az elméletnek vannak ellenzői, akik szerint az élelmiszer-túltermelésért a pazarló életmód és nem az evéskényszer a felelős, illetve akik azt állítják, az ezzel járó káros gázkibocsátás nem jelentős, tény, hogy közel 400 millió kórosan kövér és túlsúlyos ember él a Földön.

Plusz 250 millió tonna károsgáz-kibocsátás

Edwards és kollégái a Föld lakói által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét - kb. 42 milliárd tonna - egyenlő arányban osztották el a népesség között. Eszerint évente 7 milliárd tonna károsgáz-kibocsátás jut egymilliárd lakosra. Számítások szerint ennek 1/5-e, azaz 1.4 milliárd tonna az élelmiszer-termelésnek következtében jut a légkörbe. Ám ha figyelembe vesszük a túlsúlyosak számát, akiknek a normál testsúlyúakhoz képest 18 százalékkal több kalóriára van szükségük a mindennapi teendők elvégzéséhez, az a káros gázok kibocsátását 1.66 milliárd tonnára növeli. Mindez évente plusz 250 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.

Bár sokan felhívják a figyelmet arra, hogy Edwards elmélete rengeteg olyan körülményt hagy figyelmen kívül, mely megváltoztathatja a diétának környezetünkre gyakorolt hatásáról festett képet, tény, hogy a normál testsúlyúak hajlamosabbak többet mozogni, kevesebbet esznek, így kevésbé terhelik az energiaipart és mezőgazdaságot. Az ideális testsúly megőrzésével nemcsak saját egészségünket, hanem környezetünket is védjük.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs.K., fordító;
abcnews
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.